Γιατί πρέπει το προφίλ μας στα social media να είναι ιδιωτικό;

3105

Στις μέρες μας, οι άνθρωποι ενθουσιάζονται που έχουν τη δυνατότητα να μοιράζονται την προσωπική τους ζωή με τον υπόλοιπο κόσμο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν δημιουργείτε ένα προφίλ σε δημοφιλή δίκτυα κοινωνικών μέσων όπως το Instagram και το Facebook, η προεπιλεγμένη ρύθμιση είναι οι πληροφορίες σας να είναι δημόσιες. 

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Ποιοί είμαστε

Κριτικές στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Στις μέρες μας, οι άνθρωποι ενθουσιάζονται που έχουν τη δυνατότητα να μοιράζονται την προσωπική τους ζωή με τον υπόλοιπο κόσμο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν δημιουργείτε ένα προφίλ σε δημοφιλή δίκτυα κοινωνικών μέσων όπως το Instagram και το Facebook, η προεπιλεγμένη ρύθμιση είναι οι πληροφορίες σας να είναι δημόσιες. Αυτό επιτρέπει σε οποιονδήποτε στον κόσμο να δει το περιεχόμενο που μοιράζεστε, να βλέπει μέρος των δραστηριοτήτων σας στα social media και να έχει πρόσβαση σε πολύτιμες πληροφορίες, όπως το πλήρες όνομά σας, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.λπ..

Τι θα μπορούσε να πάει στραβά όμως όταν το προφίλ είναι δημόσιο;

Stalkers

Πλέον, το να βλέπουμε ανθρώπους να συλλαμβάνονται για καταδίωξη εφήβων, πρώην συναδέλφων και συντρόφων, δεν είναι ασυνήθιστο. Όταν λοιπόν προσωπικές σας πληροφορίες είναι δημόδιες, οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει τεχνικές όπως το Google Earth για να βρει την ακριβή τοποθεσία σας και τελικά να αρχίσει να σας παρακολουθεί.

Κλοπή ταυτότητας

Όταν καλείτε το γιατρό σας ή την τράπεζά σας ή πηγαίνετε στο τοπικό σας κατάστημα κινητών τηλεφώνων, σας ζητούνται ερωτήσεις επαλήθευσης όπως το πλήρες όνομα, η ημερομηνία γέννησης, η τρέχουσα διεύθυνση και ο αριθμός τηλεφώνου σας. Πολύ συχνά, χρειάζονται επίσης έναν αριθμό κοινωνικής ασφάλισης ή τουλάχιστον τα τέσσερα τελευταία ψηφία του. Έχοντας αυτό κατά νου, τώρα μπορείτε να καταλάβετε ότι εκατοντάδες εκατομμύρια προφίλ κοινωνικών μέσων σε όλο τον κόσμο έχουν αυτές τις πληροφορίες άμεσα διαθέσιμες σε ιστότοπους όπως το Facebook.

Εκβιασμός

Η αποκάλυψη πάρα πολλών πληροφοριών, μπορεί επίσης να επιτρέψει σε έναν συνάδελφο ή κυριολεκτικά οποιονδήποτε να αναζητήσει ενδείξεις για τον εκβιασμό σας. Εάν καταλήξετε να διαφωνείτε με έναν ξένο, το ίδιο άτομο μπορεί να είναι σε θέση να ανακαλύψει σχόλια που είπατε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να τα χρησιμοποιήσει για εκβιασμό ή μπορεί να καταστρέψει τη ζωή σας κοινοποιώντας τις αναζητήσεις στον εργοδότη σας

Κοινωνικό προφίλ

Το γεγονός ότι μοιράζεστε πολλές πληροφορίες στα κοινωνικά μέσα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθεί το κοινωνικό σας προφίλ από πιθανούς εργοδότες, επιχειρηματικούς συνεργάτες ή οποιονδήποτε πρόκειται να ξεκινήσει μια σχέση μαζί σας. Μερικές φορές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς όφελός σας, αλλά μπορεί επίσης να είναι ενοχλητικό που ένας εργοδότης τοποθετεί το βιογραφικό σας στο κάτω μέρος μιας στοίβας απλώς και μόνο επειδή δεν του άρεσε κάτι που είδε στα κοινωνικά μέσα.

Ποια είναι λοιπόν η λύση;

Εκτός από τη χρήση κατάλληλου VPN για τη διατήρηση του απορρήτου σας κατά την περιήγηση, ο καθένας πρέπει να ελέγχει τα προσωπικά στοιχεία που μοιράζεται στο διαδίκτυο. Απλώς μεταβείτε στις ρυθμίσεις απορρήτου και κάντε τα προφίλ κοινωνικών μέσων σας όσο το δυνατόν πιο ιδιωτικά. Επίσης, αποφύγετε μάχες στα σχόλια με αγνώστους. Κάποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι μόνο η εγγραφή σε ένα κοινωνικό μέσο θέτει τις προσωπικές σας πληροφορίες σε κίνδυνο. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να διατηρείτε τον έλεγχο και να γνωρίζετε ποιος έχει πρόσβαση σε αυτό.

Διαβάστε περισσότερα στο blog της Bitdefender Greece ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Πηγή άρθρου Bitdefender Greece

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .