Αρχική » Τελευταία » Έχεις 4 ιούς στο κινητό σου χωρίς να έχεις Antivirus ; Μην τσιμπάς διαφήμιση είναι!

Έχεις 4 ιούς στο κινητό σου χωρίς να έχεις Antivirus ; Μην τσιμπάς διαφήμιση είναι!

apertura-android-malware-2

Εντοπίστηκε ιός στη συσκευή σου χωρίς να έχεις καν εγκατεστημένο antivirus ; Μην ψαρώνεις, διαφήμιση είναι !

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Χρόνια τώρα γνωρίζουμε ότι οι διαφημίσεις στο ίντερνετ είναι παραπλανητικές , κάτι που λόγω έλλειψης σοβαρού νομικού πλαισίου δεν το βλέπουμε να διορθώνεται και πολύ σύντομα. Εκμεταλλευόμενοι αυτή την κατάσταση και οι διαφημιστές σκαρφίζονται έξυπνους τρόπους για να προωθήσουν τα προϊόντα τους που πολλές φορές μας μπερδεύουν, ιδιαίτερα σε mobile πλατφόρμες όπως το Android όπου οι χρήστες δεν είναι υποψιασμένοι.

Οι ιστοσελίδες είναι εξυπνότερες από όσο νομίζουμε και γνωρίζουν το είδος του λειτουργικού συστήματος της συσκευής από την οποία τις επισκεπτόμαστε. Έτσι προβάλουν την ανάλογη διαφήμιση η οποία έχει συνήθως έξυπνη παρουσίαση και πολλές φορές μιμείται μέρη του λειτουργικού συστήματος όπως εφαρμογές ή ειδοποιήσεις, μπερδεύοντάς μας. Σήμερα θα δούμε τι συμβαίνει στην περίπτωση του Android με καποια παραδείγματα για να μάθουμε να αναγνωρίζουμε αυτές τις διαφημίσεις και να τις αποφεύγουμε.

Ο σημαντικότερος κανόνας για να αναγνωρίζουμε αυτές τις διαφημίσεις είναι η κοινή λογική, επειδή όμως πολλοί δεν είναι καλά εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες δικαιολογημένα μπερδεύονται και έτσι θα συμπληρώσουμε το παζλ με κάποιες απλές οδηγίες που μπορούν να θυμούνται όλοι.

Οι οδηγίες :

  • Η συσκευή που δε διαθέτει antivirus δε θα σε ειδοποιήσει ποτέ ότι εντόπισε ιό.
  • Η ειδοποίηση του κάθε antivirus γίνεται πάντα μέσα από το δικό του παράθυρο.
  • Μία ειδοποίηση για ιό δε διαφημίζει ποτέ μία εφαρμογή.
  • Οι ειδοποιήσεις στο Android εμφανίζονται κυρίως στο κέντρο της οθόνης σε pop-up παράθυρα ή στη μπάρα ειδοποιήσεων.
  • Οι ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε δεν είναι δυνατό να γνωρίζουν αν έχουμε ιό στη συσκευή μας.
  • Οι ιοί στο Android κολλάνε κυρίως μετά από εγκατάσταση κακόβουλων εφαρμογών

Δε χρειάζεται να ισχύουν όλα τα παραπάνω ταυτόχρονα, καθώς οι διαφημίσεις γίνονται συνεχώς όλο και πιο έξυπνες και ακολουθούν μερικές από αυτές τις οδηγίες για να μας μπερδέψουν. Επίσης πρέπει να είμαστε πάντα υποψιασμένοι αν κάτι δε μας κάθεται καλά και να ρωτάμε για να μάθουμε. Ας δούμε όμως μερικά παραδείγματα για να το κάνουμε πιο σαφές.

Μερικά παραδείγματα :

Android fake ads - pic1

Στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε μία ιδιαίτερα έξυπνη διαφήμιση η οποία μιμείται τη μπάρα του Facebook. Η λεπτομέρεια της ειδοποίησης που εκκρεμεί είναι που κάνει τη διαφορά και σε προκαλεί να την πατήσεις. Η κοινή λογική λέει όμως ότι τη συγκεκριμένη μπάρα θα τη δούμε μόνο στην εφαρμογή ή τη σελίδα του Facebook, ενώ είναι επίσης και στο επάνω μέρος της σελίδας όπου εκεί συνήθως εμφανίζονται διαφημίσεις. Είναι εύκολο λοιπόν να το καταλάβεις.

Android fake ads - pic2

Η παραπάνω εικόνα είναι λιγο πιο τρομακτική. Μία σελίδα μας ενημερώνει ότι έχουμε ένα συγκεκριμένο ιό στη συσκευή μας και ότι θα πρέπει να κάνουμε κάτι άμεσα να τον καθαρίσουμε. Αν κοιτάξουμε και πάλι καλύτερα θα δούμε ότι πρόκειται απλά για μία ιστοσελίδα και οι σελίδες δεν είναι δυνατό να γνωρίζουν αν έχουμε ιό στη συσκευή μας. Επίσης μας προτείνει να κατεβάσουμε ένα συγκεκριμένο antivirus πράγμα που επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για μία απλή διαφήμιση.

Android fake ads - pic3

Εδώ βλέπουμε την ίδια σελίδα να μας παρουσιάζει το μήνυμα σε pop-up παράθυρο. Λογικό είναι να σκεφτούμε ότι ίσως να πρόκειται για μία ειδοποίηση του συστήματος, προσέξτε όμως τον τίτλο του pop-up. Οι σελίδες όπως είπαμε δεν μπορούν να γνωρίζουν αν υπάρχουν ιοί στο σύστημα. Το συγκεκριμένο παράθυρο αποτελεί μέρος του Chrome και μπορούμε να το εξακριβώσουμε εύκολα αν επιλέξουμε μία από τις λειτουργίες του που ανοίγουν σε pop-up όπως για παράδειγμα την «Κοινοποίηση» και θα δούμε ότι μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους.

Android fake ads - pic4

Ακόμα όμως και αν το παράθυρο είναι ίδιο με ένα pop-up του συστήματος, πάλι μπορούμε να καταλάβουμε από τα λεγόμενα του μηνύματος και στη συγκεκριμένη περίπτωση τον τίτλο, αν πρόκειται για κάτι σημαντικό. Το συγκεκριμένο που βλέπουμε πιο πάνω «φωνάζει» ότι πρόκειται για διαφήμιση, θα μπορούσε όμως να λέει γράφει κάτι παραπλήσιο.

Android fake ads - pic5

Τέλος, ίσως τύχει να μπούμε σε μία σελίδα η οποία χωρίς να έχουμε κάνει κάτι, θα κατεβάσει αυτόματα μία εφαρμογή. Αυτό συμβαίνει γιατί όπως είπαμε οι σελίδες γνωρίζουν το λειτουργικό μας σύστημα και εννοείται ότι δεν πρέπει να την εγκαταστήσουμε.

Στο δια ταύτα

Είπαμε και παλιότερα ότι η άγνοιά μας είναι η μεγαλύτερη αιτία προβλημάτων ασφαλείας στο Android και στις συγκεκριμένες περιπτώσεις αποδεικνύεται για άλλη μια φορά. Όλα αυτά τα παράθυρα, τα pop-up, και τις ειδοποιήσεις συστήματος μπορούμε να τα δημιουργήσουμε και μόνοι μας αν θέλουμε, αρκεί να γνωρίζου. Δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε 100% σίγουροι για αυτό που βλέπουμε και θα πρέπει να είμαστε τουλάχιστον υποψιασμένοι.

Όσοι τελικά επιλέξουν να εγκαταστήσουν κάποιο antivirus στη συσκευή τους , θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν εντοπίσει κάποια στιγμή έναν ιό, θα μας ειδοποιήσει με το δικό του παράθυρο και οι επιλογές που θα μας προσφέρει θα είναι ξεκάθαρες και συγκεκριμένες, όπως για παράδειγμα Remove, Quarantine και άλλα συναφή.

Με σωστό χειρισμό της συσκευής μας και αν είμαστε προσεκτικοί στο διαδίκτυο , δεν χρειάζεται να έχουμε φόβο για ιούς αρκεί να να αποφεύγουμε την εγκατάσταση ύποπτων εφαρμογών και να προτιμάμε δημοφιλείς εφαρμογές και ιστοσελίδες.

Αν όμως επιθυμούμε μεγαλύτερη ασφάλεια στο κινητό μας , ένα antivirus δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Πηγή άρθρου Dr. Android

Προτεινόμενα προγράμματα προστασίας  :

Eset : Mobile Security & Antivirus 

Bitdefender : Mobile Security & Antivirus

Malwarebytes : Malwarebytes Anti-Malware

Και άλλες χρήσιμες συμβουλές στο Dwrean.Net πατώντας ΕΔΩ

Άσε παιδί μου το tablet . Παιδιά με το τάμπλετ ανά χείρας

Bitdefender : Συμβουλές για παιδιά ασφαλή στο Διαδίκτυο

Ένα στα δύο παιδιά έχουν ψεύτικο προφίλ στο Facebook

Διαδίκτυο και παιδί : Ανησυχητικά στοιχεία έρευνας της Μονάδα Εφηβικής Υγείας

Εξάχρονα ανοίγουν λογαριασμό στο Facebook με ψευδή στοιχεία

Οι 9 πολύ επικίνδυνες εφαρμογές για παιδιά

Βγάλτε την εφαρμογή KiK από το κινητό του παιδιού σας

Ενας στους τρεις γονείς μιλάει στα παιδιά για τους κινδύνους στο Internet

Ποιοι Είμαστε

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

 

 

 

 

Αρθρογράφος Ευτύχιος Αστανάστας

Δείτε επίσης

Δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος 61χρονου , για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίσθηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος 61χρονου, για πορνογραφία …