Σύστημα «Τειρεσία» για τους κακοπληρωτές κινητής τηλεφωνίας

1165

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με ομόφωνη απόφασή της έκρινε νόμιμη υπό όρους τη λειτουργία Συστήματος Ανταλλαγής Πληροφόρησης δεδομένων αφερέγγυων συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Κριτικές στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Γεγονός θα αποτελεί σε λίγο καιρό το μητρώο αφερέγγυων συνδρομητών κινητών τηλεφωνίας, στα πρότυπα του αμφιλεγόμενου «Τειρεσία», καθώς δόθηκε η σχετική άδεια από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την υπ’ αριθμ 28-2017 ομόφωνη απόφασή της έδωσε την άδεια σε εταιρεία ( ΤΗΛΕΓΝΟΥΣ – ΦΟΡΕΑΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ) για την δημιουργία Συστήματος Ανταλλαγής Πληροφόρησης δεδομένων αφερέγγυων συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας.

Όπως αναφέρει η Αρχή, σκοπός της επεξεργασίας του Συστήματος Ανταλλαγής Πληροφόρησης, είναι η εκτίμηση του πιστωτικού κινδύνου που συνεπάγεται η σύναψη σύμβασης με συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, με στόχο την εξυγίανση συναλλαγών – αποφυγή περαιτέρω ζημίας.

Η Αρχή σημειώνει ότι ο σκοπός αυτός είναι «σαφής, θεμιτός και νόμιμος», όπως έχει ήδη κριθεί και με παλαιότερη τη γνωμοδότησή της την υπ΄ αριθμ.1/2015

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Αρχής το Σύστημα Ανταλλαγής Πληροφόρησης, θα μπορεί να αποφασίσει εάν είναι σκόπιμο να προβεί σε συμπληρωματικά μέτρα με σκοπό την μείωση του πιστωτικού κινδύνου των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, αλλά και για την προστασία του συνδρομητή. Για  παράδειγμα   να ζητήσει εγγύηση   και  να καθοδηγήσει κατάλληλα τον υποψήφιο συνδρομητή σε ένα οικονομικό πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στις οικονομικές του δυνατότητες.

Πάντως, σε καμία περίπτωση, υπογραμμίζει η Αρχή, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Σύστημα Ανταλλαγής Πληροφόρησης προκειμένου να αποκλειστεί εντελώς ο καταναλωτής από τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, που είναι ιδιαιτέρως σημαντικές για την καθημερινή του ζωή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Αρχή.

Τα δεδομένα που θα τηρούνται από την εν λόγω εταιρεία  είναι  ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ΑΦΜ ή ΑΔΤ για ημεδαπό συνδρομητή, ΑΦΜ ή αριθμός διαβατηρίου ή άλλου επίσημου εγγράφου και χώρα έκδοσης για αλλοδαπό συνδρομητή  και θα κατατάσσεται σε κατηγορία οικονομικής συμπεριφοράς. Δηλαδή «α» ή «β».

Ειδικότερα οι δύο αυτές κατηγορίες θα αναλύονται ως εξής:

α)  Δεδομένα ενεργών συνδρομητών που εμφανίζουν ληξιπρόθεσμη οφειλή ίση ή μεγαλύτερη των 200 ευρώ, η οποία έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη για χρονικό διάστημα άνω των 90  ημερών

β) Δεδομένα συνδρομητών που εμφανίζουν ληξιπρόθεσμη οφειλή και έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο λόγω της οφειλής αυτής ή έχουν μεταφερθεί σε άλλο δίκτυο μέσω διαδικασίας φορητότητας αριθμού, με μονομερή καταγγελία της σύμβασης χωρίς να πληρώσουν κανένα λογαριασμό παρά τις νόμιμες οχλήσεις και υπενθυμίσεις ή αρνήθηκαν να προβούν σε διακανονισμό εξόφλησης της οφειλής τους.

Σε συντομία :

Αντί να ζητάνε τα στοιχεία από τον Τειρεσία , ( τώρα ΔΕΝ θα δικαιούνται να παίρνουν στοιχεία από το σύστημα check του Τειρεσία ή από άλλες εταιρείες πιστοληπτικής αξιολόγησης ενώ έως σήμερα ήταν πάγια τακτική για κάποιους παρόχους ), οι πάροχοι στέλνουν τους οφειλέτες τους (μόνο όσους χρωστάνε πάνω από 200 ευρώ) σε μια κεντρική βάση στην Τηλέγνους .

Όταν κάποιος πάει να αλλάξει εταιρεία με φορητότητα, ο νέος πάροχος ελέγχει αν ο υποψήφιος συνδρομητής έχει φεσώσει τον παλιό του πάροχο . Αν ναι, τότε μπορεί να ζητήσει εγγύηση

Σημείωση :

Η Τηλέγνους , δεν θα μαθαίνει τα δεδομένα όλων των συνδρομητών, παρά μόνο των κακοπληρωτών (ενώ αντίθετα ο Τειρεσίας, με βάση το νόμο με το οποίο λειτουργεί τηρεί στοιχεία ακόμα και για “καλοπληρωτές”) . Ακόμα και για αυτούς δεν θα έχει γνώση του ακριβούς ποσού χρέους , παρά μόνο ένδειξη ότι το χρέος ξεπερνά τα 200 ευρώ , χωρίς αυτό να φαίνεται αναλυτικά.

Νομιμότητα επεξεργασίας δεδομένων αφερέγγυων συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από την ΤΗΛΕΓΝΟΥΣ ΙΚΕ και χορήγηση άδειας ενημέρωσης δια του Τύπου.

ΑΠΟΦΑΣΗ.ΑΡ. 28-2017 

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΑΡ. 1/2015 – Γνωμοδότηση επί αιτήματος της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) σχετικά με τη σύσταση φορέα για την εκτίμηση του πιστωτικού κινδύνου στην κινητή τηλεφωνία.

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΑΡ. 1-2015

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .