Κάποια στιγμή τον Νοέμβριο του 2012 υπήρξε ένα πρόβλημα για 2-3 μέρες με επίθεση spam πορνογραφικού υλικού στο facebook oπου στην συνέχεια έλαβε μέτρα και εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση :
Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο
Protecting the people who use Facebook from spam and malicious content is a top priority for us, and we are always working to improve our systems to isolate and remove material that violates our terms. Recently, we experienced a coordinated spam attack that exploited a browser vulnerability. Our efforts have drastically limited the damage caused by this attack, and we are now in the process of investigating to identify those responsible.
During this spam attack users were tricked into pasting and executing malicious javascript in their browser URL bar causing them to unknowingly share this offensive content. Our engineers have been working diligently on this self-XSS vulnerability in the browser. We’ve built enforcement mechanisms to quickly shut down the malicious Pages and accounts that attempt to exploit it. We have also been putting those affected through educational checkpoints so they know how to protect themselves. We’ve put in place backend measures to reduce the rate of these attacks and will continue to iterate on our defenses to find new ways to protect people.
Από τότε άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορα hoaxes με προειδοποιήσεις για hakers που ανεβάζουν πορνογραφικό υλικό και ειδικά όταν κυκλοφορεί κάποιος ιός στο κοινωνικό δίκτυο τα μηνύματα αυτά κόβουν βόλτες
Φυσικά το μήνυμα είναι γεμάτο με με ανακρίβειες
1. Έλλειψη ημερομηνίας . Έτσι αυτό το μήνυμα θα κυκλοφορεί για χρόνια και χρόνια.
2. Προτροπές να το κοινοποιήσουμε ( κανόνας των ψεύτικων μηνυμάτων )
3. Γεμάτα ηλιθιότητες και αερολογίες.
4. Αν το βάλουμε στον τοίχο μας θα προστατευτούμε. (αλήθεια από πότε μια εικόνα με μήνυμα θα σε προστατεύει;)
5. Να προσέξετε τον τοίχο σας. (και τα σκαλοπάτια θα πω εγώ, Γλιστράνε πολύ)
6. Οι hackers έκαναν εγγραφή στο facebook (Σιγά μην πήραν και αριθμό μητρώου)
7. Εσείς δεν το βλέπετε. (Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση, εσείς είσαστε ο διαχειριστής του προφίλ σας και βλέπετε τα πάντα σε αυτό.)
8. Αυτή τη στιγμή οι hackers γράφουν προσβολές στους τοίχους των φίλων σας. (με ραντεβού δουλεύουν; Γιατί αυτή τι στιγμή και όχι μετά από μια ώρα, μέρα, η μήνα. Και εσύ που το ξέρεις; μήπως είσαι hacker; )
Περί Hacker
Αρκετοί χρήστες συνδυάζουν το παραπάνω μήνυμα της φώτο με τους ιούς που κυκλοφορούν σε διάφορους τοίχους σε προφίλ χρηστών . Φυσικά καμία σχέση . Κανείς χακερ δεν μπαίνει στο προφίλ σας και βάζει πορνογραφικό υλικό και δεν τον απασχολεί το προφίλ του Κώστα του Τάκη του Μπάμπη .
Ο όρος hacker είναι τραγικά παρεξηγημένος . Πρώτα απ’ όλα , δεν είναι όλοι οι hacker παράνομοι , ούτε το να δημιουργείς ιούς και να καταστρέφεις δίκτυα είναι προϋπόθεση για να ονομάζεσαι “hacker”. Για την ακρίβεια, οι hacker που είναι προσανατολισμένοι στην καταστροφή, έχουν δική τους, ξεχωριστή ονομασία: ονομάζονται “crackers”. Μην περιμένετε βέβαια να ακούσετε ένα τέτοιο χαρακτηρισμό στις ειδήσεις των 20:30 (όπου κάθε φωτιά είναι “πύρινη λαίλαπα”, κάθε νεροποντή “εικόνες βιβλικής καταστροφής” και κάθε θάνατος “τραγικός”) .
Ένας τρόπος να δούμε τις διαφορές του Hacker με τον Cracker είναι να συγκρίνουμε τον κλειδαρά με τον διαρρήκτη: Και οι δύο εκ πρώτης όψεως παραβιάζουν κλειδωμένες πόρτες, αλλά με διαφορετικό κίνητρο και διαφορετικά αποτελέσματα. Και, μάλιστα, όταν θέλουμε να κρατήσουμε τους διαρρήκτες απ’ έξω, χρειαζόμαστε έναν καλό κλειδαρά
Με τον όρο hacker χαρακτηρίζεται το άτομο που έχει πολλές τεχνικές γνώσεις για τους υπολογιστές αλλά και προχωρημένες γνώσεις προγραμματισμού, μπορεί να εντοπίσει αδυναμίες σε συστήματα υπολογιστών, να λύνει τεχνικά προβλήματα, να βελτιώνει εφαρμογές αλλά και που συνεργάζεται μ’ άλλους ομοίους για την επίλυση των προβλημάτων των υπολογιστών, χωρίς όμως να προξενεί κάποια ζημιά.
Όλα αυτά γίνονται χωρίς να παραβιάζεται η κείμενη νομοθεσία και πάντα με την προϋπόθεση ότι αφού λύσει ο όποιος hacker κάποιο πρόβλημα θα πρέπει να γνωστοποιήσει τη λύση αυτή και στους υπόλοιπους. Η κοινοποίηση της λύσης ενός προβλήματος αποσκοπεί στο ότι όλοι όσοι ασχολούνται με το ίδιο πρόβλημα θα μπορούν να αφιερώσουν τον χρόνο τους σε κάτι άλλο χρήσιμο.
Ο hacker αφού καταφέρει να εισέλθει σ’ ένα δίκτυο υπολογιστών και εντοπίσει τις αδυναμίες του, θα ειδοποιήσει τους υπευθύνους του συστήματος για να διορθώσουν τα όποια προβλήματα, σώζοντας έτσι τη θέση τους, τους πελάτες τους και τα μυστικά της εταιρείας. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι προσφέρουν κοινωνικό έργο και ότι μοναδικό τους κίνητρο είναι η αγάπη τους για τη γνώση. Όλα τα παραπάνω καθώς και η σωστή συμπεριφορά είναι απαραίτητα ώστε να μπορεί να θεωρηθεί κάποιος μέλος της κοινότητας των hackers.
Είναι γεγονός ότι πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι, δημιουργοί και διαχειριστές των δικτυακών τόπων (Web sites) δεν φροντίζουν όσο θα έπρεπε την ασφάλειά τους και έτσι είναι σαν να χτίζουν ένα οικοδόμημα χωρίς την κατάλληλη αντισεισμική προστασία. Ένας κακόβουλος hacker μπορεί συνεπώς να κάνει ζημιά στην ιστοσελίδα τους και να τους εκθέσει
Αντίθετα, οι crackers (criminal hackers) θεωρούνται ως οι κακόβουλοι hackers και έχουν ως στόχο την πρόκληση ζημιάς σε δίκτυα υπολογιστών, την εισβολή σε υπολογιστές χρηστών χωρίς εξουσιοδότηση, την δημιουργία ιών, την παραβίαση κωδικών ασφαλείας, την καταστροφή ή και την αλλοίωση δικτυακών τόπων (Web sites) όπου αφήνουν περήφανα την δικτυακή τους σφραγίδα με το ψευδώνυμό τους, την δημιουργία πειρατικών αντιγράφων προγραμμάτων ή τραγουδιών ή και βίντεο κ.ά.
Με απλά λόγια, πρόκειται για hackers οι οποίοι προβαίνουν σε πράξεις που παραβιάζουν διατάξεις του κοινού ποινικού κώδικα. Συνήθως πρόκειται για άτομα με έντονη ανάγκη για επίδειξη, οι οποίοι διεισδύουν σε συστήματα και προκαλούν ζημιές. Οι κυριότερες διαφορές τους από τους hackers είναι ότι δεν έχουν ιδιαίτερες γνώσεις για την πληροφορική και τον προγραμματισμό καθώς και το ότι δεν διέπονται από κανενός είδους ηθική αρχή. Για τους λόγους αυτούς μπορούν πολύ εύκολα να καταστρέψουν ολόκληρα συστήματα υπολογιστών απλά και μόνο για να κάνουν το κέφι τους, όταν βρουν βέβαια την κατάλληλη ευκαιρία.
Η Νέα Φιλοσοφία του Hacking
Mέχρι σχετικά πρόσφατα, το αντικείμενο του hacking ήταν απόπειρες νεαρών φωστήρων στους υπολογιστές για να κάνουν επίδειξη των ικανοτήτων τους ή και για να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους. Σήμερα, όμως, οι ηλεκτρονικές επιθέσεις έχουν αλλάξει σκοπό και έχουν ξεκάθαρα οικονομικά κίνητρα και θύματά τους είναι κυρίως τράπεζες, επιχειρήσεις που ασχολούνται με το ηλεκτρονικό εμπόριο, εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί και άλλοι και απώτερος στόχος η συγκέντρωση εμπιστευτικών οικονομικών αλλά και προσωπικών πληροφοριών.
Η νέα φιλοσοφία λοιπόν που επικρατεί τελευταία στους hackers και τους crackers είναι όχι η πρόκληση ζημιάς στους υπολογιστές, κάτι που είναι πολύ εύκολο να γίνει αντιληπτό, αλλά η παρακολούθηση και η καταγραφή των κινήσεων και των επιλογών των χρηστών που περιηγούνται στο Internet και η πώληση αυτών των στατιστικών στοιχείων σε ενδιαφερόμενες εταιρείες.
Η ουσία του προβλήματος λοιπόν δεν εντοπίζεται στις επιθέσεις που γίνονται στην πρώτη (αρχική) ιστοσελίδα (Home Page) του δικτυακού τόπου μιας δημόσιας υπηρεσίας ή ενός μεγάλου οργανισμού, που είναι γνωστό με τον όρο hijack και που είναι πολύ εύκολο να γίνει αντιληπτό. Άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι οι ύπουλες επιθέσεις, το να τροποποιήσει δηλαδή κάποιος χωρίς να γίνει αντιληπτός σημαντικά δεδομένα που τηρούνται από τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως είναι η αλλαγή της σειράς επιτυχίας σ’ έναν διαγωνισμό, η αλλαγή της προϋπηρεσίας υποψηφίων, ημερομηνιών κοκ.
Άλλη απάτη είναι η πιστή αντιγραφή ολόκληρων δικτυακών τόπων μεγάλων εταιρειών που κάνουν πωλήσεις μέσω του Διαδικτύου ή και μεγάλων Οργανισμών ή Δημοσίων Υπηρεσιών και η εξαπάτηση των ανύποπτων χρηστών (επισκεπτών) των δικτυακών τόπων.
Έτσι λοιπόν, ενώ μια φορά κι έναν καιρό, οι hackers ήταν συνήθως ανήσυχοι έφηβοι που δημιουργούσαν ιούς και μόλυναν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ανυποψίαστων χρηστών απλά και μόνο για να διασκεδάσουν και να πειραματιστούν, το προφίλ τους έχει αλλάξει τελευταία και πολλοί απ’ αυτούς έχουν ως κίνητρο μόνο το χρήμα. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των hackers εκείνων που εκβιάζουν μεγάλες εταιρείες προκειμένου να μην κάνουν ζημιά στα συστήματά τους.