Η ζωή χωρίς διαδίκτυο μοιάζει με ουτοπία στη σύγχρονη εποχή που όλοι και όλα είναι συνδεδεμένα με τον Παγκόσμιο Ιστό. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι έφερε κοντά τους ανθρώπους και έκανε τα πράγματα πολύ πιο εύκολα και πιο γρήγορα, αλλά η διαφάνεια του διαδικτύου έρχεται με κινδύνους.
Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Κριτικές στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο
Η ζωή χωρίς διαδίκτυο μοιάζει με ουτοπία στη σύγχρονη εποχή που όλοι και όλα είναι συνδεδεμένα με τον Παγκόσμιο Ιστό. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι έφερε κοντά τους ανθρώπους και έκανε τα πράγματα πολύ πιο εύκολα και πιο γρήγορα, αλλά η διαφάνεια του διαδικτύου έρχεται με κινδύνους.
Ασφαλείς διαδικτυακές αγορές
Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να χρειαστεί να εισάγετε τα προσωπικά σας δεδομένα στο διαδίκτυο. Ένα καλό παράδειγμα είναι οι διαδικτυακές αγορές, όπου απαιτείται να δηλώσετε τη διεύθυνσή σας, πιθανόν τα στοιχεία της κάρτας σας, το ονοματεπώνυμό σας και άλλα στοιχεία επικοινωνίας. Για να μειώσετε τις πιθανότητες κλοπής των δεδομένων σας βεβαιωθείτε ότι εισάγετε ευαίσθητες πληροφορίες μόνο σε ιστοσελίδες των οποίων η διεύθυνση URL ξεκίνα με https (και όχι http) και εμφανίζεται ένα λουκέτο αριστερά από τη διεύθυνση. Αυτό σημαίνει ότι η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση για να δυσκολέψει την παρακολούθηση των δεδομένων σας από τρίτους. Λάβετε υπόψιν ότι πάντα πρέπει να προσέχετε τις διευθύνσεις των ιστοσελίδων που επισκέπτεστε.
Αποφύγετε τη χρήση του πραγματικού σας ονόματος
Η χρήση του πραγματικού σας ονόματος μπορεί να κάνει εύκολη την εύρεση των διαδικτυακών σας αποτυπωμάτων και πληροφοριών για εσάς τις οποίες μπορεί να μη θέλετε να μοιραστείτε. Προσπαθήστε να το χρησιμοποιείτε μόνο για επίσημα ζητήματα, όπως συναλλαγές με την τράπεζα, επαγγελματικές κοινωνικές πλατφόρμες, online αγορές κ.λπ. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα ψευδώνυμο ή ένα φανταστικό όνομα για τις άλλες περιπτώσεις.
Διαχωρίστε τα e-mail σας
Είναι καλό να έχετε δύο διαφορετικά e-mail ένα για τους λογαριασμούς σας στα κοινωνικά δίκτυα και για ενημερωτικά δελτία και ένα άλλο για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους. Το άλλο μπορείτε να το χρησιμοποιείτε για να εγγραφείτε σε ιστότοπους, ενημερωτικά δελτία. κοινωνικά μέσα, εφαρμογές κ.α. Οι περισσότερες εφαρμογές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας επιτρέπουν να ελέγχετε περισσότερες από μία διευθύνσεις, επομένως είναι βολικό να έχετε δύο και μπορείτε να παρατηρήσετε τη διαφορά στα μηνύματα spam.
Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου προσπαθούν να εξαπατήσουν τους χρήστες να ανοίξουν ένα σύνδεσμο και να εισέλθουν στις σελίδες τους, ώστε να μπορούν να κλέψουν τα δεδομένα τους ή να τους κάνουν να κατεβάσουν κακόβουλα προγράμματα ακούσια. Ως δόλωμα, τείνουν να χρησιμοποιούν εντυπωσιακούς τίτλους, προκαλούν την περιέργειά σας ή την ευαισθησία σας με δραματικές ιστορίες ή με προωθήσεις μη ρεαλιστικών τιμών ή υποσχέσεων.
Μπορεί να είναι δύσκολο να αντισταθείτε στην επιθυμία να κάνετε κλικ σε αυτές τις ιστορίες και διαφημίσεις, αλλά ένα πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων μπορεί να σας βοηθήσει να διαπεράσετε τους ιστοτόπους click-bait. Προσέξτε τους ιστότοπους που φαίνονται ύποπτοι ή συνεχίζουν να σας εμφανίζουν αναδυόμενα παράθυρα κάθε φορά που κάνετε κλικ σε κάτι.
Να είστε συνετοί όταν δίνετε τα δεδομένα σας
Όταν μια ιστοσελίδα ζήτα τα δεδομένα σας, σκεφτείτε τους λόγους για τους οποίους τα χρειάζεται. Το ίδιο ισχύει και για τις εφαρμογές κινητών και τις απαιτήσεις τους. Για παράδειγμα, αναρωτηθείτε, αν δεν πρόκειται για μία αγορά, γιατί η εφαρμογή ζήτα τη διεύθυνσή σας ή τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας; Απλά επειδή σας ζητά να δώσετε τα δεδομένα σας, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνετε. Αν δεν μπορείτε να προχωρήσετε χωρίς να δώσετε τα στοιχεία σας, μπορείτε πάντα να ψάξετε για πιο αξιόπιστες εφαρμογές. Όποτε συμπληρώνετε μία φόρμα διαδικτυακά, προσπαθήστε να συμπληρώσετε όσο λιγότερα στοιχεί γίνεται.
Να είστε καχύποπτοι με τα e-mail σας
Τα e-mail εξακολουθούν να είναι μία από τις πιο επικερδείς μεθόδους που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο για την διάδοση κακόβουλου λογισμικού. Στέλνουν μηνύματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” όπου τα θέματα είτε μοιάζουν με αυτά ενός αξιόπιστου ιδρύματος, όπως μια τράπεζα ή η κυβέρνηση, ή υπόσχονται ελκυστικές εκπτώσεις για να σας παρακινήσουν να κάνετε κλικ και να ανοίξετε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Σε αυτά τα e-mail σας ζητούν να πατήσετε έναν σύνδεσμο, ο οποίος στην πραγματικότητα θα κατεβάσει και θα εγκαταστήσει ένα κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή ή το κινητό σας. Να είστε πάντα πολύ προσεκτικοί με αυτά τα e-mail. Αν δεν γνωρίζετε τον αποστολέα, ελέγξτε αν είναι ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα ή αν η διεύθυνση του αποστολέα δείχνει να είναι αξιόπιστη. Όταν σας ζητούν να πατήσετε ένα σύνδεσμο ή να κατεβάστε ένα αρχείο πάντα να επιβεβαιώνετε ότι είναι ασφαλές. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν σας ζητούν χρήματα. Ακόμα κι αν το μήνυμα προέρχεται από κάποιον φίλο σας, επιβεβαιώστε το τι ακριβώς συμβαίνει με ένα τηλεφώνημα μιας και οι λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορούν να παραβιαστούν από κακόβουλους χρήστες με στόχο την αποστολή τέτοιου είδους μηνυμάτων.
Διατηρήστε ενημερωμένο το τείχος προστασίας και το πρόγραμμα προστασίας από ιούς
Εάν είστε χρήστης των Windows, γνωρίζετε ότι μπορεί γίνει ενοχλητική η εγκατάσταση των πιο πρόσφατων ενημερώσεων ασφαλείας. Ωστόσο, η καθυστέρηση των ενημερώσεων μπορεί να αποβεί μοιραία για τη συσκευή σας. Το λογισμικό προστασίας από ιούς και το τείχος προστασίας ενδέχεται να μην σας κρατούν 100% ασφαλή, αλλά τουλάχιστον θα είστε λιγότερο ευάλωτοι.
Μην αφήνετε το συναίσθημά σας να κυριαρχεί
Είναι πιθανό να συναντήσετε απατεώνες σε οποιαδήποτε διαδικτυακή κοινότητα, αλλά οι πλατφόρμες γνωριμιών είναι οι πιο ανησυχητικές. Αυτοί οι κακόβουλοι χρήστες τείνουν να ξεκινήσουν μια συνομιλία, δείχνουν ενδιαφέρον για εσάς και μπορεί ακόμη και να μιλήσουν για συναισθήματα για να σας παρασύρουν να τους εμπιστευτείτε. Τότε θα σας πουν μια θλιβερή ιστορία και θα σας πουν ότι είναι απελπισμένοι για χρήματα. Όταν ένας ξένος σου ζητάει χρήματα είναι μια μεγάλη κόκκινη σημαία.
Συμβουλές διαδικτυακής ασφάλειας για εφήβους
Οι έφηβοι είναι η ηλικιακή ομάδα που χρειάζεται περισσότερο τις συμβουλές ασφάλειας στο διαδίκτυο. Από τη μία πλευρά, μεγάλωσαν με το διαδίκτυο, οπότε γνωρίζουν τις παγίδες του και μπορούν να εντοπίσουν κακόβουλους ιστότοπους ή ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το πρόβλημά τους έγκειται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην απερίσκεπτη κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων και στην υπερβολική χρήση. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά συμβουλές για εφήβους εδώ.
Πηγή άρθρου : SaferInternet4kids