Οι ψεύτικες σελίδες Facebook Security είναι πολύ συνηθισμένο θέαμα με σκοπό να εξαπατήσουν τους διαχειριστές άλλων σελίδων
Ο ερευνητής ασφαλείας Christopher Boyd της εταιρείας ασφαλείας Malwarebytes πρόσφατα ανακάλυψε μια απάτη που κυκλοφορεί στο κοινωνικό δίκτυο στο να δημιουργουνται ψεύτικες σελίδες Facebook Security καθώς και ένα μήνυμα απάτη προς τους διαχειριστές διάφορων σελίδων απο τις σελίδες απάτη Facebook Security. «Η σελίδα σας θα απενεργοποιηθεί εκτός αν….» και σε κάθε περίπτωση πρέπει να τα αποφύγετε πάση θυσία.
Η απάτη ξεκινά με ένα μήνυμα σαν και αυτό … βλέπε φώτο ΕΔΩ , ΕΔΩ και ΕΔΩ
Warning!!!
Your page will be disabled.
Due to your page has been reported by other users.
Please re-confirm your page in order to avoid blocking. You violate our terms of service. If you are the original owner of this account, please re-confirm your account in order to avoid blocking.
If the multiple exclamation marks and generally terrible grammar didn’t give the game away, the following request certainly might:
Προσοχή!!!
Η σελίδα σας θα απενεργοποιηθεί.
Παρακαλούμε επαληθεύστε εκ νέου τη σελίδα σας για να αποφύγετε το μπλοκάρισμα. Παραβιάζετε τους όρους χρήσης μας. Αν είστε ο αρχικός ιδιοκτήτης αυτού του λογαριασμού, παρακαλούμε επαληθεύστε εκ νέου τον λογαριασμό σας για να αποφύγετε το μπλοκάρισμα.
Αν τα πολλαπλά θαυμαστικά και η απαίσια σύνταξη δεν σας υποψίασαν ήδη , το επόμενο αίτημα του μηνύματος θα πρέπει να σας υποψιασει
To complete your pages account please confirm Http below:
https(dot)lnkd(dot)in/bNF9BUY?Facebook.Recovery.page
“Attention”
If you do not confirm, then our system will automatically block your account and you will not be able to use it again.
Thank you for the cooperation helping us improve our service.
The Facebook TeamΓια να ολοκληρώσετε τον λογαριασμό της σελίδα σας παρακαλούμε επιβεβαιώστε την παρακάτω Http
https(dot)lnkd(dot)in/bNF9BUY?Facebook.Recovery.page
«Προσοχή»
Αν δεν επαληθεύσετε, το σύστημά μας θα μπλοκάρει αυτόματα τον λογαριασμό σας και δεν θα μπρέσετε να τον χρησιμοποιήσετε ξανά
Ευχαριστούμε για την συνεργασία που μας βοηθά να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας.
Η ομάδα του Facebook
Προσέξτε στο παραπάνω μήνυμα ότι χρησιμοποιούν διευθυνση απο Linkedin, που είναι μάλλον ασυνήθιστο – ίσως γιατί οι απατεώνες πιστεύουν ότι οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο καχύποπτοι με τα αναρίθμητα URLs που βλέπουν, και προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι με μια επικάλυψη επαγγελματισμού. Δεν θα τη γλυτώσουν όμως διότι το Google Safe Browsing προειδοποιεί ότι ο τελικός προορισμός είναι μια απατηλή σελίδα.
Δείτε φώτο που τσακώθηκε στα πράσα από Google Safe Browsing πατώντας ΕΔΩ
Όσον αφορά τη σελίδα που βρίσκεται στην διεύθυνση report-fanpage(dot)gzpot(dot)com/Next/login(dot)htm μοιάζει κάπως έτσι . Δείτε φώτο πατώντας ΕΔΩ
Όπου η σελίδα αναφέρει :
!! Warning Page !!
Your page has been reported by others about the abuse, this is a violation of our agreement and may result in your page disabled Please verify your email account to prove this is your page and help us to do more for security and comfort for everyone.
Please check your account as proof of the legitimate owner of the account that you use. Make sure you enter the correct details below.
If you ignore this warning, your page will be lost forever and can not be restored. Sorry to disturb your comfort.
!! Προειδοποιητική Σελίδα !!
Έχουν γίνει αναφορές για τη σελίδα σας από άλλους για την κατάχρηση, αυτή είναι παράβαση της συμφωνίας μας και μπορεί να καταλήξει σε απενεργοποίηση της σελίδας σας Παρακαλούμε επιβεβαιώστε την ηλεκτρονική διεύθυνση ταχυδρομείου σας για να αποδείξετε ότι αυτή είναι η σελίδα σας και βοηθήστε μας να κάνουμε περισσότερα για την ασφάλεια σας και την ασφάλειά όλων.
Παρακαλούμε ελέγξτε το λογαριασμό σας ως απόδειξη ότι είστε ιδιοκτήτης του λογαριασμού που χρησιμοποιείτε. Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τα σωστά στοιχεία παρακάτω.
Αν αγνοήσετε αυτό το μήνυμα, η σελίδα σας θα χαθεί για πάντα και δεν θα μπορεί να ανακτηθεί. Λυπούμαστε που ενοχλήσαμε την άνεση σας.
Δεν φτάνει που δεν χορταίνουν τα θαυμαστικά οι απατεώνες αλλά η σελίδα των απατεώνων ζητάει Email , Τηλέφωνο, Κωδικό και ημερομηνία γεννήσεως.
Οι περισσότεροι απατεώνες του Facebook θα σταματούσαν εδώ αλλά οι συγκεκριμένοι το έχουν ξεπεράσει και το πάνε παρακάτω το θέμα (και δεν θα σας αρέσει) και αφού τσιμπησουν τα στοιχεία του Facebook σας ζητούν και πληροφορίες πληρωμής οπως αριθμό πιστωτικής , ημερομηνία λήξης , τριψήφιο κωδικό , Τ.Κ. και χώρα.
Δείτε φώτο πατώντας ΕΔΩ
Η σελίδα Phishing αναφέρει
Upgrade your payment
Recovery of payments on Facebook
Payment page you were laid off, please upgrade your credit card again to return the payment in Facebook
Caution
If you do not update your credit card your payment page will be disabled
Ανάκτηση πληρωμών στο Facebook
Σελίδα πληρωμής σας απέλυσαν παρακαλούμε αναβαθμίστε την πιστωτική σας κάρτα γα να επιστρέψετε στη στην πληρωμή στο Facebook.
Αν δεν επικαιροποιήσετε την πιστωτική σας κάρτα η σελίδα πληρωμής θα απενεργοποιηθεί.
Με απλά λόγια ότι να’νε και μια απαίσια σύνταξη και με μια σελίδα ακόμα Paypal πλαστή που βρίσκεται στη διεύθυνση report-fanpage(dot)gzpot(dot)com/Next/paypal(dot)com(dot)htm
Δείτε φώτο πατώντας ΕΔΩ
Μεγάλη προσοχή, αυτή η απάτη phishing μπορεί να σας κοστίσει πολύ περισσότερο από τα στοιχεία login στο Facebook. Αν προσπαθήσουν να σας πανικοβάλλουν έτσι ώστε να δώσετε τις πολύτιμες αυτές πληροφορίες με μια τέτοια “Security Page”, θα πρέπει να κρατηθείτε μακρυά από τη σελίδα και αυτόν που έστειλε το μήνυμα ή ζητήστε μας να το ψάξουμε εμείς στέλνοντας μήνυμα στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ ή στέλνοντας ένα email μέσω της φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στην σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ .
Και μιας και στην απάτη την παραπάνω έχει να κάνει με ηλεκτρονικό ψαρεμα διαβάστε με προσοχή και τα παρακάτω
Η απάτη phishing (ηλεκτρονικό ψάρεμα)
- είναι ένα έγκλημα που κοστίζει πολλα σε επιχειρήσεις , ιδιώτες χιλιάδες αν όχι εκατομμύρια δολάρια ετησίως .
- είναι ένας τύπος απάτης που παγιδεύει τους ανθρώπους και τους αναγκάζει να αποκαλύψουν πολύ προσωπικές πληροφορίες, όπως στοιχεία πιστωτικών καρτών, ονόματα χρηστών και κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς λογαριασμών και άλλα παρεμφερή προσωπικά δεδομένα. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος phishing είναι μέσω email. Τα θύματα λαμβάνουν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από ένα άτομο που ισχυρίζεται ότι είναι μια εταιρεία ή κάποιος οργανισμός με τον οποίον το επικείμενο θύμα έχει πάρε δώσε˙ για παράδειγμα, μία τράπεζα, κάποια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ή ακόμα και ένα κοινωνικό δίκτυο (socials).
- Τρομοκρατούν το θύμα με τον ισχυρισμό ότι ο λογαριασμός του είναι κλειδωμένος και θα πρέπει να πάει σε μια ιστοσελίδα για να επικυρώσει και, μ’ αυτόν τον τρόπο, να ξεκλειδώσει τον λογαριασμό του. Έτσι και πατήσει πάνω σε αυτό το link που του δίνουν, την πάτησε! Η ιστοσελίδα, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται να είναι ένα νόμιμο δικτυακό site της υποτιθέμενης εταιρείας˙ αλλά δεν είναι. Μόλις το φοβισμένο θύμα μπαίνει στην εν λόγω ιστοσελίδα, φαίνονται αυτομάτως όλα τα δεδομένα του! Εν συνεχεία, τα στοιχεία του θύματος αποστέλλονται στους απατεώνες, συνήθως απροστάτευτα και ανασφάλιστα. Αφού συμβεί αυτό, μία σελίδα χαιρετίζει το θύμα ζητώντας του συγνώμη καθώς οι servers του site είναι, λέει, υπερφορτωμένοι και ζητούν από το θύμα να προσπαθήσει ξανά αργότερα. Η ζημιά, όμως, έχει ήδη γίνει. Οι πληροφορίες είναι πλέον στα χέρια των απατεώνων και πιθανότατα θα χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες που συνέλλεξαν με παράνομο τρόπο. Μπορεί, δηλαδή, να… αναλάβουν να αδειάσουν τον τραπεζικό σας λογαριασμό σας, να σας στείλουν κάποιο spam και οτιδήποτε άλλο σκεφτούν.
Συμβουλές για αποφυγή ηλεκτρονικού ψαρέματος
- Η τράπεζά σας ειδικα ΔΕΝ θα σας ζητήσει ΠΟΤΕ να επικυρώσετε προσωπικά σας δεδομένα και πληροφορίες μέσω ενός email ή ενός τηλεφωνήματος! Αν, λοιπόν, λάβετε κάποιο αντίστοιχο μήνυμα, ΜΗΝ κάνετε κλικ στους συνδέσμους στους οποίους σας παραπέμπουν, αναφέρετε το email ως spam / απάτη και καλέστε αμέσως την εν λόγω εταιρεία, ώστε να την προειδοποιήσετε και να την ενημερώσετε για την προσπάθεια που έγινε σε βάρος σας.
- Αν την «πατήσατε» και έχετε ήδη παραδώσει ευαίσθητα δεδομένα σας σε τέτοιους εγκληματίες του διαδικτύου, καλέστε άμεσα την εν λόγω εταιρεία και ενημερώστε την
- Αν σας εξαπάτησαν και, προσποιούμενοι ότι ήταν από την τράπεζά σας, τους δώσατε πληροφορίες που αφορούν το λογαριασμό σας ή την πιστωτική σας κάρτα, καλέστε αμέσως την τράπεζα και εξηγήστε τι συνέβη. Απαιτείστε να ακυρώσει ή να παγώσει το λογαριασμό.
Τρόποι για να καταλάβει κανείς αν ένα μήνυμα είναι απάτη
- Αν υπάρχουν ορθογραφικά λάθη
- Αν δεν σας αποκαλούν με το όνομά σας
- Αν σας ρωτάνε για κάποια εταιρεία με την οποία δεν είχατε ποτέ επαφή
- Αν ο σύνδεσμος / το link μοιάζει ότι είναι «μούφα»
Και το πιο σημαντικό
- Φροντίστε να είστε προστατευμένοι με κάποιο λογισμικό ασφάλειας . Υπάρχουν πολλά antivirus, τα οποία θα ήταν καλό είναι να έχετε στον υπολογιστή σας και φυσικά να τα ενημερώνετε . Για να μην πούμε υποχρεωτικό . Επισης μπορείτε να ζητήσετε την βοήθεια μας και στο θέμα αυτό στέλνοντας μήνυμα στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ ή στέλνοντας ένα email μέσω της φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στην σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ .
Μετάφραση κειμένου από blogs.malwarebytes
Κοινότητα ενημέρωσης και προστασίας για το παιδί στο διαδίκτυο
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ
Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ
Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ
Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ
Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ