Πριν μερικές ημέρες εμφανίστηκε η είδηση για ένα παιχίδι εξαφάνισης που παίζουν οι έφηβοι στο facebook. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που βασίζονται στην αναφορά μιας μητέρας από την Ιρλανδία, οι συμμετέχοντες καλούνται να εξαφανιστούν για 48 ώρες και μάλιστα ανά δυάδες.
Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο
Πριν μερικές ημέρες εμφανίστηκε η είδηση για ένα παιχνίδι εξαφάνισης που παίζουν οι έφηβοι στο facebook. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που βασίζονται στην αναφορά μιας μητέρας από την Ιρλανδία, οι συμμετέχοντες καλούνται να εξαφανιστούν για 48 ώρες και μάλιστα ανά δυάδες.
Το παιδί της είχε εξαφανιστεί για 55 ολόκληρες ώρες, επίσης είπε ότι οι έφηβοι αγνοούν τους κανόνες του παιχνιδιού οι οποίοι λενε πως μετά από 48 ώρες πρέπει τα παιδιά να εμφανιστούν στους δικούς τους.
To παιχνίδι της εξαφάνισης των 48 ωρών βασίζεται, λένε τα δημοσιεύματα, σε ένα παρόμοιο παιχνίδι που είχε κάνει θραύση το 2015 και ήταν παιχνίδι εξαφάνισης 72 ωρών.
Αυτά εν συντομία λένε τα δημοσιεύματα, ενδεικτικά μπορείτε να δείτε κάποιο από αυτά στο protothema.gr
To παιχνίδι όμως της εξαφάνισης των 72 ωρών αποδείχτηκε τελικά ένας αστικός μύθος. Το επινόησε σαν δικαιολογία μία 13χρονη από την Γαλλία για την οποία υπήρχαν ενδείξεις πως συναντήθηκε με κάποιον κατά τη διάρκεια της εξαφάνισης της.
Η ΕΛ.ΑΣ είχε βγάλει και σχετική ανακοίνωση για το ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για το παιχνίδι της εξαφάνισης των 72 ωρών, καλώντας όμως, πολύ σωστά, τους γονείς να έχουν τον νου τους.
Ας έρθουμε στο τώρα και το παιχνίδι της εξαφάνισης των 48 ωρών όπου και πάλι δεν έχουν βρεθεί αποδείξεις πως το παιχνίδι αυτό υφίσταται, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Metro που φιλοξενεί δηλώσεις εκπροσώπου του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης.
To facebook συνεργάζεται με το κέντρο ασφαλούς δικτύου του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλους φορείς που ασχολούνται με την ασφάλεια των παιδιών για να αναλάβουν δράση σε περίπτωση που χρειαστεί.
Για την ώρα δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ουσιαστική απόδειξη, πέραν της αναφοράς της μητέρας, για την ύπαρξη τέτοιου είδους παιχνιδιού εξαφάνισης. Όμως, τέτοιου είδους μύθοι δεν αργούν να γίνουν πραγματικότητα, ειδικά στο κόσμο των εφήβων και καλό θα είναι να έχουν οι γονείς το νου τους.
Το διαδίκτυο δεν είναι τόπος όμορφος και αγγελικά πλασμένος, οι κίνδυνοι που παραμονεύουν είναι πολλοί, από παραπληροφόρηση και υποκλοπες δεδομένων μέχρι εκφοβισμοί και αποπλανήσεις ανηλίκων καραδοκούν και στον εικονικό αυτό κόσμο.