Συμβουλές για γονείς μέρος 1ο – Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις νέες τεχνολογίες & το παιδί σου.

1181

internet_kai_paidia

Ο αριθμός των παιδιών που γνωρίζουν να χειρίζονται το ποντίκι του ηλεκτρονικού υπολογιστή καλύτερα απ’ το να κάνουν ποδήλατο, ολοένα και αυξάνεται, καθώς η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στις ζωές τους

 

Τα παιδιά και η χρήση του κινητού

Σωστή χρήση του κινητού από τα παιδιά!
Το κινητό αποτελεί σύμβολο ενηλικίωσης για τα παιδιά.

Αποτελεί το πρώτο τεχνολογικό αντικείμενο που έχουν στην κατοχή και χρήση τους. Έχουν ακόμα και τον “δικό τους αριθμό τηλεφώνου”. Με αυτή την έννοια, η συσκευή του κινητού στο χέρι ενός παιδιού εντάσσεται στην ανάγκη του για τη δημιουργία μiας δικής του ιδιαίτερης ταυτότητας, ιδιαίτερα στην εφηβεία.

Το κινητό είναι ο διαμεσολαβητής της επικοινωνίας των παιδιών και εφήβων.

Σήμερα, τα παιδιά έχουν μια νέα μορφή επικοινωνίας μεταξύ τους, μέσα από το κινητό τηλέφωνο. Η επικοινωνία δεν σταματά ποτέ, αλλά ξετυλίγεται μέσα από αλληλουχίες μηνυμάτων, με τους δικούς τους κώδικες και τη δική τους γλώσσα. Αυτή η διαφορετική γλώσσα ανταποκρίνεται στην ανάγκη τους να διαφοροποιήσουν τον εαυτό τους από τους μεγάλους και να έχουν δική τους ταυτότητα.

Το κινητό είναι για το παιδί ένα μέσο αυτονομίας. 

Τα παιδιά μέσω αυτού έχουν την αίσθηση ότι διαχειρίζονται, χωρίς παρεμβάσεις το καθημερινό τους πρόγραμμα, κανονίζουν ραντεβού με τους φίλους τους, μιλάνε με όποιον και όσο θέλουν, χωρίς τον έλεγχο ή την επίβλεψη του γονιού απαραίτητα.

Εδώ παρατηρείται το εξής παράδοξο: ενώ οι γονείς θεωρούν ότι με το κινητό τηλέφωνο μπορούν να ελέγχουν τα παιδιά τους, αντίθετα οι έφηβοι πιστεύουν ότι το κινητό τους βοηθά να αισθανθούν ελεύθεροι και να απομακρυνθούν από τον έλεγχο των γονιών τους.

Αρνητικές Επιπτώσεις

Η υπερβολική χρήση του κινητού έχει αρνητικές επιπτώσεις όταν:

Οι γονείς δεν είναι σε θέση να επιβλέπουν και να γνωρίζουν το πώς επικοινωνεί το παιδί τους, ώστε να το συμβουλεύουν ανάλογα.

Οι γονείς δε συζητούν με τα παιδιά τους για τις επαφές και δραστηριότητες που έχουν μέσω τηλεφώνου και έτσι χάνουν την ευκαιρία να μοιραστούν μαζί του συναισθήματα και ενδιαφέροντα.

Το παιδί επικοινωνεί υπερβολικά μέσω του τηλεφώνου, περιορίζοντας τις πρόσωπο με πρόσωπο στιγμές που έχει με τους φίλους του.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

Να περνούν περισσότερο χρόνο ουσιαστικής επαφής και επικοινωνίας με τα παιδιά τους & να τα ενθαρρύνουν να έχουν και ζωντανές, πρόσωπο με πρόσωπο στιγμές με τους φίλους τους, όχι μόνο μέσω του κινητού και του Internet!

Συμβουλές για το παιδί 

Το κινητό τηλέφωνο είναι μια προσωπική συσκευή. Το παιδί πρέπει να αντιληφθεί την ευθύνη κατοχής της και να μη τη δίνει ποτέ σε αγνώστους.

Ο κωδικός κλειδώματος της SIM κάρτας (PIN) είναι αυστηρά προσωπικός και το παιδί δε θα πρέπει να τον δίνει σε κανέναν.

Το παιδί θα πρέπει να μη χρησιμοποιεί το Βluetooth, παρά μόνο σε περιορισμένες περιπτώσεις για επικοινωνία με φίλους του και να το έχει πάντα κλειστό όταν δεν το χρησιμοποιεί. Επίσης, θα πρέπει να μην αποδέχεται μηνύματα από άγνωστους χρήστες μέσω Bluetooth.

Το παιδί θα πρέπει να μην απαντά σε κλήσεις από άγνωστους αριθμούς ή από γραμμές με απόκρυψη, καθώς και να μην ανταλλάσσει γραπτά μηνύματα ή οποιουδήποτε άλλου είδους περιεχόμενο με αγνώστους.

Η χρήση της κάμερας από το κινητό πρέπει να γίνεται με πολύ προσοχή! Κανείς δεν επιτρέπεται να φωτογραφίζει ή να βιντεοσκοπεί τρίτους, χωρίς να πάρει την έγκρισή τους.

Θα πρέπει να ενημερωθεί το παιδί για την ύπαρξη αριθμών αυξημένης χρέωσης. Διαφορετικά, θα πρέπει να καλέσουν οι γονείς στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών και να ενεργοποιήσουν φραγή στις κλήσεις προς αριθμούς αυξημένης χρέωσης και στην πρόσβαση σε εφαρμογές που απευθύνονται αποκλειστικά σε ενήλικες.

 

Συνεχίζεται……

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .