Τα 4 είδη Malware ( κακόβουλα λογισμικά ) που κυκλοφορούν σήμερα

2441
3d white person. Antivirus metaphor. Knight fighting worm virus. 3d image. Isolated white background.

3d white person. Antivirus metaphor. Knight fighting worm virus. 3d image. Isolated white background.

Η σελίδα Safer-Internet.Gr ξεκίνησε 2/2013 και είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία με μοναδικό σκοπό την σωστή ενημέρωση των γονέων , παιδιών και εφήβων με άρθρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο καθώς και η ενημέρωση για τις απάτες και τα ψέματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αλλά και τεχνολογικα νέα . Περισσότερα για την σελίδα ΕΔΩΣτόχοι της σελίδας είναι : Η προστασία – ενημέρωση των ανήλικων χρηστών του Διαδικτύου από ακατάλληλο ή επιβλαβές για αυτούς περιεχόμενο που κυκλοφορεί και ειδικότερα στα κοινωνικά δίκτυα , Η ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν αλλά και να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους από τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη μη ορθή χρήση των διαδραστικών τεχνολογιών, όπως είναι το Διαδίκτυο ή το κινητό τηλέφωνο , Η ενημέρωση των χρηστών για τα ψέματα – απάτες – αλυσιδωτά μηνύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο , Η βοήθεια των χρηστών πάνω σε διαδικτυακά θέματα . Εάν λοιπόν σας ενδιαφέρουν τα παραπάνω & θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας για την ασφάλεια σας στο ιντερνετ , τις απάτες και τα ψέματα του ίντερνετ, γρήγορα και εύκολα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook πατώντας ΕΔΩ και ενισχύστε μας πατώντας Like (μου αρέσει) ή μπείτε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ . Για επικοινωνία με την σελίδα μας πατήστε ΕΔΩ . Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας κοινοποιώντας τα άρθρα  , μαθαίνουμε  για τα ψέματα και τις απάτες στο ίντερνετ , μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το διαδίκτυο , προστατεύουμε τα παιδιά μας και εμάς  . Η προστασία των χρηστών αποτελεί κοινή ευθύνη. Η χρήση των καλύτερων τεχνολογιών και τεχνικών ασφαλείας είναι προς όφελος όλων μας

 

Όταν λέμε Malware εννοούμε το λογισμικό που έχει στόχο να βλάψει ή να απενεργοποιήσει ηλεκτρονικούς υπολογιστές και συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Υπάρχουν πολλά είδη κακόβουλου λογισμικού (malware), από virus, μέχρι και τα εξελιγμένα κρατικά όπλα του κυβερνοχώρου και όλα έχουν σχεδιαστεί για κάποιο πολύ συγκεκριμένο στόχο.

Ορισμένοι τύποι malware μπορεί να είναι πιο καταστροφικοί και πιο ύπουλοι από ό, τι άλλες μορφές κακόβουλου λογισμικού.

Rootkit Μalware

Το Rootkit είναι ένα είδος λογισμικού που είναι «αόρατο» και κακόβουλο. Ο στόχος ενός rootkit είναι να δώσει δικαιώματα διαχειριστή (εξ ου και η ονομασία Root) στον hacker, επιτρέποντας τον πλήρη έλεγχο του προσβεβλημένου συστήματος. Ένας άλλος άλλος στόχος του rootkit είναι να αποφύγει τον εντοπισμό από τα antimalware για να μπορέσει να διατηρηθεί ο έλεγχος του συστήματος.

Τα Rootkits έχουν συνήθως τη δυνατότητα να κρύβουν την ύπαρξή τους και έτσι είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθούν. Η ανίχνευση και η απομάκρυνση μπορεί να είναι από δύσκολο έως και πρακτικά αδύνατη, ανάλογα με τον τύπο του rootkit που έχει εγκατασταθεί. Η ανάκτηση μπορεί μερικές φορές να απαιτεί τη διαγραφή ολόκληρου του λειτουργικού συστήματος.

Ransomware

Τα Ransomware είναι το κακόβουλο λογισμικό που μολύνει ένα σύστημα, συχνά κρυπτογραφεί τα δεδομένα, και στη συνέχεια, απαιτεί χρήματα για να ξεκλειδώσει τα αρχεία του θύματος.

Αν τα χρήματα δεν καταβληθούν εντός της προθεσμίας που ορίζουν οι εγκληματίες, απειλούν να κρατήσουν το κλειδί αποκρυπτογράφησης, καθιστώντας άχρηστα τα δεδομένα του υπολογιστή.

Ένα από τα πιο διάσημα προγράμματα παραλλαγή του Ransomware είναι το γνωστό CryptoLocker. Πιστεύεται ότι μέχρι σήμερα οι απατεώνες χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο malware έχουν καταφέρει να εισπράξουν γύρω στα 3 εκατομμύρια δολάρια από τα θύματα τους σε όλο τον κόσμο.

Το Ransomware είναι παρακλάδι του Scareware που είναι μια άλλη μορφή κακόβουλου λογισμικού που επιχειρεί να αποσπάσει χρήματα από τα θύματά μέσω απειλών και εξαπάτησης. Μερικά Ransomware μπορούν να αφαιρεθούν ακόμα και χωρίς την καταβολή χρημάτων, άλλα πάλι είναι αδύνατο να αφαιρεθούν και αν το θύμα έχει δεδομένα που δεν θέλει να χάσει, ο μόνος τρόπος να τα σώσει, είναι να πληρώσει τα λύτρα.

Επίμονα Μalware ή Persistent Μalware (Advanced Persistent Threat Μalware)

Υπάρχουν μερικά malware που είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθούν. Εκεί που νομίζετε ότι το anti-virus που χρησιμοποιείτε κατάφερε να τα διαγράψει, αυτά φαίνεται να επιστρέψουν. Αυτός είναι ο λόγος που τα συγκεκριμένα malware ονομάζονται Επίμονα Μalware ή Persistent Μalware (Advanced Persistent Threat Μalware). Συνήθως μολύνουν ένα σύστημα με πολλές εφαρμογές malware. Το κακόβουλο λογισμικό αφήνει τα «κομμάτια» του παντού και έτσι είναι σχεδόν αδύνατο να καθαριστεί.

Ακόμα και αν τα προγράμματα ασφαλείας καταφέρουν να αφαιρέσουν το κακόβουλο λογισμικό οι ρυθμίσεις που έχει επιφέρει στο σύστημα, κάνουν τους web browsers να ανακατευθύνουν τους χρήστες σε malware sites όπου μπορούν να προσβληθεί εκ νέου, προκαλώντας ένα φαύλο κύκλο μολύνσεων.

Άλλες μορφές Persistent Malware εισχωρούν στο firmware του σκληρού δίσκου όπου συνήθως τα anti-virus δεν μπορούν να τα ανακαλύψουν.

Firmware Μalware

Πιθανώς όμως η πιο τρομακτική από όλες τις μορφές κακόβουλου λογισμικού είναι τα malware που είναι εγκατεστημένα στο hardware και στα συστατικά του. Για παράδειγμα στους σκληρούς δίσκους, στο BIOS του συστήματος, και άλλα περιφερειακά. Μερικές φορές ο μόνος τρόπος για να διορθώσετε μια τέτοια λοίμωξη είναι να αντικαταστήσετε πλήρως το μολυσμένο υλικό, μια εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία, ειδικά εάν η λοίμωξη έχει διαδοθεί σε πολλούς υπολογιστές.

Τα Firmware Μalware είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολο να ανιχνευθούν διότι τα παραδοσιακά προγράμματα ανίχνευσης ιών, δεν ανιχνεύουν απειλές firmware.

Iguru.Gr

 

Δείτε Ακόμα  :

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Για επικοινωνία με την σελίδα μας για τυχόν ερωτήσεις – απορίες – βοήθεια επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας πατώντας ΕΔΩ

Αν σας αρέσουν τα άρθρα μας και θέλετε να μας υποστηρίξετε ακολουθείστε μας στο facebook και κοινοποιήστε τη σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

 

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .