Τι πρέπει να γνωρίζετε για την λήψη φωτογραφιών & βίντεο στις σχολικές εκδηλώσεις

1856

Πολλά σχολεία , με αρκετά της πρωτοβάθμιας θα ξεκινήσουν να ανεβάζουν φώτο απο διάφορες εκδηλώσεις , Χριστουγεννιάτικες παραστάσεις και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να παρουσιάζουν ανάλογες εκδηλώσεις. Πολλά σχολεία ενθαρρύνουν τους γονείς και τους κηδεμόνες να παρακολουθήσουν αυτά τα γεγονότα καθώς παρουσιάζουν την εργασία  των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Ποιοί είμαστε

 

Σημείωση : Στις υπογραμμισμενες έντονες λέξεις πατήστε για να διαβάσετε περισσότερα

 

Με την εξέλιξη  των κινητών τηλεφώνων, εκείνοι που παρακολουθούν την εκδήλωση μάλλον επιθυμούν να φωτογραφήσουν ή να βιντεοσκοπήσουν τα παιδιά τους, χρησιμοποιώντας μια φορητή συσκευή, όπως ένα smartphone ή tablet. Αν και αυτό δεν αποθαρρύνεται, οι διευθυντές στα σχολεία μπορεί να θέλουν να εξετάσουν τις συνέπειες των γονέων που μοιράζονται αυτές τις φωτογραφίες με άλλους στο διαδίκτυο.

Οι διευθυντές των σχολείων δεν επιθυμούν να εξαντλούν την αυστηρότητά τους σε αυτό το θέμα και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) δεν έχει εκδώσει κάτι σχετικό που να αφορά αυτό το ειδικό ζήτημα των σχολείων. Ωστόσο υπάρχει η Απόφαση 66/2010 σχετικά με την ανάρτηση φωτογραφιών στο Διαδίκτυο, δίχως συγκατάθεση. Σχετικά με το ότι οι γονείς και οι κηδεμόνες είναι σε θέση να λαμβάνουν φωτογραφίες ή βίντεο από παραστάσεις και αν αυτές οι εικόνες παραβιάζουν την ιδιωτικότητα, παραθέτουμε ότι:

  • Ένας γονέας μπορεί να φωτογραφίζει το παιδί του ή/και μερικούς φίλους του που συμμετέχουν στη σχολική παράσταση, έτσι ώστε να υπάρχει στο (ψηφιακό) άλμπουμ φωτογραφιών της οικογένειας. Εφόσον, αυτές οι εικόνες είναι για προσωπική χρήση, ο νόμος για την προστασία των δεδομένων δεν ισχύει.
  • Οι γονείς και κηδεμόνες που καλούνται σε μία σχολική εκδήλωση και επιθυμούν να τη βιντεοσκοπήσουν, εφόσον αυτά τα βίντεο είναι για προσωπική χρήση επίσης, ο νόμος για την προστασία των δεδομένων δεν ισχύει.

Τα σχολεία πρέπει να γνωρίζουν ότι κάθε φωτογραφία που λαμβάνεται από ένα γονέα/κηδεμόνα, θα πρέπει να είναι για «προσωπική χρήση» και μόνο. Ωστόσο, το ερώτημα τίθεται για το κατά πόσο μπορούν να μοιράζονται εικόνες ή βίντεο σε ένα site κοινωνικής δικτύωσης που σημαίνει ότι αυτές οι εικόνες γίνονται κοινό κτήμα.

Οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων μπορεί να επιθυμούν να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες

Διαβάστε μια ενδεχόμενη δήλωση κατά την έναρξη κάθε εκδήλωσης/παράστασης η οποία να λέει τα εξής:

 «Είμαι βέβαιος/η ότι αρκετοί γονείς και κηδεμόνες επιθυμούν να αποτυπώσουν εικόνες ή/και βίντεο από τον γιο, την κόρη ή το εγγόνι τους. Παρακαλώ μη διστάσετε να το κάνετε αυτό, καθώς είμαι βέβαιος ότι είστε όλοι υπερήφανοι για τα παιδιά σας! Ωστόσο, σας ζητάμε να μην μοιραστείτε αυτές τις εικόνες ή βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεδομένου ότι όλες οι εικόνες και τα βίντεο οφείλουν να είναι μόνο για προσωπική χρήση».

Εναλλακτικά, τα σχολεία μπορούν να στείλουν επιστολή προς τους γονείς πριν από κάθε σχολική εκδήλωση τονίζοντας τις επιπτώσεις περί ασφαλούς πλοήγησης. Η επιστολή υπόδειγμα που ακολουθεί  στα συνημμένα έγγραφα, ενδεικτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα σχολεία για να συμμορφωθούν με την οδηγία μας.

Μια άλλη επιλογή την οποία μερικά σχολεία μπορούν να κάνουν, είναι να ζητήσουν από τους γονείς να μην λαμβάνουν φωτογραφίες ή βίντεο. Αντί αυτού μπορεί να κληθεί επαγγελματίας για να καταγράψει την εκδήλωση. Έτσι σε δεύτερο χρόνο μπορούν να αναζητηθούν αντίγραφα DVD για τους γονείς και κηδεμόνες,  βάσει μίας προκαθορισμένης τιμής.

Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι τα σχολεία τονίζουν πως οποιαδήποτε απόφαση για λήψη εικόνων σε σχολικές εκδηλώσεις/παραστάσεις αντανακλά την πολιτική τους περί φωτογραφιών

Τέλος, η απόφαση για τη λήψη φωτογραφιών εναπόκειται στη Διεύθυνση της σχολικής μονάδας και τα σχολεία πρέπει να ακολουθούν μια προσέγγιση «κοινής λογικής» σε αυτό το θέμα. Οι διοικήσεις των σχολείων δεν είναι ανάγκη να ασπάζονται μία κινδυνολογία ή υστερικότητα στο θέμα, καθώς θέλουν αυτά τα γεγονότα να είναι μια ιδανική ευκαιρία για να παρουσιαστεί το έργο του σχολείου.

 

 

 

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .