Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος : Οδηγος προς τους πολίτες, σχετικά με το κακόβουλο λογισμικό «Ransomware» που εμφανίζεται στο διαδίκτυο, με δήθεν μπλοκάρισμα ηλεκτρονικών υπολογιστών από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

5693

Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος ιός απάτη

Επισκεφτείτε την σελίδα μας στο Facebook  https://www.facebook.com/SafeInternetGr  κάνοντας Like για να ενημερώνεστε εύκολα και γρήγορα για θέματα που αφορούν την ασφάλεια μας αλλά και την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο . Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας , μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το διαδίκτυο , προστατεύουμε τα παιδιά μας και εμάς  . Η προστασία των χρηστών αποτελεί κοινή ευθύνη. Η χρήση των καλύτερων τεχνολογιών και τεχνικών ασφαλείας είναι προς όφελος όλων

 

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

29-06-2013: Δελτίο Τύπου με συμβουλές της ΥΠΟΑΔΗΕ προς τους πολίτες, σχετικά με το κακόβουλο λογισμικό «Ransomware» που εμφανίζεται στο διαδίκτυο, με δήθεν μπλοκάρισμα ηλεκτρονικών υπολογιστών από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Το κακόβουλο λογισμικό «Ransomware» για δήθεν μπλοκάρισμα ηλεκτρονικών υπολογιστών από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνεχίζει να εμφανίζεται στο διαδίκτυο

Προβάλλεται μήνυμα, το οποίο ενημερώνει το χρήστη οτι για την απεμπλοκή απαιτείται η πληρωμή αντιτίμου 100 ευρώ, μέσω προπληρωμένης κάρτας

Παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην πείθονται από τέτοια μηνύματα, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν προέρχονται από Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας

Η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώνει τους πολίτες ότι το κακόβουλο λογισμικό, με την ονομασία “Ransomware” ή κοινώς “ιός των 100 ευρώ”, που εξακολουθεί να εμφανίζεται στο διαδίκτυο, παρουσιάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα έξαρση σε πολλές χώρες, όπως και στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι το παραπάνω λογισμικό έχει ως στόχο να αποσπάσει χρήματα από τους χρήστες του διαδικτύου, «μολύνοντας – παίρνοντας» τον έλεγχο των ηλεκτρονικών υπολογιστών τους.

Ο συνηθέστερος τρόπος δράσης του, είναι το «μπλοκάρισμα» της λειτουργίας του ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ έχουν αναφερθεί και άλλοι τρόποι δράσης, όπως η κρυπτογράφηση αρχείων.

Το συγκεκριμένο λογισμικό εμφανίζει μήνυμα στον χρήστη, το οποίο αναφέρει (στην ελληνική του έκδοση) ότι ο υπολογιστής του έχει κλειδωθεί από την Ελληνική Αστυνομία και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, λόγω παράνομης δραστηριότητας. Επιπλέον αναφέρει ότι για το “ξεκλείδωμα” απαιτείται χρηματικό ποσό (συνήθως 100 ευρώ), το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί μέσω καρτών πληρωμής, όπως PaySafe ή Ukash.

 Παρακαλούνται οι χρήστες του διαδικτύου να μην πείθονται από τέτοιου είδους μηνύματα και να ΜΗΝ προβαίνουν σε καταβολή χρημάτων – πληρωμές. Αντίθετα, ενδείκνυται να τερματίζεται η λειτουργία του ηλεκτρονικού υπολογιστή και να ζητείται η βοήθεια τεχνικού, για την απομάκρυνση του κακόβολου λογισμικού.

Είναι αυτονόητο ότι η Ελληνική Αστυνομία, σε καμία περίπτωση, δεν ζητάει πληρωμή προστίμου ή προστίμων τέτοιας μορφής, από τους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί για την αποφυγή εξαπάτησής τους.

( πατήστε πάνω στις παρακάτω φώτο για να τις δείτε σε νέα καρτέλα ) 

29062013virus1

 

29062013virus2

 

Για περισσότερες πληροφορίες :

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΩΞΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
Διεύθυνση:
 Λ. Αλεξάνδρας 173, Τ.Κ.115 22 – Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-6476464, 210-6476000
Γραμμή καταγγελιών: 11012 ή 11012 παπάκι hellenicpolice.gr
FAX : 210-6476462
E-mailccu παπακι cybercrimeunit.gov.gr
Website: www.hellenicpolice.gr

 

Πηγή : Δελτίο Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας 

 

 

Βοηθητικό άρθρο 

Ransomware: Λύτρα για την απελευθέρωση του ομήρου

Όπως μπορείτε να δείτε στο screenshot, εμφανιζόταν ένα μήνυμα που φερόταν να προέρχεται από το Τμήμα Ασφάλειας Αττικής και το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Έλεγε ότι:

«Προσοχή!

Αυτό το λειτουργικό σύστημα μπλοκάρεται λόγω παραβίασης των νόμων της Ελλάδας! Σημειώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

Η IP διεύθυνσή σας είναι …. Από αυτή την IP διεύθυνση επισκέφτηκαν ιστοσελίδες που περιέχουν πορνογραφία, την παιδική πορνογραφία, κτηνοβασία και τη βία κατά των παιδιών. Ο υπολογιστής σας  επίσης περιείχε βίντεο που περιλαμβάνει πορνογραφία, βία και παιδική πορνογραφία. Επιπλέον, από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας αποστέλλοταν μηνύματα με τη μορφή spam, που περιείχαν τρομοκρατική πρόθεση.

Αυτό το μπλοκάρισμα του υπολογιστή έγινε για να σταματήσουν οι παράνομες δραστηριότητές σας.

Για να ξεκλειδώσετε τον υπολογιστή, πρέπει να πληρώσετε πρόστιμο 100 ευρώ.

Μπορείτε να πληρώσετε ποινή με δύο τρόπους:…»

Ο ιός αποδείχτηκε ότι ήταν ένα μικρό εκτελέσιμο αρχείο με κατάληξη .exe (200KB). Είχε τρυπώσει στο startup των Windows, έτρεχε με κάθε εκκίνηση και έπαιρνε snapshot από την επιφάνεια εργασίας. Ένιωθες ότι όλα είχαν μπλοκάρει, αφού δεν δούλευε τίποτα, όποιον συνδυασμό πλήκτρων κι αν επέλεγες. Επιπλέον, εμφανιζόταν το εκφοβιστικό μήνυμα από την υποτιθέμενη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Το καλό είναι ότι όταν έκανα shutdown, έκλεινε και το πρόγραμμα του ιού κι έβλεπα ανοικτά τα παράθυρα που είχα ενεργοποιήσει με τα πλήκτρα συντόμευσης.

Μπήκα σε Safe Mode κι έτρεξα το antivirus. Το πρόβλημα εντοπίστηκε και λύθηκε αμέσως.

Αν και ιός, φαινομενικά ήταν ένα αθώο .exe που δεν προκαλούσε βλάβη στο σύστημα. Απλώς σε μπλόκαρε και δεν σε άφηνε να κάνεις κάτι άλλο. Απλώς επιχειρούσε να σε τρομάξει και… όποιος τσιμπήσει.

Αυτά μας μεταφέρει φίλος Π.Ζ. του tech.in.gr , μετά την δημοσίευση του άρθρου με θέμα τον διαβόητο Ιό της  Αστυνομίας. Στον ιό αυτό αποδίδεται από την PandaLabs, σημαντική αύξηση των λεγόμενων κρουσμάτων για λύτρα (ransomware), το πρώτο τρίμηνο του 2012. Είναι ήδη γνωστό ότι ο Ιός της Αστυνομίας απειλεί με μηνύματα προσαρμοσμένα στην χώρα στην οποία διασπείρεται (ήδη έχουν εντοπιστεί με αναφορές στις βρετανικές υπηρεσίες, τις γερμανικές και τις ολλανδικές). Στην Ελλάδα, το πλαστό μήνυμα εμφανίζεται να προέρχεται από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Τμήματος Ασφάλειας Αττικής, το οποίο είναι φυσικά ψευδές. Εάν δεν βρεθεί κανείς σε πανικό, θα διέκρινε την απάτη. Θα ήταν πρωτόγνωρο να μας συλλαμβάνουν, να μας δικάζουν και να μας καταδικάζουν και να μας επιβάλλουν ποινές που θα μπορούσαμε μάλιστα να πληρώσουμε με όχι έναν, αλλά δύο τρόπους και μάλιστα ηλεκτρονικά…

Η Panda προτείνει στους χρήστες ότι μας περιέγραψε πως έκανε και ο φίλος: κλείστε τον υπολογιστή σας, μπείτε σε Safe Mode στα Windows (στα Windows 7 και στα Windows XP, πρέπει να πατήσετε F8 πριν εμφανιστεί η οθόνη με το σηματάκι των Windows). Τρέξτε ένα antivirus που μπορεί να εντοπίσει τον λεγόμενο police virus. Εάν δεν έχετε, η Panda παραπέμπει στο Panda Cloud Antivirus, το οποίο διατίθεται και σε έκδοση δωρεάν. 

Μπορείτε επίσης να εντοπίσετε το πρόγραμμα και να διαγράψετε το εκτελέσιμο αρχείο. Από την Έναρξη,  μεταβείτε στα Προγράμματα και έπειτα στην Εκκίνηση (δηλαδή, στα προγράμματα που εκτελούνται όταν εκκινείται ο υπολογιστής σας). Εκεί θα δείτε το μη οικείο πρόγραμμα. Με δεξί κλικ, επιλέξτε Ιδιότητες και μετά Εύρεση Προορισμού. Τα Windows θα ανοίξουν τον φάκελο στον οποίο έχει εγκατασταθεί και από εκεί θα το διαγράψετε.

Ανθή Παναγιωτάκη
@techingr

 

Πηγή : tech.in.gr

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .