Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

1083

SID2016_greece_Logov2

Η «Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2016» εορτάζεται παγκοσμίως την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, με το σύνθημα «Ανάλαβε δράση, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!».

Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Συντονισμένη στην Ελλάδα από το Συμβουλευτικό Όργανο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, η γιορτή και του 2016 προτρέπει εκατοντάδες οργανώσεις να συμμετάσχουν για να βοηθήσει την προώθηση της ασφαλούς, υπεύθυνης και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας για τα παιδιά και τους νέους.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Safer Internet Day (SID) διοργανώνεται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάθε Φεβρουαρίου με σκοπό την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των online τεχνολογιών και των κινητών συσκευών, ιδιαίτερα μεταξύ της νεολαίας.

Το τοπίο στην online ασφάλεια έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια από μια έμφαση στη δημιουργία ενός «ασφαλέστερου» διαδικτύου για τη δημιουργία ενός «καλύτερου» διαδικτύου. Είτε είμαστε παιδιά και νέοι, γονείς και κηδεμόνες, εκπαιδευτικοί ή εργαζόμενους σε υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας ή πολιτικοί, όλοι έχουμε ένα ρόλο να διαδραματίσουμε.

Υπερασπιζόμενοι ένα καλύτερο διαδίκτυο, το Ημέρα έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να παίξουν θετικό ρόλο τους για την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρονται στο internet, παρέχοντάς τους παράλληλα τις δεξιότητες, τις γνώσεις και την υποστήριξη που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε από τους διαδικτυακούς κινδύνους που μπορεί να συναντήσουν.

Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε όλοι να συμβάλουμε:

  • Τα παιδιά και οι νέοι μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδίκτυο με το να είναι ευγενικοί και με σεβασμό προς τους άλλους όταν είναι online, προστατεύοντας την online φήμη τους (και των άλλων), και με την αναζήτηση θετικών ευκαιριών και εμπειριών στο διαδίκτυο. Μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αρνητικών συμπεριφορών με το να είναι «χρήσιμοι συμπαραστάτες»: υποστηρίζοντας άλλα άτομα όταν αντιμετωπίζουν θέματα online, παίρνουν θέση κατά του εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο, και με την αναφορά κάθε ακατάλληλου ή παράνομου περιεχόμενο που βρίσκουν. Πάνω απ ‘όλα, τα παιδιά και οι νέοι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να πάρουν τη στάση ως ψηφιακοί πολίτες του μέλλοντος – που συμμετέχουν σε συζητήσεις σχετικά με το μέλλον του Διαδικτύου, και κάνοντας τη φωνή τους να ακουστεί.
  • Γονείς και κηδεμόνες μπορούν να βοηθήσουν να δημιουργηθεί ένα καλύτερο διαδίκτυο διατηρώντας ένα ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο με τα παιδιά τους για την online ζωή τους. Στηρίζοντάς τους κατά την προσωπική τους ανάπτυξη στο διαδίκτυο και βοηθώντας τους να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα ή ζητήματα. Αναζητώντας θετικές ευκαιρίες να ασχολούνται με τα παιδιά τους στο διαδίκτυο, και βοηθώντας τα παιδιά τους για να βρουν και να χρησιμοποιήσετε καλής ποιότητας ψηφιακού υλικού. Μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αρνητικών συμπεριφορών με το να ασχολούνται με την online δραστηριότητα του παιδιού τους (ανάλογα με την ηλικία τους), και να δρουν ως πρότυπο θετικής διαδικτυακής συμπεριφοράς, και επίσης αναφέροντας κάθε ακατάλληλο ή παράνομο περιεχόμενο που βρίσκουν.
  • Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βοηθήσουν να δημιουργηθεί ένα καλύτερο διαδίκτυο εξοπλίζοντας τα παιδιά και τους νέους με τις ψηφιακές δεξιότητες που απαιτούν για τον σημερινό κόσμο, δίνοντάς τους ευκαιρίες να χρησιμοποιήσουν – και να δημιουργήσουν – θετικό online περιεχόμενο. Μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αρνητικών συμπεριφορών με την υποστήριξη των νέων, εάν αυτοί αντιμετωπίζουν προβλήματα online, δίνοντάς τους την ανθεκτικότητα, την εμπιστοσύνη και τις δεξιότητες που χρειάζονται για να περιηγηθούν στο διαδίκτυο με ασφάλεια.
  • Ο κλάδος του Internet έχει ένα ρόλο να παίξει με τη δημιουργία και την προώθηση θετικού περιεχόμενου και ασφαλών online υπηρεσιών και με την προστασία των χρηστών για να ανταποκριθούν σε τυχόν ζητήματα, παρέχοντας τους σαφείς συμβουλές ασφάλειας, εύκολα στη χρήση εργαλεία ασφάλειας, και γρήγορη πρόσβαση σε υποστήριξη αν τα πράγματα πηγαίνουν στραβά
  • Οι υπεύθυνοι και οι πολιτικοί πρέπει να παράσχουν την κουλτούρα στην οποία όλα τα παραπάνω μπορεί να λειτουργήσουν και να ευδοκιμήσουν – για παράδειγμα, διασφαλίζοντας ότι υπάρχουν ευκαιρίες στα πρόγραμμα σπουδών τα παιδιά να μάθουν, και οι εκπαιδευτικοί να διδάξουν, σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, εξασφαλίζοντας ότι οι γονείς και κηδεμόνες έχουν πρόσβαση στις κατάλληλες πληροφορίες και τις πηγές στήριξης, και ότι ο κλάδος του Internet ρυθμίζει το περιεχόμενο και τις υπηρεσίες του. Θα πρέπει επίσης να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη διακυβέρνηση και τη νομοθεσία, και, τελικά, να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η ευημερία των παιδιών και των νέων μέσω αποτελεσματικών στρατηγικών για την προστασία τους στον online κόσμο.

Μάθετε περισσότερα για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου στα παρακάτω links:

www.saferinternet.gr/index.php

www.saferinternet.org.uk/safer-internet-day

www.saferinternetday.org.

http://bitdefender.gr/blog/blog-safer-internet-day-2016

 

ΠΗΓΗ 

Iguru.Gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι Είμαστε

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .