Προστατεύουμε τα παιδιά μας από το βίαιο ψηφιακό περιεχόμενο

583

2015-07-08 07_36_03-shutterstock_93123598-630x452.jpg (JPEG Image, 630 × 452 pixels)

Η σελίδα Safer-Internet.Gr ξεκίνησε 2/2013 και είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία με μοναδικό σκοπό την σωστή ενημέρωση των γονέων , παιδιών και εφήβων με άρθρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο καθώς και η ενημέρωση για τις απάτες και τα ψέματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αλλά και τεχνολογικα νέα . Περισσότερα για την σελίδα ΕΔΩΣτόχοι της σελίδας είναι : Η προστασία – ενημέρωση των ανήλικων χρηστών του Διαδικτύου από ακατάλληλο ή επιβλαβές για αυτούς περιεχόμενο που κυκλοφορεί και ειδικότερα στα κοινωνικά δίκτυα , Η ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν αλλά και να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους από τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη μη ορθή χρήση των διαδραστικών τεχνολογιών, όπως είναι το Διαδίκτυο ή το κινητό τηλέφωνο , Η ενημέρωση των χρηστών για τα ψέματα – απάτες – αλυσιδωτά μηνύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο , Η βοήθεια των χρηστών πάνω σε διαδικτυακά θέματα . Εάν λοιπόν σας ενδιαφέρουν τα παραπάνω & θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας για την ασφάλεια σας στο ιντερνετ , τις απάτες και τα ψέματα του ίντερνετ, γρήγορα και εύκολα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook πατώντας ΕΔΩ και ενισχύστε μας πατώντας Like (μου αρέσει) ή μπείτε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ . Για επικοινωνία με την σελίδα μας πατήστε ΕΔΩ . Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας κοινοποιώντας τα άρθρα  , μαθαίνουμε  για τα ψέματα και τις απάτες στο ίντερνετ , μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το διαδίκτυο , προστατεύουμε τα παιδιά μας και εμάς  . Η προστασία των χρηστών αποτελεί κοινή ευθύνη. Η χρήση των καλύτερων τεχνολογιών και τεχνικών ασφαλείας είναι προς όφελος όλων μας

 

Όπως και κάθε άλλη νέα εμπειρία, το Διαδίκτυο μπορεί να κρύβει περιεχόμενο δυνητικά τρομακτικό για τα παιδιά. Θα ήταν χρήσιμο, λοιπόν, να γνωρίζουμε πως θα τα προστατεύσουμε από αυτό.

Από πολλές απόψεις, το Internet είναι μια τεράστια βιβλιοθήκη: Διαθέτει ταυτόχρονα περιεχόμενο που μπορεί να διδάξει και να ψυχαγωγήσει. Παρόμοια όμως με εκείνο της βιβλιοθήκης, δεν είναι το σύνολο του περιεχομένου στο Internet κατάλληλο για παιδιά. Μια ακόμα σημαντική παράμετρος είναι πως το περιεχόμενο –θεμιτό ή αθέμιτο- είναι διαθέσιμο πάντα και από οποιονδήποτε. Τα sites με τα οικόσιτα ζώα και τα sites με βίαιο υλικό, είναι απλά υπόθεση ενός κλικ.

Από την άλλη πλευρά, διαφορετικά πράγματα φοβίζουν διαφορετικά παιδιά, οπότε δεν είναι πάντα εύκολο να προβλέψουμε τι θα φοβίσει ένα συγκεκριμένο παιδί. Πολύ περισσότερο στην περίπτωση παιδιών προσχολικής ηλικίας, τα οποία δεν γνωρίζουν ακόμα τη διαφορά ανάμεσα σε πραγματικότητα και φαντασία.

Προτού επιτρέψουμε στα παιδιά να χρησιμοποιήσουν το Internet, θα πρέπει να τους μιλήσουμε σχετικά με το περιεχόμενο στο οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση. Πάνω από όλα, είναι σημαντικό να κρατάμε τις “γραμμές επικοινωνίας” ανοικτές, σχετικά με το online υλικό που μπορεί να κάνει τα παιδιά μας να νιώσουν άβολα. Συχνά τα παιδιά φοβούνται να μιλήσουν στους γονείς τους σχετικά με όσα βλέπουν, μιας και με αφορμή αυτό, θα τους αφαιρεθούν τα όποια προνόμια στο Internet τους έχουμε παραχωρήσει. Η καλύτερη λύση είναι να ξεκινήσουμε την όποια συζήτηση προτού προκύψει κάποιο πρόβλημα.

Ορισμένα tips που μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι τα εξής:

– Μαθαίνουμε με ποιον τρόπο τα παιδιά μας έχουν πρόσβαση στο Internet –από το σχολείο, σπίτι φίλων, βιβλιοθήκες κ.ο.κ- και σε ποια από τα μέρη αυτά οι υπολογιστές δεν θα διαθέτουν εργαλεία φιλτραρίσματος και μπλοκαρίσματος ακατάλληλου περιεχομένου.

– Ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να μιλήσουν σε εμάς ή σε κάποιον άλλο έμπιστο ενήλικο (π.χ. δάσκαλο), στην περίπτωση που έρθουν σε επαφή με ακατάλληλο υλικό.

– Εγκαθιστούμε software για το μπλοκάρισμα, το φιλτράρισμα και τον έλεγχο του software, προκειμένου να μπλοκάρουμε τα αναδυόμενα παράθυρα, να περιορίσουμε την πρόσβαση σε βίαιο και εν γένει ακατάλληλο περιεχόμενο, καθώς και για να παρακολουθούμε ποια sites επισκέπτονται τα παιδιά μας.

– Συζητάμε με τα παιδιά μας τις οικογενειακές αξίες και κανόνες που έχουμε θέσει και γινόμαστε ξεκάθαροι σχετικά με το κατά πόσον το βίαιο περιεχόμενο συμβαδίζει ή –προφανώς- έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες αυτές. Καθιστούμε ξεκάθαρες αυτές τις αξίες και καταδεικνύουμε το γεγονός πως το βίαιο περιεχόμενο από μόνο του αποτελεί κάτι ηθικά μεμπτό.

– Παρακολουθούμε τη συμπεριφορά του παιδιού μας στην καθημερινότητά του. Εφόσον παρατηρήσουμε σημάδια βίαιης συμπεριφοράς, ακόμα και σε λεκτικό επίπεδο, συγκριτικά πάντα με την προηγούμενη κατάστασή του, παρεμβαίνουμε. Η συνεργασία με τους δασκάλους στην περίπτωση εμφάνισης βίαιης συμπεριφοράς στο σχολείο, κρίνεται απαραίτητη.

SafeKids.Gr

 

 

Δείτε Ακόμα  :

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Για επικοινωνία με την σελίδα μας για τυχόν ερωτήσεις – απορίες – βοήθεια επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας πατώντας ΕΔΩ ή στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Αν σας αρέσουν τα άρθρα μας και θέλετε να μας υποστηρίξετε ακολουθείστε μας στο Facebook και κοινοποιήστε τη σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε το προφίλ μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .