Βέροια : Ποινική δίωξη για διασπορά ψευδών ειδήσεων με αναφορά σε «απόπειρα αρπαγής 15άχρονου»

2022

Τη δικαστική οδό παίρνει η υπόθεση των κατά φαντασία υποτιθέμενων περιστατικών απόπειρας απαγωγής παιδιών και νεαρών ατόμων.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Ποιοί είμαστε

Κριτικές στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Η καλύτερη Ασφάλεια για και εσείς συνεχίσετε να κάνετε τα πράγματα που έχουν σημασία για εσάς , ήσυχοι . Πατήστε πάνω στην φωτογραφία

Τη δικαστική οδό παίρνει η υπόθεση των κατά φαντασία υποτιθέμενων περιστατικών απόπειρας απαγωγής παιδιών και νεαρών ατόμων.

Όταν ο οποιοσδήποτε κάνει το «Δημοσιογράφο», τον «Δικαστή» και δημοσιεύει περιστατικά ανυπόστατα που αναπαράγονται, με τις περιπτώσεις να είναι .. η μάστιγα των fakeNews !

Αναρτήσεις που προκαλούν ανησυχία και αναστάτωση, με εκατοντάδες αναπαραγωγές, και αναφορές σε «απαγωγές- αρπαγές παιδιών» σε όλη την επικράτεια! (παλαιότερη σχετική περίπτωση-στη Νίκαια Αττικής- με ανάλογη κατάληξη)

Τα παιδιά που ευαισθητοποιούν τα αντανακλαστικά της κοινής γνώμης, και προκαλούν συναίσθημα. Το «ευαίσθητο σημείο» της κοινωνίας, κάποιοι άκριτα ή και με δόλο, εκμεταλεύονται κάποιοι για να δουν τις αναρτήσεις τους να δέχονται αποδοχής και like αν δεν έχουν στοχευμένα κίνητρα!

Όπως έγινε γνωστό, από την εισαγγελία Βέροιας σχηματίστηκε δικογραφία που αφορά διασπορά ψευδών ειδήσεων και σύμφωνα με τη διαδικασία, θα ακολουθήσει προανάκριση.

Αφορμή αποτέλεσε το τελευταίο περιστατικό, αλλά δεν είναι το μόνο.

Κατά καιρούς υπήρξαν αναφορές στα social media από «αυτόπτες μάρτυρες» που είδαν «κάποιους» να προσπαθούν να απαγάγουν ένα παιδί, περιστατικά τα οποία είδαν μόνο αυτοί!!! 

Στη Βέροια , ανάρτηση στην οποία διαχειριστής σελίδας περιέγραφε απόπειρα αρπαγής ανηλικού και ζητούμε αναπραγωγή από τους συνεργάτες του, υποστηρίζοντας ότι έχει προσωπική γνώση για το περιστατικό της απόπειρας αρπαγής ανηλίκου που περιέγραφε, προκάλεσε έντονη ανησυχία. Για την τοπική Διεύθυνση Αστυνομίας, δεν έιχε γίνει καμία επίσημη καταγγελία, αν και στη σχετική ανάρτηση υπήρχε αναφορά και επίκληση σε περιπολικό και αστυνομική εμπλοκή. Οι Αστυνομικοί της Ασφάλειας Βέροιας, αναζήτησαν και εντόπισαν το άτομο που προχώρησε στην ανάρτηση για την «απόπειρα απαγωγής 15άχρονου» και τους αποκάλυψε ότι τίποτα από όλα όσα περιέγραφε δεν ανταποκρινόταν σε πραγματικό περιστατικό, άλλα προχώρησε στην ανάρτηση βασισμένη σε παλιότερη καταγγελία από ανήλικο στην περιοχή για απόπειρας αρπαγής, με αφορμή τη διακίνηση ανάλογων περιστατικών ανά την επικράτεια το δημοσίευμα του.

Ενδεικτικό της «δια της σάλτσας» αναπαραγωγής κατά φαντασία περιστατικών είναι ότι σε όλες τις περιπτώσεις το όχημα των «απαγωγέων» (ΒΑΝ ή ΙΧ) ήταν πάντα «λευκού χρώματος», οι “αυτόπτες μάρτυρες” είδαν μέχρι και λεπτομέρειες από το «περιστατικό», αλλά ουδείς είδε αριθμό πινακίδας αυτοκινήτου ή έστω κάτι από την πινακίδα.

Οι αναπαραγωγές αυτές μέσα από την άκριτη διάχυση σε διάφορα προφίλ (αμφίβολης πολλές φορές εγκυρότητας ή αντιστοίχισης με υπαρκτά πρόσωπα) δημιουργούν την αίσθηση έως και πεποίθηση ότι πρόκειται για «υπαρκτό γεγονός».

Από τη στιγμή που τα φαινόμενα διασποράς ψευδών ειδήσεων και γεγονότων εκπορεύονται από – υποτίθεται – σοβαρούς και υπεύθυνους ενήλικες, καταλαβαίνει κανείς τι διαστάσεις παίρνουν αυτά στην καλπάζουζα φαντασία μικρών παιδιών και ανηλίκων νεαρών.

Μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών όπου η Βέροια βρέθηκε στο επίκεντρο με αφορμή την «είδηση» για απόπειρα απαγωγής έφηβου, την αναστάτωση που προκλήθηκε, την αναγωγή σε προηγούμενες περιόδους έντονων καταστάσεων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ουδέποτε έγινε επίσημη καταγγελία για το γεγονός, προκάλεσαν την αντίδραση της εισαγγελίας Βέροιας.

Πηγες αρθρου :

https://www.verianet.gr/post/78870-eisaggelia-beroias-dikografia-gia-diaspo

www.nantiareport.gr/veroia-poiniki-dioksi-gia-diaspora-fakenews-me-anafora-se-apopeira-arpagis-15achronou/

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .