Η ψηφιακή απειλή στο παιδικό δωμάτιο . Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

1003

2014-02-08 11_15_28-Φωτογραφίες Χρονολογίου - Ε τι; Μπακάλικο είμαστε;

Μην ξεχνάτε να μας επισκεφτείτε στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας στο https://www.facebook.com/Mpes.Sto.Internet.Me.Aleksisfairo  κάνοντας Like για να ενημερώνεστε εύκολα και γρήγορα για θέματα που αφορούν την ασφάλεια σας αλλά και την ασφάλεια των παιδιών σας στο διαδίκτυο αλλά και για να μαθαίνετε για τις απάτες και τα ψέματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο .  Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας , μαθαίνουμε για τα ψέματα και τις απάτες στο ίντερνετ , μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το διαδίκτυο , προστατεύουμε τα παιδιά μας και εμάς  . Η προστασία των χρηστών αποτελεί κοινή ευθύνη. Η χρήση των καλύτερων τεχνολογιών και τεχνικών ασφαλείας είναι προς όφελος όλων . Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να κάνετε αίτημα φιλίας και στο προφίλ της σελίδας αυτής στο Facebook πατώντας ΕΔΩ αλλά και να μπείτε και στην ομάδα μας στο Facebook για απορίες , διάλογο κ.α πατώντας ΕΔΩ

 

Καμπανάκι για την έκταση που έχουν πάρει στο Ιντερνετ η παρενόχληση και ο εκφοβισμός παιδιών αλλά και εφήβων . Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

«Ε, τι; Μπακάλικο είμαστε;». Το σλόγκαν που ακούγεται στα μηνύματα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, τα οποία προβάλλονται στην τηλεόραση το τελευταίο τρίμηνο, έχει ήδη γίνει της μόδας σε πολλές εφηβικές παρέες – φυσικές και διαδικτυακές.

Η «μπακάλισσα» των διαφημιστικών σποτ είναι η Τζέση Παπουτσή, η οποία προθυμοποιείται να εξυπηρετήσει τους πελάτες που της ζητούν ό,τι στα μάτια των περισσότερων θα φάνταζε αποκρουστικό και αρρωστημένο: υλικό παιδικής πορνογραφίας, παράνομα φαρμακευτικά σκευάσματα, αρχεία με κλεμμένα προσωπικά δεδομένα.

Ερώτηση: Αυτή είναι η πραγματικότητα στο Ιντερνετ σήμερα; Απάντηση: και αυτή. Διότι, κατά τα άλλα, το Διαδίκτυο είναι ένα ισχυρό εργαλείο ενημέρωσης και επικοινωνίας στα χέρια των πολιτών οι οποίοι για πρώτη φορά απέκτησαν δωρεάν πρόσβαση σε έναν ανεξάντλητο πλούτο γνώσης.

Σε αυτό το περιβάλλον (σχεδόν) απόλυτης ελευθερίας μοιραία παρεισέφρησαν άτομα που, εκμεταλλευόμενα τον ανοιχτό χαρακτήρα του Διαδικτύου, το έστρεψαν εναντίον των χρηστών του: από τις μυστικές υπηρεσίες που παρακολουθούν τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, μέχρι τους κυβερνοεγκληματίες που υφαρπάζουν προσωπικά δεδομένα, επιχειρούν να μας κλέψουν ή να βλάψουν τα παιδιά μας.

Σκεφτείτε το Διαδίκτυο ως ένα τεράστιο σουπερμάρκετ που προσφέρει τα πάντα (καλά και κακά) σε αφθονία χωρίς κανέναν περιορισμό. Πώς θα ξεχωρίσουμε τι πρέπει να αγοράσουμε και τι να αφήσουμε στο ράφι;

Αν κάποτε τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα αντιμετώπιζαν καθετί που έχει να κάνει με τον ψηφιακό κόσμο ως… κινέζικα («Στη μάνα σου το ‘πες;» έλεγε ο απελπισμένος πατέρας μιας άλλης διαφήμισης, ακούγοντας την κόρη του να χρησιμοποιεί τεχνολογικούς όρους), σήμερα οι γονείς δεν (πρέπει να) έχουν καμιά δικαιολογία να δηλώνουν άγνοια για το τι κάνουν τα βλαστάρια τους στον Παγκόσμιο Ιστό.

Οι παγίδες. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν κατά την πλοήγηση των ανηλίκων στο Ιντερνετ είναι πολλοί: από το cyberbullying και τη σεξουαλική παρενόχληση, μέχρι τον εθισμό και την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο. Μόνο τους τελευταίους 24 μήνες το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε 192 συλλήψεις για παιδική πορνογραφία, ενώ από το 2006 έως σήμερα έχουν συλληφθεί 890 άτομα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, από το 2006 έως σήμερα έχουν αποτραπεί 888 αυτοκτονίες. Εσχάτως καταγράφονται διαδικτυακές προαναγγελίες αυτοκτονιών ή πρόκλησης αυτοτραυματισμών από ανηλίκους οι οποίοι υφίστανται ψυχολογική πίεση από διάφορες καταστάσεις που βιώνουν στην καθημερινότητά τους.

Μία από αυτές είναι το cyberbullying (ηλεκτρονικός εκφοβισμός), το οποίο είναι πλέον συχνό και στην Ελλάδα. Την τελευταία διετία η Γραμμή Βοήθειας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου έχει δεχθεί 560 καταγγελίες για τέτοια κρούσματα. Επιπλέον, το 26,9% των ελλήνων εφήβων έπεσε θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού το 2012.

Καθημερινό φαινόμενο αποτελεί και η επαφή των ανηλίκων με πορνογραφικό περιεχόμενο ή υλικό βίας στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σχεδόν το 20% των εφήβων έχει επισκεφθεί ιστότοπους πορνογραφίας.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να εγκαταστήσουν στον υπολογιστή του παιδιού τους λογισμικό γονικού ελέγχου (parental control) ή ειδικά φίλτρα που μπλοκάρουν την πρόσβαση σε ακατάλληλο περιεχόμενο.
Το facebook. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην πλοήγηση των παιδιών και των εφήβων στα κοινωνικά δίκτυα. Σήμερα η πλειονότητα των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου διατηρεί προφίλ στο facebook, ενώ η χρήση των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης έχει εξαπλωθεί ακόμη και στο Δημοτικό!

Είναι πιθανό να προσεγγίσουν το παιδί σας (αποστέλλοντάς του αίτημα φιλίας) άτομα που θα επιχειρήσουν να το βλάψουν (τα κρούσματα παιδοφιλίας έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια). Οι ανήλικοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποκαλύπτουν σε αγνώστους τα προσωπικά τους στοιχεία (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, διεύθυνση) ή να προσθέτουν στις επαφές τους (στο facebook ή στο Skype) άτομα που δεν γνωρίζουν στον πραγματικό κόσμο.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τα περιστατικά εξάρτησης (ως τέτοια ορίζεται η απώλεια ελέγχου στη χρήση του Διαδικτύου). Σύμφωνα με το δίκτυο EU NET, το 1,7% των εφήβων ηλικίας 15 και 16 ετών στην Ελλάδα είναι εθισμένο στο Ιντερνετ, ενώ το 11% παρουσιάζει συμπεριφορές στα όρια της εξάρτησης.

e-κίνδυνοι.
Grooming.
Το grooming (αποπλάνηση ανηλίκου) είναι η διαδικασία κατά την οποία παιδόφιλοι, προσποιούμενοι ότι είναι ανήλικοι, χρησιμοποιούν τα chatrooms ή τα κοινωνικά δίκτυα για να προσελκύσουν παιδιά με σκοπό να τα κακοποιήσουν.
Cyberbullying.
Πρόκειται για τα κρούσματα ηλεκτρονικής παρενόχλησης (επιθετική συμπεριφορά, απειλές και εκφοβισμός) χρηστών του Ιντερνετ, κυρίως ανηλίκων, από συμμαθητές τους ή από αγνώστους. Τέτοιου είδους συμπεριφορές μπορεί να κάνουν τα παιδιά να νιώθουν δυστυχή, φοβισμένα και ανασφαλή.
Sexting.
Δεν είναι κατ’ ανάγκη επικίνδυνο, αλλά μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Είναι η πρακτική ανταλλαγής μηνυμάτων, φωτογραφιών και βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου μέσω Διαδικτύου ή κινητών τηλεφώνων. Δεν πρόκειται για πορνογραφικό υλικό, αλλά για ερασιτεχνικές φωτογραφίες και βίντεο που απεικονίζουν σε «άσεμνες» στάσεις τους ίδιους τους αποστολείς τους.
Παιδική πορνογραφία.
Στο Ιντερνετ είναι διαθέσιμες εκατοντάδες εκατομμύρια φωτογραφίες και βίντεο παιδικής πορνογραφίας. Καθημερινά γίνονται 116.000 αναζητήσεις για παιδική πορνογραφία. Παράλληλα, παιδόφιλοι επιχειρούν να αποπλανήσουν ανηλίκους, ερχόμενοι σε επαφή μαζί τους μέσω chatrooms ή κοινωνικών δικτύων.
Συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών
– Εξερευνήστε μόνοι ή μαζί με το παιδί σας το Διαδίκτυο. Μόνο έτσι θα μπορείτε να καταλάβετε τι σας λέει το βλαστάρι σας όταν σας ζητά βοήθεια για κάτι που συνέβη στο Ιντερνετ
– Μην απαγορεύετε στα παιδιά την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Συζητήστε μαζί τους και δώστε τους να καταλάβουν ότι πρέπει να μπουν όρια στη χρήση του.
– Εξηγήστε στα παιδιά τον λόγο για τον οποίον δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε συγκεκριμένα σάιτ (π.χ. ιστότοποι πορνογραφίας) ή συγκεκριμένες ενέργειες (π.χ. η αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών σε αγνώστους).
– Βάλτε τον υπολογιστή στο σαλόνι και κάντε το Διαδίκτυο οικογενειακή υπόθεση.
– Μάθετε στα παιδιά σας να σάς εμπιστεύονται και να σας μιλάνε για τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες και τους ψηφιακούς φίλους τους.
– Εξηγήστε στα παιδιά σας ότι είναι επιβεβλημένο να προστατεύουν την ιδιωτική τους ζωή στο Διαδίκτυο, όπως κάνουν και στον πραγματικό κόσμο.
– Εάν χρειάζεστε βοήθεια, καλέστε το 800 11 800 15 ή στείλτε email στο help@saferinternet.gr (Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ)

Τι να προσέξετε στη χρήση του κινητού από τα παιδιά
1. Συμφωνήστε με τα παιδιά σας τους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούν όταν χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο
Μάθετε στα παιδιά σας να μη δίνουν τον αριθμό του κινητού τους ή προσωπικά τους στοιχεία σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν
2. Συζητήστε με το παιδί σας για την ηλεκτρονική παρενόχληση. Μην απαγορεύετε το κινητό ως αντίδραση σε περιστατικό παρενόχλησης, διότι αυτό θα αποθαρρύνει το παιδί να σας εμπιστευθεί
3. Μάθετε στο παιδί σας να μην απαντά σε μηνύματα παρενόχλησης. Καλό θα ήταν να τα φυλάξετε ώστε σε περίπτωση καταγγελίας να μπορείτε να αποδείξετε την παρενόχληση

Δείτε τα βίντεο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου πατώντας ΕΔΩ

Πηγή : Tanea.gr

 

Βρήκατε αυτό το άρθρο χρήσιμο; Αν ναι, και θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας για την ασφάλεια σας στο ιντερνετ , τις απάτες και τα ψέματα του ίντερνετ, γρήγορα και εύκολα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook πατώντας ΕΔΩ και ενισχύστε μας πατώντας Like (μου αρέσει) ή μπείτε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ ή ακόμα και αίτημα φιλίας στο προφίλ στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Παρακαλούμε να ενημερώσετε τους φίλους σας στο facebook για αυτό το άρθρο.Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας, από τις απάτες και τα ψέματα,κοινοποιώντας τα, και μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το internet

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .