Σκάνδαλο Cambridge Analytica . Γιατί θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τις εφαρμογές και τα τεστ που κυκλοφορούν στο facebook

1204

 

Νέο σκάνδαλο που αφορά την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων χρηστών του facebook έκανε την εμφάνιση του.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Ποιοί είμαστε

Διαβάστε τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

 

Άρθρο από Γιώργος Ζαβοδημητράκης

 

Πόσο αθώα είναι τα κουίζ του Facebook ; Καθόλου . Τα κουίζ και τα τεστ που διακινούνται μέσω Facebook μόνο αθώα δεν είναι

Νέο σκάνδαλο που αφορά την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων χρηστών του facebook έκανε την εμφάνιση του.

http://www.kathimerini.gr/954925/article/epikairothta/kosmos/apokalyyeis-fwtia-gia-xrhsh-proswpikwn-dedomenwn-apo-facebook-kai-cambridge-analytica-me-xrhsimopoihsan-dhlwnei-o-ka8hghths-kogkan

Πίσω στο 2015 ο ακαδημαϊκός Aleksandr Kogan δημιούργησε μία φαινομενικά διασκεδαστική εφαρμογή, ένα τεστ προσωπικότητας με την ονομασία « thisisyourdigitallife » .  Όπως όλες οι εφαρμογές, έτσι και αυτή, ζητούσε πρόσβαση σε πληροφορίες του χρήστη που την εγκαθιστούσε και 270.000 χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου ανταποκρίθηκαν και πρόθυμα την εγκατέστησαν.

Η εφαρμογή, εκτός των άλλων, ζητούσε και πρόσβαση στα προφίλ των φίλων τους και με αυτό τον τρόπο οι αρχικοί χρήστες της εφαρμογής εξέθεσαν και τους διαδικτυακούς τους φίλους . Εκτιμάται ότι με αυτό τον τρόπο η εφαρμογή συνέλεξε στοιχεία από 50 εκατομμύρια χρήστες του facebook.

Τα στοιχεία αυτή τη φορά συλλέχθηκαν για πολιτικούς λόγους και δεν μας αφορά ως σελίδα να επεκταθούμε σε αυτό.

http://www.thatsnonsense.com/the-facebook-cambridge-analytica-debacle-explained-simply/

https://www.theguardian.com/uk-news/cambridge-analytica

Ας δούμε τώρα γιατί θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τις διάφορες εφαρμογές που κυκλοφορούν στο facebook όσο διασκεδαστικές και αν φαίνονται.

Οι εφαρμογές που κυκλοφορούν στον εικονικό κόσμο του facebook είναι αμέτρητες και δεν θα τις αριθμήσουμε τώρα. Όλοι κάποια στιγμή θα έχετε κάνει κάποιο τεστ ή θα έχετε δει διάφορους φίλους σας να κοινοποιούν τέτοιου είδους τεστ και εφαρμογές.

Οι χρήστες του facebook έχουν την τάση να εγκαθιστούν τέτοιου είδους εφαρμογές, καθώς είναι πολύ σημαντικό για αυτούς να δουν αν μοιάζουν με κάποιο αστέρι του Χόλυγουντ, αποδεχόμενοι δίχως σκέψη τους όρους της (όποιας) εφαρμογής επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο την πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα και εκθέτοντας τους ίδιους αλλά και τους διαδικτυακούς τους φίλους στις ορέξεις των προγραμματιστών των εφαρμογών αυτών.

Τι μπορείτε να κάνετε.

  • Να ελέγξετε τις εφαρμογές που έχετε εγκαταστήσει και γιατί όχι, να τις καταργήσετε.
  • Περιορισμό των δημόσιων πληροφοριών σας.
  • Να μην χρησιμοποιείτε τέτοιου είδους εφαρμογές

Μεταβείτε στις ρυθμίσεις και επιλέξτε τα αντίστοιχα πεδία για να προστατέψετε όσο το δυνατόν καλύτερα, όχι μόνο τα προσωπικά σας στοιχεία, αλλά και τα στοιχεία των διαδικτυακών σας φίλων.

https://www.facebook.com/settings?tab=applications

 

Το facebook έχει αποδείξει ότι δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών πελατών του. Είναι στο χέρι του κάθε χρήστη του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης να προστατεύσει τα προσωπικά του δεδομένα όσο μπορεί καλύτερα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

Πόσο αθώα είναι τα κουίζ του Facebook και ποιοι πλουτίζουν όταν κάνεις τεστ στο Facebook ;

 

 

 

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .