7.9 C
Veria
Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
Αρχική Video Γενικά Εξελίξεις στην Ελληνική νομοθεσία για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας

Εξελίξεις στην Ελληνική νομοθεσία για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας

1035

pornography

Η σελίδα Safer-Internet.Gr ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2013 και είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία με μοναδικό σκοπό την σωστή ενημέρωση των γονέων , παιδιών και εφήβων με άρθρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο καθώς και η ενημέρωση για τις απάτες και τα ψέματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αλλά και τεχνολογικα νέα . Περισσότερα για την σελίδα ΕΔΩΣτόχοι της σελίδας είναι : Η προστασία – ενημέρωση των ανήλικων χρηστών του Διαδικτύου από ακατάλληλο ή επιβλαβές για αυτούς περιεχόμενο που κυκλοφορεί και ειδικότερα στα κοινωνικά δίκτυα , Η ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν αλλά και να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους από τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη μη ορθή χρήση των διαδραστικών τεχνολογιών, όπως είναι το Διαδίκτυο ή το κινητό τηλέφωνο , Η ενημέρωση των χρηστών για τα ψέματα – απάτες – αλυσιδωτά μηνύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο , Η βοήθεια των χρηστών πάνω σε διαδικτυακά θέματα . Εάν λοιπόν σας ενδιαφέρουν τα παραπάνω & θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας για την ασφάλεια σας στο ιντερνετ , τις απάτες και τα ψέματα του ίντερνετ, γρήγορα και εύκολα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook πατώντας ΕΔΩ και ενισχύστε μας πατώντας Like (μου αρέσει) ή μπείτε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ . Για επικοινωνία με την σελίδα μας πατήστε ΕΔΩ . Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας κοινοποιώντας τα άρθρα  , μαθαίνουμε  για τα ψέματα και τις απάτες στο ίντερνετ , μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το διαδίκτυο , προστατεύουμε τα παιδιά μας και εμάς  . Η προστασία των χρηστών αποτελεί κοινή ευθύνη. Η χρήση των καλύτερων τεχνολογιών και τεχνικών ασφαλείας είναι προς όφελος όλων μας

 

Με το νέο νόμο τιμωρείται η εν γνώσει πρόσβαση σε υλικό παιδικής πορνογραφίας με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, καθώς και η εξώθηση ανηλίκου ούτως ώστε να συμμετάσχει σε πορνογραφικές παραστάσεις.

Νέος νόμος που τιμωρεί με αυστηρότερες ποινές τα εγκλήματα που έχουν να κάνουν με τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών, τέθηκε σε ισχύ το περασμένο έτος από το ελληνικό κοινοβούλιο. Το ακόμη πιο πρόσφατο νομοσχέδιο που ποινικοποιεί τον εκφοβισμό (bullying), ψηφίστηκε ήδη και δημοσιεύτηκε σε νόμο (Ν. 4322/2015) τον Απρίλιο του 2015, με τον οποίο προστίθεται νέο άρθρο στον Ποινικό Κώδικα. Παρ’ όλα αυτά ο όρος «διαδικτυακός εκφοβισμός» δεν έχει ακόμα προβλεφθεί από την ελληνική νομοθεσία.

Ο εκφοβισμός, διαδικτυακός και μη, με θύματα παιδιά, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Η SafeLine , η Ελληνική Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, λαμβάνει όλο και μεγαλύτερο αριθμό καταγγελιών που αφορούν το «διαδικτυακό εκφοβισμό». Συγκεκριμένα, το 2014 έλαβε 46 τέτοιες αναφορές, ενώ μόνο από την αρχή του 2015 έχει λάβει 103 καταγγελίες αυτού του τύπου.

Όσον αφορά την αύξηση των κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς και της απεικόνισης αυτών των εγκλημάτων στο διαδίκτυο, θεωρήθηκε αναγκαία μια ενιαία νομοθετική ρύθμιση, αρχικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/92/ΕΕ για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία με τον Ν. 4267/2014.

Με το νέο νόμο τιμωρείται η εν γνώσει πρόσβαση σε υλικό παιδικής πορνογραφίας με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, καθώς και η εξώθηση ανηλίκου ούτως ώστε να συμμετάσχει σε πορνογραφικές παραστάσεις. Εξαιρετικά σημαντική είναι ακόμη η προσθήκη διάταξης η οποία ποινικοποιεί το λεγόμενο «child grooming», την διαδικτυακή δηλαδή προσέλκυση ανηλίκων για γενετήσιους λόγους.

Με το νέο νόμο τιμωρείται η εν γνώσει πρόσβαση σε υλικό παιδικής πορνογραφίας με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, καθώς και η εξώθηση ανηλίκου ούτως ώστε να συμμετάσχει σε πορνογραφικές παραστάσεις. Εξαιρετικά σημαντική είναι ακόμη η προσθήκη διάταξης η οποία ποινικοποιεί το λεγόμενο «child grooming», την διαδικτυακή δηλαδή προσέλκυση ανηλίκων για γενετήσιους λόγους.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση έρχεται να ενισχύσει όχι μόνο την πάταξη και την πρόληψη της τέλεσης τέτοιων εγκλημάτων, αλλά και την ασφάλεια των ανήλικων θυμάτων, τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας και βοήθειας, νομικής και ψυχολογικής φύσης. Η SafeLine, σε συνεργασία με παγκόσμιους φορείς και τις ελληνικές αρχές, ενθαρρύνει τους χρήστες του διαδικτύου να συμμετέχουν σε αυτήν τη σημαντική προσπάθεια, καταγγέλλοντας τέτοιου είδους πράξεις και περιεχόμενο που εντοπίζουν στο διαδίκτυο.

 

Δείτε Ακόμα  :

Ακολουθείστε μας στο Facebook και κοινοποιήστε τη σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Για επικοινωνία με την σελίδα μας για τυχόν ερωτήσεις – απορίες – βοήθεια επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας πατώντας ΕΔΩ ή στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Αν σας αρέσουν τα άρθρα μας και θέλετε να μας υποστηρίξετε ακολουθείστε μας στο Facebook και κοινοποιήστε τη σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .