Αρχική » Internet » Ηλεκτρονικός εκφοβισμός : προστατέψτε τα παιδιά

Ηλεκτρονικός εκφοβισμός : προστατέψτε τα παιδιά

ekfovismos

 

Το internet έχει προσφέρει απίστευτες δυνατότητες στα παιδιά. Ακόμη κι αν δεν σας ενθουσιάζει το γεγονός ότι περνούν κάποιες ώρες της ημέρας μπροστά στην οθόνη, πρέπει να αποδεχτείτε ότι είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής τους.

Μέσα από το διαδίκτυο μαθαίνουν, ενημερώνονται, επικοινωνούν, διασκεδάζουν. Παράλληλα όμως, ο ψηφιακός κόσμος, ακριβώς όπως και ο πραγματικός, κρύβει κάποιους κινδύνους για τα παιδιά.

Ένας από αυτούς είναι ο λεγόμενος ηλεκτρονικός εκφοβισμός (cyber bullying).

Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός είναι η σκόπιμη και επαναλαμβανόμενη εχθρική συμπεριφορά ενός ατόμου ή μίας ομάδας, με στόχο να βλάψει κάποιον. Για παράδειγμα, μπορεί ένα παιδί να στέλνει απειλητικά μηνύματα σε κάποιο άλλο ή φωτογραφίες που το φέρνουν σε αμηχανία. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, δεν μένει στα μηνύματα, αλλά ανεβάζει το προσβλητικό περιεχόμενο σε sites και blogs.

Σύμφωνα με έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 4,2 % των παιδιών ηλικίας 14-16 ετών έχει πέσει θύμα  ηλεκτρονικού εκφοβισμού.

Οι επιπτώσεις του ηλεκτρονικού εκφοβισμού είναι εξαιρετικά σοβαρές στην ψυχολογία και τη συμπεριφορά ενός παιδιού. Παρουσιάζει συμπτώματα κόπωσης, έλλειψη συγκέντρωσης, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη, αλλά και σωματικά συμπτώματα, όπως είναι οι ισχυροί πονοκέφαλοι. Επίσης, τα παιδιά – θύματα αποφεύγουν ομαδικές δραστηριότητες λόγω του φόβου τους, γεγονός που επηρεάζει την ομαλή κοινωνικοποίησή τους. Μάλιστα, τα παιδιά συχνά τείνουν να αποκρύπτουν αυτά τα συμπτώματα κι έτσι δεν μπορούμε να επέμβουμε έγκαιρα.

Πώς μπορούμε να προλάβουμε ή να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο; Πριν καν αρχίσει ένα παιδί να γνωρίζει το internet πρέπει να του μάθουμε κάποιους βασικούς κανόνες:

–  δεν επιτρέπεται να ανεβάζει προσωπικές φωτογραφίες του στο internet.

–  οι ώρες που μπορεί να βρίσκεται στο διαδίκτυο πρέπει να είναι συγκεκριμένες

–  ο υπολογιστής πρέπει να βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού, όπως είναι το σαλόνι ή η κουζίνα.

–   τέλος, ο σημαντικότερος κανόνας είναι η επικοινωνία με το παιδί. Οι γονείς πρέπει να εμπλέκονται ενεργά στην ψηφιακή καθημερινότητα ενός παιδιού (είτε παίζοντας μαζί του παιχνίδια, είτε κουβεντιάζοντας για sites που τους κάνουν εντύπωση), καθώς μόνο έτσι θα μπορούν να ελέγχουν αποτελεσματικά τις ψηφιακές κινήσεις και συναναστροφές του.

Αν, παρόλα αυτά, το παιδί σας πέσει θύμα ηλεκτρονικού εκφοβισμού, υπάρχουν κάποια σημάδια που θα σας βοηθήσουν να το καταλάβετε. Μπορεί, για παράδειγμα, να αναστατώνεται μετά τη χρήση του διαδικτύου, να απομονώνεται και να έχει χαμηλή απόδοση στο σχολείο. Επίσης, μπορεί να αποφεύγει τους φίλους του ή τις αγαπημένες του –μέχρι πρότινος- δραστηριότητες.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του και να το πείσετε να σας μιλήσει. Πείτε του να μην απαντά στον εκφοβισμό, να εκτυπώνει τα μηνύματα που δέχεται και φυσικά, αλλάξτε την ηλεκτρονική του διεύθυνση. Επίσης, καλό θα είναι να κάνετε μια επίσημη καταγγελία, προκειμένου να προστατεύσετε κι άλλα παιδιά.

Τέλος, μην απαγορέψετε στο παιδί σας να μπαίνει στο internet στην περίπτωση που υποστεί ηλεκτρονικό εκφοβισμό! Με αυτό τον τρόπο, θα νιώσει ότι το τιμωρείτε, ενώ, παράλληλα, θα φοβηθεί να σας εμπιστευτεί αν ο εκφοβισμός συνεχίσει. Και τότε… δεν θα μπορείτε να το προστατεύσετε.

 

1

2

 

 

 

Πηγές:

kidshealth.org

pliroforikiatschool.blogspot.gr

Αρθρογράφος Administrator

Δείτε επίσης

Τι αλλάζει στο διαδίκτυο με την εφαρμογη του νέου κανονισμού για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (GDPR)

Σε εφαρμογή από σήμερα ο νέος κανονισμός για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (GDPR)- Τι …