Μήπως ήρθε η ώρα να… ξεσκαρτάρετε το προφίλ σας από περιττές πληροφορίες και φωτογραφίες που σας προκαλούν αμηχανία; Ορίστε οι τρόποι!
Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Όσο απαραίτητο κι αν είναι το Facebook σήμερα, αποτελεί δυστυχώς το απόλυτο εργαλείο για αδιάκριτους χρήστες, που αρέσκονται στο ψηφιακό κουτσομπολιό, ή – ακόμα χειρότερα – προσπαθούν να συλλέξουν πληροφορίες για εσάς.
Φυσικά, ισχύει ότι καθαρός ουρανός, αστραπές δε φοβάται. Ωστόσο, όσο προσεκτικός κι αν είναι κανείς δεν αποκλείεται κάτι να του ξεφύγει – για παράδειγμα, μια ντροπιαστική φωτογραφία από φοιτητικό πάρτι, η οποία δημοσιεύτηκε πέντε χρόνια πριν και “θάφτηκε” από άλλες δημοσιεύσεις. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ελέγξετε το προφίλ σας από “κατάλοιπα” του παρελθόντος, αλλά και να ορίσετε με ακρίβεια το ποιοι θα έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο που αναρτάτε.
Πως με βλέπουν οι άλλοι;
Αρχικά, καλό θα ήταν να ελέγξετε το πως ακριβώς φαίνεται το προφίλ σας σε χρήστες του Facebook που δεν ανήκουν στις επαφές σας . Για να το πετύχετε αυτό, μεταβείτε στο χρονολόγιό σας και κάντε κλικ στο κουμπί με τις τρεις τελείες, δίπλα από το αρχείο δραστηριοτήτων. Στο μενού που θα ανοίξει, επιλέξτε “Προβολή ως…”.
Τώρα μπορείτε να δείτε την δημόσια εκδοχή του προφίλ σας. Για να μάθετε τι βλέπουν συγκεκριμένοι φίλοι σας, επιλέξτε από τη μαύρη μπάρα επάνω “Προβολή όπως εμφανίζεται σε συγκεκριμένο άτομο” και στη συνέχεια πληκτρολογήστε το όνομα της επαφής που σας ενδιαφέρει.
Διαγράφοντας το παρελθόν
Εάν υπάρχουν αρκετές παλαιότερες δημοσιεύσεις σας που θα θέλατε να αποκρύψετε, υπάρχει ένας ευκολότερος τρόπος από το να… σκρολάρετε με τις ώρες, “ξεψαχνίζοντας” το προφίλ σας. Ενώ βρίσκεστε στο χρονολόγιό σας, κάντε κλικ στο εικονίδιο με το λουκέτο επάνω δεξιά, για να ανοίξετε το μενού “Συντομεύσεις απορρήτου”. Από εκεί επιλέξτε “Δείτε περισσότερες ρυθμίσεις”, στο κάτω μέρος ή για να μεταβείτε κατευθείαν στις ρυθμίσεις απορρήτου πατήστε ΕΔΩ
Τώρα, στην κατηγορία “Ποιοι μπορούν να δουν το περιεχόμενό μου”, επιλέξτε “Περιορισμός του κοινού για παλιότερες δημοσιεύσεις”, προκειμένου να ρυθμίσετε το προφίλ σας με τέτοιο τρόπο, ώστε μόνο οι φίλοι σας να μπορούν να δουν ό,τι είχατε αναρτήσει στο παρελθόν.
Εμποδίστε τους περίεργους
Φυσικά, καλό θα ήταν, εάν πράγματι θέλετε να διαφυλάξετε την ιδιωτικότητά σας από αδιάκριτα βλέμματα, να περιορίσετε γενικότερα την πρόσβαση τρίτων που δεν ανήκουν στις επαφές σας, στο προφίλ σας. Ανοίξτε πάλι το χρονολόγιό σας, κάντε ξανά κλικ στο εικονίδιο με το λουκέτο και για μια ακόμα φορά επιλέξτε το “Δείτε περισσότερες ρυθμίσεις”. Μεταβείτε στην κατηγορία “Χρονολόγιο και ετικέτες” κάνοντας κλικ στον αντίστοιχο σύνδεσμο επάνω αριστερά.
Από εδώ μπορείτε πράγματι να περιορίσετε την πρόσβαση τρίτων στο προφίλ σας, αρκεί να το επιθυμείτε. Εννοείται ότι αν αργότερα μετανιώσετε για κάποια ρύθμιση, μπορείτε να την αλλάξετε από εδώ, ανά πάσα στιγμή.
Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος για να… έχετε πάντα το κεφάλι σας ήσυχο, είναι να ελέγχετε το τι δημοσιεύετε στο προφίλ σας, αλλά και να μην επιτρέπετε σε άλλους χρήστες του Facebook να προσθέτουν post στο χρονολόγιό σας, όσο καλά κι αν τους ξέρετε.
Εργαλεία
- Web browser
Δυνατότητες
- Έλεγχος της ορατότητας περιεχομένου στο προφίλ σας
- Απόκρυψη παλιότερων δημοσιεύσεων από το χρονολόγιο
Δυσκολία
- 2/10
Χρόνος
- 00:05:00
Απαιτήσεις
- Λογαριασμός στο Facebook
ΝΑΙ
- Εάν θέλετε να έχετε τον απόλυτο έλεγχο του προφίλ σας
ΟΧΙ
- Εάν χρησιμοποιείτε το Facebook μόνο για ψυχαγωγία
Για τα κινητά
Ανοίξτε το Facebook από το τηλέφωνο σας και πατήστε στις τρεις οριζόντιες γραμμές πάνω δεξιά ( δείτε φώτο )
Μεταβείτε στην συνέχεια τέρμα κάτω μέχρι να βρείτε τα εξής ( φώτο )
και στην συνέχεια όπως δείχνει η φώτο
Για οποιαδήποτε άλλη βοήθεια – πληροφορία χρειαστείτε μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα με τους εξής τρόπους . Μέσω μηνύματος στην σελιδα μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ και ΕΔΩ , μέσω της φόρμας επικοινωνίας απο την σελιδα μας πατώντας ΕΔΩ , στέλνοντας μήνυμα από το email σας στο info(at)safer-internet.gr ( όπου at αντικαταστήστε το με το σύμβολο @ και (ελέγχετε συχνά το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο)
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ , ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ
Άσε παιδί μου το tablet . Παιδιά με το τάμπλετ ανά χείρας
Bitdefender : Συμβουλές για παιδιά ασφαλή στο Διαδίκτυο
Ένα στα δύο παιδιά έχουν ψεύτικο προφίλ στο Facebook
Διαδίκτυο και παιδί : Ανησυχητικά στοιχεία έρευνας της Μονάδα Εφηβικής Υγείας
Εξάχρονα ανοίγουν λογαριασμό στο Facebook με ψευδή στοιχεία
Οι 9 πολύ επικίνδυνες εφαρμογές για παιδιά
Βγάλτε την εφαρμογή KiK από το κινητό του παιδιού σας
Ενας στους τρεις γονείς μιλάει στα παιδιά για τους κινδύνους στο Internet
Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ
Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ
Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ