Συνελήφθη 36χρονος για συστηματική εξαπάτηση πολιτών μέσω διαδικτύου

658

elas

Η σελίδα Safer-Internet.Gr ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2013 και είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία με μοναδικό σκοπό την σωστή ενημέρωση των γονέων , παιδιών και εφήβων με άρθρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο καθώς και η ενημέρωση για τις απάτες και τα ψέματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αλλά και τεχνολογικα νέα . Περισσότερα για την σελίδα ΕΔΩΣτόχοι της σελίδας είναι : Η προστασία – ενημέρωση των ανήλικων χρηστών του Διαδικτύου από ακατάλληλο ή επιβλαβές για αυτούς περιεχόμενο που κυκλοφορεί και ειδικότερα στα κοινωνικά δίκτυα , Η ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν αλλά και να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους από τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη μη ορθή χρήση των διαδραστικών τεχνολογιών, όπως είναι το Διαδίκτυο ή το κινητό τηλέφωνο , Η ενημέρωση των χρηστών για τα ψέματα – απάτες – αλυσιδωτά μηνύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο , Η βοήθεια των χρηστών πάνω σε διαδικτυακά θέματα . Εάν λοιπόν σας ενδιαφέρουν τα παραπάνω & θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας για την ασφάλεια σας στο ιντερνετ , τις απάτες και τα ψέματα του ίντερνετ, γρήγορα και εύκολα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook πατώντας ΕΔΩ και ενισχύστε μας πατώντας Like (μου αρέσει) ή μπείτε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ . Για επικοινωνία με την σελίδα μας πατήστε ΕΔΩ . Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας κοινοποιώντας τα άρθρα  , μαθαίνουμε  για τα ψέματα και τις απάτες στο ίντερνετ , μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το διαδίκτυο , προστατεύουμε τα παιδιά μας και εμάς  . Η προστασία των χρηστών αποτελεί κοινή ευθύνη. Η χρήση των καλύτερων τεχνολογιών και τεχνικών ασφαλείας είναι προς όφελος όλων μας

 

Εξιχνιάστηκαν υποθέσεις συστηματικής εξαπάτησης πολιτών, μέσω διαδικτυακών ιστοτόπων

Συνελήφθη 36χρονος ημεδαπός, ο οποίος αποσπούσε χρήματα από πολίτες, αναρτώντας ψευδείς αγγελίες σε δημοφιλείς διαδικτυακούς ιστοτόπους, για την πώληση κινητών τηλεφώνων

Η δράση του, η οποία τερματίστηκε ύστερα από επιτυχημένη αστυνομική παρέμβαση, εντοπίζεται μέχρι στιγμής σε (22) υποθέσεις, στην Κέρκυρα και σε άλλες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων , η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, ο Βόλος, το Διδυμότειχο και το Ρέθυμνο και άλλες

Εξιχνιάστηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κέρκυρας συνολικά (22) υποθέσεις εξαπάτησης πολιτών, που πραγματοποιήθηκαν μέσω δημοφιλών διαδικτυακών ιστοτόπων πώλησης και ανταλλαγής κινητών τηλεφώνων.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας 36χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συστηματικής αστυνομικής έρευνας, που αναπτύχθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η δράση του 36χρονου, τα οποία αποτυπώθηκαν στην ποινική δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, με τον χαρακτήρα της συστηματικής εξαπάτησης υποψήφιων αγοραστών κινητών τηλεφώνων, μέσω ιστοσελίδων του διαδικτύου.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης ασφαλείας Κέρκυρας που έφτασαν στα ίχνη του 36χρονου, αποσαφήνισαν την μεθοδολογία που ακολουθούσε, η οποία περιελάμβανε την αρχική ανάρτηση σε ιστότοπους ψευδών αγγελιών πώλησης κινητών τηλεφώνων, στην συνέχεια την παραπλανητική τηλεφωνική ή διαδικτυακή επικοινωνία με τους ενδιαφερόμενους και τέλος την οικειοποίηση-απόσπαση χρηματικών ποσών που ελάμβανε ως προκαταβολή για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Η συνήθης πρακτική του περιελάμβανε την απόσπαση χρηματικών ποσών, που κυμαίνονταν από 100 έως 550 ευρώ, μέσω τραπεζικών λογαριασμών και γι αυτό η εκτιμώμενη μέχρι στιγμής λεία του ξεπερνάει το ποσό των 6.500 ευρώ.

Η δράση του μέχρι στιγμής, εντοπίζεται σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ χρονικά προσδιορίζεται από τα τέλη του έτους 2013 έως και την 25.08.2015 που συνελήφθη.

Ειδικότερα στο πλαίσιο επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κέρκυρας, ο 36χρονος εντοπίστηκε την Τρίτη (25.08.2015) στην πόλη της Κέρκυρας και από την έρευνα ταυτοποιήθηκε η επ’ αυτοφώρω δράση του σε δύο περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών από περιοχές της Αττικής.

Οι περιπτώσεις αυτές αφορούσαν την απόσπαση του χρηματικού ποσού των (307) ευρώ, για την πώληση κινητού τηλεφώνου από 50χρονη κάτοικο του Π. Ψυχικού κατά το χρονικό διάστημα από 24 έως 25.08.2015 και την οικειοποίηση του κινητού τηλεφώνου αξίας 550 ευρώ, το χρονικό διάστημα από 21 έως 24.08.2015, 26χρονου κατοίκου Γαλατσίου Αττικής, το οποίο παρέλαβε μέσω υπηρεσίας ταχυμεταφοράς στο πλαίσιο συμφωνηθείσας ανταλλαγής τηλεφώνων.

Από την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε η εμπλοκή του 36χρονου σε (19) ακόμη ανάλογες υποθέσεις απάτης κατά την τελευταία διετία, σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως η Κέρκυρα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, ο Βόλος, το Διδυμότειχο, το Ρέθυμνο, η Θήβα, η Κατερίνη, το Κιλκίς και η Ηγουμενίτσα.

Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, στην κατοχή και στην οικία του 36χρονου, το χρηματικό ποσό των 275 ευρώ, 4 κινητά τηλέφωνα, ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής καθώς και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.

Επιπλέον, σε βάρος του 36χρονου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Πολυκάστρου για αντίστοιχες απάτες.

Ο 36χρονος οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κερκύρας, ενώ η έρευνα που διεξάγει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κέρκυρας συνεχίζεται για την τυχόν εμπλοκή του και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

Γενικότερα με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά :

 • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
 • Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
 • Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
 • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
 • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
 • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
 • Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
 • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
 • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
 • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
 • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
 • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
 • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www . helleinicpolice . gr και στην ενότητα (οδηγός του πολίτη/χρήσιμες συμβουλές) παρέχονται συμβουλές και παραδείγματα μεθοδολογίας ου ακολουθούν επιτήδειοι για την εξαπάτηση των πολιτών.

27082015ioniaapati

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

 

Δείτε Ακόμα  :

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Για επικοινωνία με την σελίδα μας για τυχόν ερωτήσεις – απορίες – βοήθεια επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας πατώντας ΕΔΩ ή στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Αν σας αρέσουν τα άρθρα μας και θέλετε να μας υποστηρίξετε ακολουθείστε μας στο Facebook και κοινοποιήστε τη σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε το προφίλ μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .