Δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για υπόθεση «βιομηχανικής κατασκοπείας»

656

greek-cyber-crime-unit

Η σελίδα Safer-Internet.Gr ξεκίνησε 2/2013 και είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία με μοναδικό σκοπό την σωστή ενημέρωση των γονέων , παιδιών και εφήβων με άρθρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο καθώς και η ενημέρωση για τις απάτες και τα ψέματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο .Στόχοι της σελίδας είναι : Η προστασία – ενημέρωση των ανήλικων χρηστών του Διαδικτύου από ακατάλληλο ή επιβλαβές για αυτούς περιεχόμενο που κυκλοφορεί και ειδικότερα στα κοινωνικά δίκτυα , Η ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν αλλά και να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους από τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη μη ορθή χρήση των διαδραστικών τεχνολογιών, όπως είναι το Διαδίκτυο ή το κινητό τηλέφωνο , Η ενημέρωση των χρηστών για τα ψέματα – απάτες – αλυσιδωτά μηνύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο , Η βοήθεια των χρηστών πάνω σε διαδικτυακά θέματα . Εάν λοιπόν σας ενδιαφέρουν τα παραπάνω και θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας για την ασφάλεια σας στο ιντερνετ , τις απάτες και τα ψέματα του ίντερνετ, γρήγορα και εύκολα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook πατώντας ΕΔΩ και ενισχύστε μας πατώντας Like (μου αρέσει) ή μπείτε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ ή ακόμα και αίτημα φιλίας στο προφίλ στο Facebook πατώντας ΕΔΩ . Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας κοινοποιωντας τα άρθρα  , μαθαίνουμε  για τα ψέματα και τις απάτες στο ίντερνετ , μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το διαδίκτυο , προστατεύουμε τα παιδιά μας και εμάς  . Η προστασία των χρηστών αποτελεί κοινή ευθύνη. Η χρήση των καλύτερων τεχνολογιών και τεχνικών ασφαλείας είναι προς όφελος όλων μας

 

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, σε βάρος ημεδαπού, για υπόθεση «βιομηχανικής κατασκοπείας»

Σύμφωνα με καταγγελία εταιρείας που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών διαδικτύου, πληροφορικής και διαφήμισης «υπεκλάπησαν» πληροφορίες εμπιστευτικού περιεχομένου και εμπορικής αξίας (πελατολόγιο, καταστάσεις πωλήσεων και πολιτικής αγοράς, σημαντικούς κωδικούς κτλ) της εταιρείας

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας, σε βάρος 31χρονου ημεδαπού, για παραβίαση απορρήτων.

Ειδικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία εταιρείας που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών διαδικτύου, πληροφορικής και διαφήμισης, σε περιοχή της Αττικής, για «βιομηχανική κατασκοπεία» σε βάρος της.

Σύμφωνα με την καταγγελία, 31χρονος ημεδαπός, ο οποίος εργαζόταν κατά το παρελθόν στην εταιρεία αυτή, είχε υφαρπάξει – υποκλέψει το σύνολο σχεδόν των απόρρητων εμπιστευτικών πληροφοριών και δεδομένων στις οποίες είχε αποκτήσει πρόσβαση, στο πλαίσιο των καθηκόντων του.

Πιο συγκεκριμένα, είχε αποθηκεύσει απόρρητα αρχεία και δεδομένα της εταιρείας σε χώρο φιλοξενίας εκτός των ηλεκτρονικών φακέλων και του ειδικού διακομιστή (server) της εταιρείας. Με την εξειδίκευση που είχε αποκτήσει στην εταιρία, αντέγραψε, χρησιμοποίησε και παραβίασε στοιχεία και προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα οποία συνιστούν επαγγελματικά και επιχειρηματικά απόρρητα της καταγγέλλουσας εταιρείας.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, καθώς και η χορήγηση των απαραίτητων στοιχείων από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου.

Στο πλαίσιο της έρευνας, διενεργήθηκε χθες (21-10-2014) νομότυπη αστυνομική έρευνα στην οικία του 31χρονου ημεδαπού, όπου διαπιστώθηκε, από την επιτόπια ψηφιακή έρευνα από εξειδικευμένους Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η εμπλοκή του στην υπόθεση.

Πιο αναλυτικά, διακριβώθηκε η διαχείριση επίμαχου λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω του οποίου γινόταν η υποκλοπή εταιρικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, δεδομένων και εμπιστευτικών πληροφοριών της εταιρείας. Επίσης, ταυτοποιήθηκαν στοιχεία που αφορούσαν το χώρο φιλοξενίας, όπου σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα της εταιρείας, αποθηκεύονταν απόρρητα αρχεία και δεδομένα της.

Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν έντεκα (11) σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών, τρεις (3) φορητές μνήμες αποθήκευσης και διασύνδεσης (USB), ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος ηλεκτρονικών υπολογιστών και έντυπο υλικό, σχετιζόμενο με την υπό έρευνα υπόθεση

Η σχηματισθείσα δικογραφία τακτικής διαδικασίας θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Πηγή : Δελτίο Τύπου Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας 

 

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .