Τα στάδια της διαδικτυακής αποπλάνησης : Τι συμβαίνει στο μυαλό ενός ‘αρπακτικού’

1709


Mε αφορμή την τραγική κατάληξη της 14χρονης, η οποία το μεσημέρι της Πέμπτης, έπεσε στις γραμμές του Ηλεκτρικού στο σταθμό του Μοσχάτο, με πληροφορίες να αναφέρουν πως η ανήλικη έβαλε τέλος στη ζωή της μετά από ερωτική σχέση που διατηρούσε με 46χρονο, θεωρούμε απαραίτητο να αναφερθούμε στον εφιάλτη του κάθε γονέα: την αποπλάνηση ανηλίκων.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ


Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Ποιοί είμαστε

Mε αφορμή την τραγική κατάληξη της 14χρονης, η οποία το μεσημέρι της Πέμπτης, έπεσε στις γραμμές του Ηλεκτρικού στο σταθμό του Μοσχάτο, με πληροφορίες να αναφέρουν πως η ανήλικη έβαλε τέλος στη ζωή της μετά από ερωτική σχέση που διατηρούσε με 46χρονο, θεωρούμε απαραίτητο να αναφερθούμε στον εφιάλτη του κάθε γονέα: την αποπλάνηση ανηλίκων.

Όμως τι συμβαίνει όταν η απειλή γίνεται πραγματικότητα η οποία ξεκινάει μέσα από το σπίτι σας από την οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή του παιδιού σας;

Ακαδημαϊκές έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον το 46% των νέων ηλικίας από 10 έως 17 ετών παραδέχονται ότι αποκαλύπτουν μέσω διαδικτύου τα προσωπικά τους στοιχεία σε κάποιον που δεν γνωρίζουν. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτός ο άγνωστος έχει σκοτεινές προθέσεις;

Aναγνωρίζοντας τα σημάδια της διαδικτυακής αποπλάνησης (online grooming)

Η διαδικτυακή αποπλάνηση συμβαίνει όταν ο δράστης δημιουργεί και καλλιεργεί μία σχέση με το παιδί μέσω διαδικτύου, με σκοπό την αποπλάνησή του και ακόμη και την σεξουαλική του κακοποίηση.

Η διαδικτυακή αποπλάνηση μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Λήψη φωτογραφιών σεξουαλικού περιεχομένου
  • Ανταλλαγή μηνυμάτων σεξουαλικού περιεχομένου (sexting)
  • Σεξουαλικό Εκβιασμό (sextortion)
  • Προσωπικές συναντήσεις για σεξουαλικές δραστηριότητες
  • Trafficking

Η διαδικασία της διαδικτυακής αποπλάνησης είναι αρκετά αργή καθώς οι δράστες προσεγγίζουν μεθοδικά τα παιδιά για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους. Είναι αρκετά χειριστικοί μαζί τους και συχνά στρέφουν τα παιδιά εναντίον των γονιών τους εκμεταλλευόμενοι την παιδική αθωότητα.

Τα παρακάτω βήματα θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν το παιδί σας ακολουθεί μία συγκεκριμένη συμπεριφορά θύματος διαδικτυακής αποπλάνησης. Ωστόσο, κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό οπότε πάντα υπάρχουν διαφοροποιήσεις  τόσο στις συμπεριφορές των θυμάτων όσο και των δραστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Grooming = αποπλάνηση ανηλίκου

Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι να βρίσκεστε σε επαγρύπνηση σε περίπτωση που κάποιος ενήλικας προσπαθεί να αποπλανήσει το παιδί σας.

Επιλογή στόχου

Οι δράστες επιλέγουν συχνά ένα ευάλωτο παιδί. Τα ευάλωτα παιδιά είναι αυτά που είναι συναισθηματικά εύθραυστα ή έχουν λιγότερο καλές επαφές/σχέσεις με τους γονείς τους. Οι πρώτες αλληλεπιδράσεις μαζί τους είναι ευχάριστες και περιλαμβάνουν συζητήσεις δελεαστικές προς τα παιδιά με κύριο στόχο την ανύψωση του ηθικού των παιδιών. Πολλοί δράστες μάλιστα μιμούνται συμπεριφορές συνομηλίκων των υποψήφιων θυμάτων τους ούτως ώστε να έρθουν ακόμα πιο άμεσα σε επαφή μαζί τους.

Δέσμευση

Πολλές φορές, ο δράστης προσπαθεί να γεμίσει κάθε είδους κενό που μπορεί να έχει το παιδί με το οποίο επικοινωνεί έτσι ώστε να το κάνει να νιώθει υποχρεωμένο απέναντί του. Έτσι προσπαθεί να γεμίσει συναισθηματικά του κενά, όπως η ανάγκη για προσοχή. Μπορεί ακόμα να του αγοράζει δώρα και ειδικά ηλεκτρονικές συσκευές οι οποίες χρησιμοποιούνται για να επικοινωνούν αποκλειστικά με τον δράστη.

Έλεγχος ορίων

Σε αυτό το στάδιο, όσο ο δράστης κάνει τη σχέση με το θύμα όλο και πιο δυνατή, προσπαθεί να μάθει τι σχέση έχει το παιδί με τους γονείς του. Θα ρωτήσει για να δει κατά πόσο ελέγχονται οι συσκευές του από τους γονείς και θα προσπαθήσει να καταλάβει κατά πόσο το παιδί του λέει αλήθεια.

Απομόνωση

Εδώ πρόκειται για την πρώτη προσωπική συνάντηση του παιδιού με τον δράση. Θα προσπαθήσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού μονομιάς πείθοντάς το ότι οι δύο τους έχουν ένα ξεχωριστό δέσιμο μεταξύ τους.

Στη συνέχεια θα ψάξει ευκαιρίες για να περνάει χρόνο μόνος του με το παιδί.

Σεξουαλικότητα

Σε αυτό το στάδιο ο δράστης υποκινεί το παιδί σε οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα. Οι δράστες θα ξεκινήσουν να αναφέρουν σεξουαλικές δραστηριότητες στα παιδιά, να τους στέλνουν αποκαλυπτικές φωτογραφίες τους και να ζητούν και από εκείνα να κάνουν το ίδιο.

Τι μπορείτε να κάνετε

Για να προστατέψετε τα παιδιά στα από τα αρπακτικά του διαδικτύου μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

  • Eνθαρρύνετε το παιδί σας να αποδέχεται αιτήματα φιλίας μόνο από ανθρώπους που γνωρίζει στην πραγματική του ζωή και να λέει όχι στα ραντεβού στα τυφλά.
  • Δημιουργήστε ένα οικογενειακό περιβάλλον όπου το παιδί σας θα νιώθει ασφαλές να σας μιλήσει για δύσκολα θέματα. Όσο πιο ασφαλές νιώθει ένα παιδί τόσο πιο εύκολα μιλάει για θέματα που το απασχολούν.
  • Όσες δουλειές και να έχετε θα πρέπει πάντα να διαθέτετε χρόνο για το παιδί σας. Όταν το παιδί σας δεν μπορεί να μιλήσει σε εσάς τότε προσπαθεί να γεμίσει τα κενά του μιλώντας ακόμη και σε αγνώστους.
  • Επικοινωνηστε με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88 , στέλνοντας e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr , Μέσω Twitter « Γραμμή SOS Cyber Alert»: @CyberAlertGR . Επίσης σχετική ενημέρωση από το δικτυακό τόπο http://cyberalert.gr/ Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) : CYBERKID για συσκευές iOS πατώντας ΕΔΩ και για συσκευές Android πατώντας ΕΔΩ
Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .