Το αόρατο Web . Η πλευρά του διαδικτύου που δεν βλέπεις

1562

2015-09-08 02_51_26-image.ashx (JPEG Image, 770 × 433 pixels)

Από τους εκατομμύρια ανθρώπους που «σερφάρουν» καθημερινά από τον υπολογιστή ή την «έξυπνη» συσκευή τους, πολλοί ίσως δεν έχουν διανοηθεί πως, εκτός από το «ορατό» Ιντερνετ, υπάρχει κι ένα παράλληλο online «σύμπαν» από υπηρεσίες και ιστοσελίδες στις οποίες δεν υπάρχει περίπτωση να… πέσουν κατά τύχη πάνω τους. Απροσπέλαστο από τους συμβατικούς browser, το «σύμπαν» αυτό έχει «βαφτισθεί» Σκοτεινό Διαδίκτυο (Darknet). Ενα όνομα που χρωστά στο γεγονός ότι παραμένει κρυμμένο από τις μηχανές αναζήτησης που «σαρώνουν» το web, όπως και από τις διωκτικές αρχές ή τις υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Ποιοί είμαστε

DeepWeb

1. Τι ακριβώς είναι το Dark Web;

Dark Web: το έχουμε δει και σαν “Dark Net” ή “Deep Web.” Είναι μέρος ενός μυστήριου δικτύου. Το Deep Web είναι μια εξειδικευμένη ομάδα ιστοσελίδων, που η ταυτότητα της καθεμιάς παραμένει κρυμμένη από κυβερνήσεις, trackers, και Αρχές επιβολής του νόμου. Οι κανονικές μηχανές αναζήτησης και οι web browsers που χρησιμοποιεί το ευρύ κοινό δεν μπορούν να δουν αυτές τις σελίδες. Είναι ένας ιδιωτικός εικονικός χώρος όπου οι χρήστες κινούνται σε πλήρη ανωνυμία για καλούς ή και για κακούς σκοπούς.

2. Ποιος είναι ο σκοπός του Dark Web;

Η κύρια πρόθεση του Dark Web είναι να παρέχει ένα ασφαλές καταφύγιο ανωνυμίας στο διαδίκτυο, όπου οι χρήστες του θα μπορούν να αλληλεπιδρούν σχεδόν χωρίς φόβο αποκάλυψης της ταυτότητας τους από κυβερνήσεις ή αρχές επιβολής του Νόμου. Το Dark Web φιλοξενεί forum συζήτησης, blogs, υπηρεσίες γνωριμιών, online αγορές, πηγές δεδομενων, επιστημονικά συγγράμματα, και πολλές άλλες υπηρεσίες.

Η Θετική πλευρά του Dark Web: Το Σκοτεινό Web, εν μέρει, είναι ένα καταφύγιο της δημοκρατίας για την εναντίωση στη κάθε διαφθορά. Από το ανώνυμο δίκτυο μπορούν οι πληροφοριοδότες να αναφέρουν εταιρικά και κρατικά παραπτώματα στους δημοσιογράφους, εκθέτοντας τη διαφθορά που κρύβεται από το ευρύ κοινό.

Το Dark Web είναι μια όαση για τα άτομα που βρίσκονται σε καταπιεστικά καθεστώτα ή θρησκείες. Δια μέσω του ανώνυμου δικτύου μπορούν να βρουν ομοϊδεάτες στοχαστές, και ενδεχομένως να βρουν βοήθεια για να ξεφύγουν από τις καταπιεστικές συνθήκες που επικρατούν στη ζωή τους.

Έτσι το σκοτεινό δίκτυο μπορεί να θεωρηθεί ένας παράδεισος για δημοσιογράφους και ανθρώπους με αμφιλεγόμενο τρόπο ζωής που μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους χωρίς το φόβο αντιποίνων.

Η Αρνητική πλευρά του Dark Web: το σκοτεινό δίκτυο δεν χρησιμοποιείται μόνο από δημοσιογράφους και ακτιβιστές. Είναι επίσης μια τεράστια μαύρη αγορά, για λαθρεμπόριο και και παροχή παράνομων υπηρεσιών. Αγοράζονται, πωλούνται και ανταλλάσσονται: hacking πληροφορίες (Zero-Day), ναρκωτικά, όπλα, αριθμοί κλεμμένων πιστωτικών καρτών, παράνομο πορνογραφικό υλικό, υπηρεσίες ξεπλύματος χρήματος, υπηρεσίες πρόσληψης δολοφόνων και πολλά πολλά άλλα.

3. Τι υπάρχει στο Deep Web;

Οι μηχανές αναζήτησης εμφανίζουν αποτελέσματα χρησιμοποιώντας κάποιους αλγόριθμους που «βάζουν σε λίστες» της ιστοσελίδες και λέγονται crawlers. Οι crawlers όμως δεν βρίσκουν τα πάντα. Υπάρχουν «κρυφοί» πόροι στο διαδίκτυο που χονδρικά, κατατάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες.

 • Δυναμικό περιεχόμενο: δυναμικές σελίδες στις οποίες έχει κάποιος πρόσβαση μόνο μέσα από φόρμες στις οποίες συμπληρώνει στοιχεία.
 • Μη συνδεδεμένο περιεχόμενο: σελίδες που δεν συνδέονται με άλλες σελίδες. Έτσι, τα crawlers που χρησιμοποιούν οι μηχανές αναζήτησης, δεν μπορούν να τις «βρουν» από άλλες σελίδες που εξετάζουν.
 • Private Web: ιστοσελίδες που χρειάζεται να κάνετε login με username και password
 • Contextual Web: είναι οι σελίδες εκείνες το περιεχόμενο των οποίων προσαρμόζεται ανάλογα με τον τρόπο που έχει κανείς πρόσβαση σε αυτό. Παραδείγματος χάριν, οι σελίδες εκείνες που, αν έχετε πρόσβαση σε αυτές με μία διεύθυνση ΙP από την Ελλάδα, βλέπετε διαφορετικό περιεχόμενο από το αν θα επισκεπτόσασταν την ίδια σελίδα από μία IP των ΗΠΑ.
 • Περιεχόμενο περιορισμένης πρόσβασης: ιστοσελίδες που περιορίζουν την πρόσβαση στο περιεχόμενό τους με τεχνικούς τρόπους (Robots Exclusion Standards, CAPTCHAS και άλλα)
 • Scripted content: σελίδες που είναι διαθέσιμες μόνο από συνδέσμους που παράγονται από JavaScript καθώς και περιεχόμενο που κατεβάζεται από Web servers μέσω Flash π.χ.
 • Non-HTML/text content: περιεχόμενο κειμένου που είναι κωδικοποιημένο σε αρχεία multimedia ή συγκεκριμένα formats που δεν μπορούν να διαβάσουν οι μηχανές αναζήτησης.
 • Οτιδήποτε δεν ακολουθεί το πρότυπο HTTP/HTTPS.

Είμαστε σίγουροι πως όλα τα παραπάνω σας ακούγονται «κινέζικα», αλλά όλοι θα έχετε συναντήσει ιστοσελίδες και περιεχόμενο το οποίο δεν διατίθεται δημόσια, ή όλοι θα έχετε συνειδητοποιήσει στη ζωή σας στο διαδίκτυο ότι πίσω από μία εφαρμογή, ή ένα βίντεο που παρακολουθείτε, υπάρχει μία υποδομή, μόνο το αποτέλεσμα της οποίας βλέπετε εσείς στον browser σας. Ας το κρατήσουμε σε αυτή τη γενίκευση λοιπόν.

4. Πώς «μπαίνω» στο Deep Web;

Το κλειδί για να μπείτε σε αυτό το παράλληλο web είναι το Tor.Το Tor, είναι ουσιαστικά ένα δίκτυο από μηχανήματα εθελοντών που επιτρέπει την ανώνυμη περιήγηση στο διαδίκτυο εφόσον ουσιαστικά, η πληροφορία που στέλνετε ή λαμβάνετε χρησιμοποιώντας το, περνά από διάφορα στάδια κρυπτογράφησης και διάφορες διαδρομές, μέχρι τα δεδομένα να φτάσουν στον προορισμό που εσείς θέλετε, ή να έρθουν σε σας από τον προορισμό που έχετε επιλέξει.

5. Τι θα δω στο Deep Web;

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι η περιήγησή σας στο Deep Web δεν έχει ως εμπειρία καμία σχέση με αυτό που απολαμβάνετε στο συμβατικό διαδίκτυο που συνήθως κινείστε. Και ο βασικός λόγος είναι γιατί δεν υπάρχει κατηγοριοποίηση στις πληροφορίες, οπότε, δεν λειτουργεί με τόσο απλοϊκό τρόπο η αναζήτηση, όπως την έχετε συνηθίσει στο Google, ή το Bing. Επίσης, ξεχάστε τις «καταλήξεις» που γνωρίζατε στις ιστοσελίδες, όπως τα .com, .gr, .gov, .org. Τα περισσότερα domains στο Deep Web έχουν την κατάληξη .onion και πάρα πολλά από τα urls θα διαπιστώσετε πως δεν έχουν καμία λεκτική συνοχή.

6. Είναι ασφαλές, είναι ανώνυμο;

Όχι και όχι. Αν περιμένετε από κάποιον να σας προστατεύει για το περιεχόμενο που θα δείτε, τότε δεν πρέπει να μπείτε καν στην διαδικασία. Στο Deep Web δεν υπάρχουν φίλτρα που θα χαρακτηρίσουν ένα περιεχόμενο ως «καλό» ή «κακό», ούτε υπάρχει κάποια διασφάλιση για τις συναλλαγές σας εκεί.

7. Τι αγοραπωλησίες γίνονται ;

1. Ναρκωτικά. Για ατομική χρήση ή ακόμα και εμπόριο μεγάλων ποσοτήτων, όλων των τύπων. Υπολογίζεται ότι διακινούνται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

2. Πλαστά χρήματα. Ψεύτικο συνάλλαγμα όλων των ειδών –ευρώ, δολάρια, γεν- είναι διαθέσιμα. Με 600 πραγματικά δολάρια, πωλούνται 2.500… πλαστά, με την «εγγύηση» ότι οι τυπικοί έλεγχοι δεν τα αποκαλύπτουν…

3. Πλαστά χαρτιά. Διαβατήρια, διπλώματα, ταυτότητες, έγγραφα μετανάστευσης, ακόμα και διπλωματικές ταυτότητες είναι διαθέσιμες. Ένα πλαστό δίπλωμα οδήγησης των ΗΠΑ στοιχίζει 200 δολάρια.

4. Όπλα, σφαίρες και εκρηκτικά. Αποστέλλονται στον παραλήπτη σε ειδικές συσκευασίες αποφυγής των ελέγχων, συνήθως κρυμμένα σε πακέτα με παιχνίδια, μουσικά όργανα και ηλεκτρονικά είδη.

5. Ενοικίαση εκτελεστών. Συνήθως οι αγγελίες φέρουν την κωδική ονομασία «μόνιμες λύσεις σε κοινά προβλήματα». Οι διαθέσιμοι εκτελεστές δέχονται τα bitcoin ως μέσο πληρωμής και παρέχουν… φωτογραφικό υλικό για να αποδείξουν ότι έχουν φέρει εις πέρας την αποστολή τους…

6. Εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων. Μια καρδιά κοστίζει 120.000 δολάρια, ένας πνεύμονας 150.000 και… ένα ζευγάρι μάτια, 1.500 δολάρια.

( Τα παραπάνω είναι απο τον συγγραφέα Marc Goodman που αναφέρει στο βιβλίο του «Μελλοντικά Εγκλήματα» απόσπασμα του οποίου δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Popular Science» )

dkvnntnetett1

dkvnntnetett3

url

imrs.p

8. Πόσο μεγάλο είναι το Deep Web ;

 • Σύμφωνα με εκτιμήσεις που έγιναν σε μία μελέτη στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια (University of California, Berkeley) το 2001 , το deep Web αποτελείται περίπου από 91.000 terabytes. Αντίθετα το επιφανειακό Web, που είναι εύκολα προσπελάσιμο από τις μηχανές αναζήτησης είναι περίπου 167 terabytes.
 • Η Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κονγκρέσου, υπολογίστηκε πως το 1997 είχε 3.000 terabytes. Το 2011, το YouTube υπολογίζεται ότι είχε αποθηκευμένα περίπου 200 εκατομμύρια βίντεο, συνολικού μεγέθους 5 petabytes ή 5000 terabytes.
 • Ο υπολογισμός του μεγέθους του web διαφέρει από πηγή σε πηγή και έτσι υπάρχει ένα μεγάλο περιθώριο λάθους και κανένας αριθμός δε μπορεί να θεωρηθεί ως ακριβής.  Ωστόσο σχετικά με τον αριθμό των πηγών του deep Web υπάρχουν πιο ακριβείς εκτιμήσεις: Το 2004 ο He ανακάλυψε 300.000 deep web sites σε ολόκληρο το Web , και σύμφωνα με τον Shestakov, περίπου 14.000 deep web sites υπήρχαν στο Ρώσικο τμήμα του Web το 2006.
Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια σήμερα το μέγεθος του deep web μια και αυτό είναι συνεχώς μεταβαλλόμενο και αυξανόμενο σε μέγεθος. Συνεχώς καινούριες ιστοσελίδες προστίθενται στις παλιές και επειδή ο στόχος τους είναι να μείνουν κρυφές, είναι αρκετά δύσκολο με τις υπάρχουσες μηχανές αναζήτησης να τις βρούμε.

9. Υπάρχει λόγος να έχω πρόσβαση στο Deep Web;Όχι, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ασχοληθείτε με το Deep Web, αν πιστεύετε πως το διαδίκτυο είναι τα social media και τα selfies που μοιράζεστε μέσα από αυτά, μαζί με τις κάθε 5 λεπτο αναφορές για το τι σκέφτεστε, τι κάνετε και με ποιον το κάνετε. Επίσης, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ασχοληθείτε με το Deep Web αν η χρήση που κάνετε στο διαδίκτυο δεν έχει κάποιες πιο «ευρείες» αναζητήσεις. Και όχι, δεν υπάρχει κανένας λόγος να εμπλακείτε με το Deep Web, αν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε την εμπειρία ενός χαοτικού περιεχομένου με ότι προέκταση μπορεί να έχει αυτό. Από ενοχλητικές ή απειλητικές συζητήσεις, μέχρι παράνομο και επικίνδυνο υλικό.

Το Darknet δεν είναι μόνο γεμάτο από αηδιαστικο περιεχόμενο και άκρως παράνομες δραστηριότητες, όντας το σημείο συνάντησης οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατών, αλλά και με άπειρους απατεώνες που καραδοκούν συνεχώς στη γωνιά για ανυποψίαστους και πρωτόβγαλτους στο σπορ χρήστες.

 

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .