SPAM : Τρόποι προφύλαξης από παραπλανητικά μηνύματα και κινδύνους

2019

Είναι γεγονός πώς το διαδίκτυο πλέον αποτελεί σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Πολλές μορφές φυσικές επικοινωνίας έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από ψηφιακές. Κοινή παραδοχή αποτελεί πλέον η πραγματικότητα πως οι νέοι κοινωνικοποιούνται και επικοινωνούν πλέον σχεδόν ολοκληρωτικά με ηλεκτρονικά μέσα.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Ποιοί είμαστε

Είναι γεγονός πώς το διαδίκτυο πλέον αποτελεί σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Πολλές μορφές φυσικές επικοινωνίας έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από ψηφιακές. Κοινή παραδοχή αποτελεί πλέον η πραγματικότητα πως οι νέοι κοινωνικοποιούνται και επικοινωνούν πλέον σχεδόν ολοκληρωτικά με ηλεκτρονικά μέσα.

Ένα από τα ψηφιακά αυτά μέσα, που δεν περιορίζεται μόνο στους νέους, αλλά και σε ενήλικες, εργαζόμενους και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή αλλιώς email. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χρησιμοποιούνται καθημερινά από εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο για επαγγελματικούς ή προσωπικούς σκοπούς. Οι διαδικτυακοί εγκληματίες, γνωρίζοντας το ποσοστό του χρόνου που σπαταλάμε στο μέσο αυτό, στοχεύουν καθημερινά στην εξαπάτηση των χρηστών μέσω μηνυμάτων spam.

Με τον όρο spam αναφερόμαστε σε ηλεκτρονική αλληλογραφία που προέρχεται από άγνωστη πηγή και αποστέλλεται μαζικά σε πολλούς χρήστες. Η θεματολογία που μπορεί να έχουν ποικίλει και λειτουργεί ως δέλεαρ για τους χρήστες προκειμένου να ανοιχτούν. Ενδεικτικά θέματα που συναντάμε συχνά είναι:

-Εκπτωτικά Κουπόνια

-Δώρα

-Πολιτικά  ζητήματα (Βοηθήστε τον πρίγκιπα της Νιγηρίας κτλ.)

-Κλήση για διάδοση μηνύματος σε φίλους

Με την προαναφερόμενη θεματολογία οι κυβερνο εγκληματίες κερδίζουν την περιέργεια του χρήστη και την επιθυμία του να ανοίξει το δελεαστικό email. Με το άνοιγμα του μηνύματος είναι πολλοί οι τρόποι που μπορεί να έχει επιλέξει ο απατεώνας να εξαπατήσει τον χρήστη:

-Αίτηση να εισάγει κωδικούς, στοιχεία ή τραπεζικά δεδομένα προκειμένου να του «αποδοθεί» κάποιο δώρο

-Κλήση για να κατεβάσει κάποιο πρόγραμμα ή εφαρμογή (στην οποία θα «κρυβεται» κακόβουλο λογισμικό και μόλις εγκατασταθεί στον υπολογιστή του θα μολυνθεί)

-Αίτηση για να διαμοιραστεί κάποιος σύνδεσμος ( με κακόβουλο περιεχόμενο ) σε φίλους και συγγενείς (γεγονός που εξαπλώνει τον ιό και πολλαπλασιάζει τα θύματα

Προκειμένου να προφυλαχθείτε εσείς και τα κοντινά σας πρόσωπα από τέτοιου είδους ψηφιακές εγκληματικές ενέργειες, οφείλεται να υιοθετήσετε ορισμένες βέλτιστες πρακτικές προστασίας.

-Εγκαταστήστε σε όλες τις συσκευές σας λογισμικό διαδικτυακής προστασίας, ενάντια σε malware, παραπλανητικά μηνύματα και online επιθέσεις (Όλα τα πακέτα του Bitdefender διαθέτουν προηγμένη ασφάλεια ενάντια σε απειλές και antiphishing λογισμικό. Ανακαλύψτε τα ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.

-Να ελέγχετε κάθε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προτού το ανοίξετε. Να ελέγχετε εάν γνωρίζετε τον αποστολέα και εάν σας αφορά το θέμα ή είναι σχετικό με την δουλειά σας.

-Να ενημερώνεστε για τις διαδικτυακές απάτες που «τρέχουν» ανά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να σας είναι πιο εύκολο να τις αναγνωρίσετε.

Στην περίπτωση που έχετε παιδιά με πρόσβαση σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, πρέπει αρχικά να τα διδάξετε να μην ανοίγουν μόνα τους τα μηνύματα αλλά να ζητάνε την έγκρισή σας, αλλά επίσης και να εγκαταστήσετε οικογενειακό φίλτρο σε όλες τις συσκευές (Με το Family Pack του Bitdefender έχετε τον έλεγχο της διαδικτυακής κίνησης κάθε συσκευής και προστατεύεται τα παιδιά σας από κάθε είδους παραπλανητικό περιεχόμενο. Μάθετε περισσότερα ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ)

Προστατεύστε το παιδί σας με Με τα βραβευμένα προϊόντα της Bitdefender! Ανακαλύψτε τις δυναμικές τους παροχές ΕΔΩ!

Επισκεφτείτε την σελιδα της Bitdefender https://bitdefender.gr

Επισκεφτείτε την Bitdefender στο Facebook https://www.facebook.com/pages/Bitdefender-Greece

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .