Τι συμβαίνει με τους διαγωνισμούς απάτες στο Facebook ;

1597

Οι διαγωνισμοί – απάτες μέσω facebook, είναι ένα φαινόμενο που έχει πάρει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε απομιμήσεις σελίδων μεγάλων εταιριών (πχ σούπερ μάρκετ, καλλυντικών κτλ), που υπόσχονται πλούσια δώρα, εάν ο χρήστης κάνει like και κοινοποιήσεις. Απώτερος στόχος τους, είναι η «υποκλοπή» των αριθμών κινητών τηλεφώνων ανυποψίαστων χρηστών και η εγγραφή τους σε υπηρεσίες SMS, υψηλής χρέωσης.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Το αρθρο είναι από τον Θάνο Επαχτίτη και την σελιδα Factchecker.Gr

Σημείωση : Στις υπογραμισμενες κόκκινες λέξεις πατήστε για περισσότερες πληροφορίες

Το τελευταίο παράδειγμα ψεύτικου διαγωνισμού που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες μέσω facebook, υπόσχεται ταξίδια και δωροεπιταγές μετρητών. Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα σε 3 ώρες από τη δημιουργία της σελίδας και του διαγωνισμού, έχουν μαζευτεί 5,500 likes και 10.000 κοινοποιήσεις.

Όπως βλέπουμε και στην εικόνα, καλούμαστε να πατήσουμε στο λινκ για να αποκτήσουμε κάρτα δώρου 500 ευρώ.

Στο επόμενο βήμα, μας ζητούν να συμπληρώσουμε τον αριθμό του κινητού μας.

Αν διαβάσουμε τα ψιλά γράμματα, διαπιστώνουμε πως εάν δώσουμε το νούμερό μας, θα εγγραφούμε σε υπηρεσία SMS, υψηλής χρέωσης. Διαβάζουμε επίσης το νούμερο επικοινωνίας 2103009942 και τον πάροχο της υπηρεσίας που είναι η «Mobile Minded». Στη πραγματικότητα, η Open Minded, εμφανίζεται άλλες φορές ως DIMOCO Europe, ZEMGO κτλ. Στη πράξη, πίσω από όλους αυτούς τους «παρόχους», κρύβεται μια και μοναδική εταιρία,

Η DIMOCO Europe φαίνεται να είναι αυτή που διοργανώνει πολλούς ανάλογους διαγωνισμούς, όπως αυτοί στις επόμενες εικόνες, όπου το τηλέφωνο επικοινωνίας (υποστήριξη πελατών) είναι το ίδιο.

Αποφασίσαμε να καλέσουμε το νούμερο και διαπιστώσαμε πως ανήκει στην εταιρία DIMOCO Europe , με έδρα τη Νέα Φιλοθέη στο Μαρούσι. Μιλήσαμε με την κα Τσιναβάλου και αφού της θέσαμε τις απορίες μας για του παραπλανητικούς διαγωνισμούς που ανεβαίνουν τακτικά στο facebook, μας επισήμανε πως η DIMOCO Europe, δεν βρίσκεται πίσω από τις σχετικές αναρτήσεις, αλλά δρα ως μεσάζων, παρέχοντας τεχνική υποστήριξη. Μας τόνισε επίσης, πως όταν δε πληρούνται οι προϋποθέσεις (όπως και στο διαγωνισμό που αναφέραμε στην αρχή), η εταιρία λαμβάνει μέτρα για την απομάκρυνσή τους. Σχετικά με τα έπαθλα, ήταν κατηγορηματική ότι αυτά δίνονται στους νικητές , αν και κάτι τέτοιο, δε κατέστη δυνατό να το επιβεβαιώσουμε.

Όσον αφορά τα «ψιλά γράμματα» που αν και δυσδιάκριτα, ενημερώνουν για τις χρεώσεις, η κα Τσαναβάλου μας είπε πως εφόσον ο χρήστης δεχθεί να λάβει μέρος σε διαγωνισμό, η παρουσία τους «καλύπτει» την εταιρία. Το πρόβλημα όμως, σύμφωνα με την εμπειρία μας, είναι πως σπάνια οι ενδιαφερόμενοι μπαίνουν στο κόπο να διαβάσουν τους όρους με αποτέλεσμα όταν αρχίσουν να βομβαρδίζονται με μηνύματα και να χρεώνονται υπέρογκα ποσά, να είναι πλέον αργά. Η εταιρία ωστόσο, παρέχει τρόπο διαγραφής από την υπηρεσία, είτε τηλεφωνικά, είτε με την αποστολή SMS. Μέχρι να γίνει αυτό όμως, ο χρήστης θα έχει ήδη επιβαρυνθεί με ένα σεβαστό ποσό.

Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα, είναι πως το ΙΝΚΑ και η ΕΚΠΟΙΖΩ, έχουν δεχθεί εκατοντάδες καταγγελίες για το θέμα των υψηλών χρεώσεων μέσω SMS. «Οι συγκεκριμένες εταιρίες δηλώνουν συνήθως ως έδρα τη Βουλγαρία και την Κύπρο και καλούν μαζικά ή στέλνουν γραπτά μηνύματα σε ανυποψίαστους καταναλωτές. Όποιος κάνει το λάθος να διαβάσει το sms, να ακολουθήσει κάποιον σύνδεσμο ή να απαντήσει σε κλήσεις που οδηγούν σε ηχογραφημένα μηνύματα, “τιμωρείται” με υπέρογκες χρεώσεις. Έχουμε καταγγελίες ακόμη και για χρεώσεις ύψους 1.000 ευρώ μέσα σε λίγες ημέρες» είχε αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης.

Σύμφωνα με τις ενώσεις καταναλωτών, το φαινόμενο της εξαπάτησης πολιτών (κυρίως ηλικιωμένων) μέσω τετραψήφιων / πενταψήφιων αριθμών και οργανωμένων τηλεφωνικών κέντρων βρίσκεται σε έξαρση, καθώς οι εταιρίες «φαντάσματα» έχουν βρει τρόπους να κρύβουν τα ίχνη τους.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ξεκάθαρο πως ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς μέσω ίντερνετ, SMS κτλ, δε πρέπει σε καμία περίπτωση να δίνει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου, ή να απαντά σε μηνύματα όπως αυτά που είχαμε δεχθεί και εμείς παλαιότερα, διότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με έναν φουσκωμένο λογαριασμό στο τέλος του μήνα.

 

Άρθρο  από  Θάνο Επαχτίτη και την σελιδα Factchecker.Gr

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .