Η σελίδα Safer-Internet.Gr ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2013 και είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία με μοναδικό σκοπό την σωστή ενημέρωση των γονέων , παιδιών και εφήβων με άρθρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο καθώς και η ενημέρωση για τις απάτες και τα ψέματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο , τεχνολογικα νέα , Ειδήσεις , ενημερώσεις για θέματα ασφάλειας και το πιο σημαντικό η προστασία του κοινωνικού συνόλου, των ανηλίκων, των ευάλωτων ή ανίσχυρων πληθυσμιακών ομάδων . Περισσότερα για την σελίδα ΕΔΩ . Στόχοι της σελίδας είναι : Η προστασία – ενημέρωση των ανήλικων χρηστών του Διαδικτύου από ακατάλληλο ή επιβλαβές για αυτούς περιεχόμενο που κυκλοφορεί και ειδικότερα στα κοινωνικά δίκτυα , Η ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν αλλά και να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους από τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη μη ορθή χρήση των διαδραστικών τεχνολογιών, όπως είναι το Διαδίκτυο ή το κινητό τηλέφωνο , Η ενημέρωση των χρηστών για τα ψέματα – απάτες – αλυσιδωτά μηνύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο , Η βοήθεια των χρηστών πάνω σε διαδικτυακά θέματα . Εάν λοιπόν σας ενδιαφέρουν τα παραπάνω & θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας για την ασφάλεια σας στο ιντερνετ , τις απάτες και τα ψέματα του ίντερνετ, γρήγορα και εύκολα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook πατώντας ΕΔΩ και ενισχύστε μας πατώντας Like (μου αρέσει) ή μπείτε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ . Για επικοινωνία με την σελίδα μας πατήστε ΕΔΩ . Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας κοινοποιώντας τα άρθρα , μαθαίνουμε για τα ψέματα και τις απάτες στο ίντερνετ , μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το διαδίκτυο , προστατεύουμε τα παιδιά μας και εμάς . Η προστασία των χρηστών αποτελεί κοινή ευθύνη. Η χρήση των καλύτερων τεχνολογιών και τεχνικών ασφαλείας είναι προς όφελος όλων μας
Άρθρο του Χρήστου Ρουγκάλα
πρώην Δ/ντη Ασφαλείας Πατρών – Στρατηγός Ελληνικής Αστυνομίας εν αποστρατεία
Λαμβάνοντας αφορμή από τα πρόσφατα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων ,που συγκλόνισαν την κοινωνία μας ,σήμερα θ ασχοληθώ με την αντιμετώπιση που πρέπει να χουν τα θύματα τέτοιων βδελυρών και ειδεχθών εγκλημάτων.
Στη χώρα μας, σεξουαλική και σωματική κακοποίηση έχει υποστεί ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό μαθητών ηλικίας 8-12 ετών, ενώ μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις ο θύτης είναι κάποιος από το οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού. Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία για την χώρα μας προκύπτουν από παλαιότερη πανελλαδική έρευνα σε 2.500 παιδιά που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Ελληνισμού. Ωστόσο, το φαινόμενο της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης συμβαίνει σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από όσο γνωρίζουμε, όμως καλύπτεται από έντονη μυστικότητα και σιωπή.
Μόνο κάποιες από τις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών βγαίνουν στη επιφάνεια. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ακόμα υποθέσεις που δεν έχουν βγει στο φως εξαιτίας της σιωπής που επικρατεί. Σε όλες τις περιπτώσεις των παιδεραστών κάποιοι γνωρίζουν αλλά ποτέ δεν μιλούν. Εκτός από τα ίδια θύματα, είναι πολύ πιθανόν να γνωρίζει κάποιος από την οικογένεια τους, από την οικογένεια του θύτη ή από το μέρος που ζει ο βιαστής και παιδεραστής.Πρόσφατα βέβαια είδαμε στη Θεσσαλονίκη να καταγγέλλεται στις αρχές ο δράστης από φίλο του ,γιατί ένιωσε αηδία και αγανάκτηση απ όσα είδε σε βίντεο και φωτογραφίες που είχε στην κατοχή του ο δράστης ,του οποίου και τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα χτες
Και όμως, κανείς δεν μιλάει για το γεγονός. Οι μεν πρώτοι το κάνουν για λόγους μίας δήθεν προστασίας. Πιστεύουν πως το να μη καταγγείλουν στη αστυνομία το περιστατικό προστατεύουν το θύμα και αποφεύγουν το κοινωνικό στιγματισμό. Όμως δεν ξέρουν το πόσο μεγάλο λάθος είναι αυτό που κάνουν. Η προστασία του θύματος δεν έρχεται με την σιωπή αλλά με την κραυγή! Ο θύτης είναι ο φταίχτης όχι το θύμα,(!!!) για αυτό ας σταματήσει επιτέλους όλο αυτό περί στιγματισμού του θύματος. Είναι απαράδεκτο!!
Αν υποπτεύεστε πως το παιδί έχει κακοποιηθεί, κρατήστε την ψυχραιμία σας και καθησυχάστε το. Ίσως το παιδί δεν σας τα πει όλα από την αρχή. Μη το πιέσετε απλά αφήστε το να ηρεμήσει και να πάρει το χρόνο του. Ακούστε το προσεκτικά, χωρίς να βάζετε λέξεις στο στόμα του. Προσπαθήστε να μη δείξετε θυμό ή στεναχώρια, καθώς η υπερβολική εκδήλωση των δικών σας συναισθημάτων, θα το αποθαρρύνει από το να ανοιχτεί περισσότερο και μπορεί να νοιώσει ενοχές. Όταν το παιδί ολοκληρώσει την αφήγηση του, μη ξεχάσετε να πείτε στο παιδί πως είναι πολύ γενναίο που σας μίλησε.
Χρειάζεται μεγάλη δύναμη και θάρρος εκ μέρους της οικογένειας του θύματος,αλλά και του ίδιου του παιδιού,για να καταγγελθεί τέτοιο περιστατικό.Όλοι σκεφτόμαστε τα επακόλουθα,κοινωνικός διασυρμός,δικαστήρια,στιγματισμός του παιδιού,ιδιαίτερα σε μικρές κοινωνίες.
Μα και όταν συλληφθούν οι δράστες και γίνει η προσαγωγή τους στη αστυνομία και στη συνέχεια στον Εισαγγελέα, , αρκετές φορές αφήνονται ξανά ελεύθεροι.(βλέπε περίπτωση του παιδιάτρου πέρυσι στα Ιωάννινα ).
Ταπεινή μου άποψη είναι πως οι περιπτώσεις αυτές πρέπει να εξετάζονται και διεκπεραιώνονται ταχύτατα από τις δικαστικές αρχές(τακτική ανάκριση,προσδιορισμός δικασίμου,εκδίκαση υπόθεσης),ώστε και να εμπεδώνεται το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και ιδιαίτερα των θυμάτων,αλλά και για να ενθαρρύνονται για να καταγγέλλουν τέτοια απεχθή εγκλήματα.
Δεν χρειάζεται,νομίζω,να πω ότι αν κάτι τέτοιο πέφτει στην αντίληψή μας,πρέπει να απομονώνουμε τα άτομα αυτά και να μην διστάζουμε να τα καταγγέλλουμε.
Δυστυχώς κυκλοφορούν ανάμεσα μας,τους βλέπουμε καθημερινά,έχουν ισχυρά στηρίγματα η είναι από τα μέλη της
κοινωνίας μας που μετέχουν ενεργά στα κοινωνικά πράγματα και μένουμε εμβρόντητοι πολλάκις!
Χρήστος Ρουγκάλας πρώην Δ/ντης Ασφαλείας Πατρών – Στρατηγός Ελληνικής Αστυνομίας εν αποστρατεία
Πηγή άρθρου
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ
Ακολουθείστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ
Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ
Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ
Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ
Ακολουθήστε μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ
Συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ