Κοινωνικό πείραμα : Πόσο εύκολα μπορούνε να κλέψουνε τις φωτογραφίες των παιδιών σας στο Facebook

2635

Κοινωνικό πείραμα : Πόσο εύκολα μπορούνε να κλέψουνε τις φωτογραφίες των παιδιών σας στο facebook ; Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στο κάτωθι κοινωνικό πείραμα, για να διαπιστώσουμε πόσο εύκολα μπορούν οι παιδόφιλοι να βρουν και να κλέψουν παιδικές φωτογραφίες από προφίλ γονιών και παιδιών στο facebook.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Σημείωση : Στις υπογραμισμενες κόκκινες λέξεις πατήστε για περισσότερες πληροφορίες 

Το δεύτερο σκέλος του πειράματος, αναλύει τι μπορεί να κάνει κάποιος με αυτές τις φωτογραφίες . Σκοπός της ανάρτησης, είναι η ενημέρωση και αφύπνιση γονιών και παιδιών, σχετικά με τη μάστιγα της παιδoφιλίας . Το παρόν, αποτελεί το τρίτο μέρος της έρευνας μας για τους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά στο διαδίκτυο.

Μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο μέρος της έρευνας πατώντας εδώ και το δεύτερο μέρος της έρευνας πατώντας εδώ

Γενικές πληροφορίες

Η πρώτη μας απόπειρα, ήταν με τη δημιουργία εικονικού παιδικού προφίλ, να εισέλθουμε σε »κλειστές» σελίδες που απευθύνονται σε παιδιά και έφηβους. Αποκτήσαμε πρόσβαση πανεύκολα και βρήκαμε, στη κυριολεξία, χιλιάδες φωτογραφίες ανηλίκων, όλες από ελληνόπουλα. Για ευνόητους λόγους, δε θα σας αποκαλύψουμε πως βρήκαμε και ποιές είναι αυτές οι σελίδες και τα γκρούπς. Πιο κάτω όμως, θα σας παραθέσουμε σχετικές φωτογραφίες και θα σας αποδείξουμε πως πίσω από μερικά από τα παιδικά προφίλ, κρύβονται στη πραγματικότητα ενήλικοι, που με αυτό το τρόπο αποκτούν επαφή με ανήλικα.

Η δεύτερη απόπειρα ήταν μέσω σελίδων που απευθύνονται σε γονείς.

– Για τις ανάγκες του πειράματος, αναζητήσαμε προφίλ ενήλικων Ελλήνων χρηστών του Facebook, σε σελίδες που έχουν δημιουργηθεί από μαμάδες και/ή μπαμπάδες, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων πάνω στην ανατροφή των παιδιών. 

– Αποφασίσαμε να ερευνήσουμε μόνο μια σελίδα ( Μαμαδοπαρέα ) και να επιλέξουμε 10 τυχαία προφίλ γονιών. Εννοείται πως δεν έχουμε να προσάψουμε κάτι στη συγκεκριμένη σελίδα και η επιλογή της έγινε τυχαία.

– Και τα 10 προφίλ, ανήκουν σε γυναίκες-μητέρες.

Ευρήματα

– Σε 4 από τα 10 προφίλ, βρήκαμε ακριβώς 63 βρεφικές και παιδικές φωτογραφίες.

– Εννοείται πως οι φωτογραφίες ήταν »ξεκλείδωτες» και προσβάσιμες από τον οποιοδήποτε.

– 4 από τα 10 προφίλ περιείχαν μόνο φωτογραφίες ενηλίκων.

– 2 από τα 10 προφίλ, είχαν όλες τις φωτογραφίες »κλειδωμένες»

– Βρήκαμε συνολικά 63 φωτογραφίες είτε γονιών μαζί με τα παιδιά τους, είτε παιδιά μόνα τους, τις οποίες αφού καταμετρήσαμε, κρατήσαμε 4 παραδείγματα τα οποία αλλοιώσαμε για ευνοήτους λόγους.

Συμπεράσματα

– Σε διάφορες »παιδικές-εφηβικές» σελίδες, πίσω από τις οποίες πολλές φορές κρύβονται ενήλικοι διαχειριστές, ανεβαίνουν καθημερινά εκατοντάδες φωτογραφίες, από παιδιά και εφήβους που έχουν προφίλ στο facebook. Οι ηλικίες που συναντήσαμε, κυμαίνονται από 9 μέχρι 17 χρονών. Αν και το facebook απαγορεύει σε ηλικίες κάτω των 14 να έχουν προφίλ, ο κάθε χρήστης, μπορεί να δηλώσει οποιαδήποτε ηλικία.

– Στο facebook κυκλοφορούν χιλιάδες »ελεύθερες» φωτογραφίες παιδιών. Από βαπτίσεις και διάφορες άλλες οικογενειακές στιγμές, μέχρι πιο προσωπικές, όπως άλλαγμα πάνας, παιδιά σε παραλία, παιδιά στο κρεββάτι κτλ. Όλες αυτές, έχουν ανεβεί από τους γονείς τους

Τι απογίνονται οι παιδικές φωτογραφίες

Οι μισές τουλάχιστον από τις φωτογραφίες παιδιών που αναρτούνται στα κοινωνικά δίκτυα, είτε από τα ίδια, είτε από τους γονείς τους, καταλήγουν σε ιστοσελίδες με παιδικό πορνογραφικό υλικό. Αυτό υποστηρίζει έρευνα του Γραφείου Παιδικής Ασφάλειας στο Ίντερνετ της Αυστραλίας . Πρόκειται για δεκάδες εκατομμύρια φωτογραφιών, που καταλήγουν στα χέρια επιτηδείων, αφού ανεβούν στα κοινωνικά δίκτυα, από ανυποψίαστους χρήστες. Εικόνες όπως παιδιά στη παραλία ή στη πισίνα, είναι ιδιαίτερα »δημοφιλείς».

Ο οποιοσδήποτε με στοιχειώδεις γνώσεις Η/Υ μπορεί να στήσει μια ιστοσελίδα στο λεγόμενο Dark ή Deep Web. Εάν λοιπόν το θέλαμε, θα μπορούσαμε είτε να βρούμε παιδοφιλικά σάιτ , πράγμα το οποίο είναι πανεύκολο και να παζαρέψουμε τη τιμή για να τις πουλήσουμε, είτε να τις ανεβάσουμε σε δικό μας σάιτ και να τις »προσφέρουμε» σε όποιον επιθυμεί έναντι ανταλλάγματος. Νομίζεται πως είναι δύσκολο; Ξανασκεφτείτε το, Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες πορνογραφικά σάιτ στο Dark Web, που πληρώνουν χρυσάφι για τις φωτογραφίες σας.

Η παρακάτω εικόνα είναι από σάιτ παιδικής πορνογραφίας στο Dark Web. Η ακριβώς από κάτω εικόνα, είναι από ευρετήριο σελίδων με παιδική πορνογραφία. Για να βρούμε υλικό και σάιτ παιδικής πορνογραφίας, χρειαστήκαμε μόνο 5 λεπτά από το χρόνο μας. Αν θέλαμε να στήσουμε σελιδα και να πουλάμε τις δικές σας φωτογραφίες, θα μας έπαιρνε το πολύ 2 ημέρες, μια ημέρα για να συλλέξουμε υλικό και μια ημέρα για να στήσουμε ένα e-shop που θα πουλάει φωτογραφίες παιδιών.

Ακολουθούν εικόνες από προφίλ γονιών που τόσο πρόθυμα μοιράζονται με τον υπόλοιπο κόσμο. Το δείγμα φυσικά είναι μικρό, αλλά αντιπροσωπευτικό. Όλες οι φωτογραφίες είναι παρμένες από προφίλ Ελλήνων χρηστών του facebook (δείτε σχετικό disclaimer στο τέλος του άρθρου).

Ακολουθούν εικόνες από παιδικές και εφηβικές σελίδες, που αν και κλειστές (απευθύνονται σε συγκεκριμένο ηλικιακό γκρούπ, δηλαδή παιδιά και εφήβους), αποκτήσαμε εύκολα πρόσβαση φτιάχνοντας ένα εικονικό παιδικό προφίλ. Σε πολλές περιπτώσεις, οι διαχειριστές των σελίδων αυτών, είναι ενήλικοι, ενώ πολλά από τα μέλη είναι εν δυνάμει παιδόφιλοι.

Για παράδειγμα, όταν ερευνήσαμε τα προφίλ ορισμένων »τολμηρών» μελών (που δήθεν ρωτάνε πως γίνεται το σεξ κτλ), διαπιστώσαμε με ΑΠΟΛΥΤΗ βεβαιότητα, πως πρόκειται για ενήλικους. Μεταξύ άλλων, σκοπός τους είναι η απόκτηση επαφής με ανήλικους για να αλιεύσουν φωτογραφίες από τα προφίλ τους.

Πίσω από τις «αθώες» ερωτήσεις, πολλές φορές κρύβονται ενήλικοι με ψεύτικα παιδικά προφίλ.

Άλλες φορές οι ανήλικοι αναρτούν μόνοι τους φωτογραφίες τους σε τέτοιες ομάδες:

Ανατρέξτε στο πρώτο και δεύτερο μέρος της έρευνάς μας για οδηγίες προφύλαξης για παιδιά και γονείς:

Πρώτο μέρος https://www.safer-internet.gr/ereuna-paidofiloi-sto-facebook/ 

Δεύτερο μέρος https://www.safer-internet.gr/ereuna-paidofiloi-sto-facebook-part2/ 

 

Βρισκόμαστε σε συνεννόηση και συνεργασία με τη σελίδα FactChecker.Gr , για να σας παρέχουμε σύντομα εναν οδηγό για το πως θα προστατεύσετε τον εαυτό σας και κυρίως τα παιδιά σας από τους κινδύνους του διαδικτύου.

Διευκρινήσεις: Όλες οι παιδικές εικόνες προέρχονται από ελληνόπουλα. Εξαίρεση αποτελεί η εικόνα που αλιεύσαμε στο Dark Web και απεικονίζει αλλοδαπή ανήλικη.

DISCLAIMER:  Επισημαίνεται πως πριν μετά το θόλωμα των εικόνων που σας παραθέσαμε, δεν διατηρήσαμε αποθηκευμένη καμία από τις παραπάνω φωτογραφίες, ώστε να μην υπάρχει ζήτημα συλλογής ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων (φωτογραφίες προσώπων χωρίς τη συναίνεσή τους), αν και όλες ήταν «ξεκλείδωτες» και προσβάσιμες από τον οποιοδήποτε. Σε καμία περίπτωση δεν ενθαρρύνουμε ανάλογες ενέργειες από τρίτους. Η παράθεση των εικόνων γίνεται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό.

 

Το αρθρο είναι του Θάνου Επαχτίτη από την προσωπική του σελιδα factchecker.gr

την οποία μπορείτε να βρείτε και στο Facebook στο παρακάτω σύνδεσμο και αξίζει να την επισκεφτείτε και να την έχετε στις αγαπημένες σελίδες σας . 

 https://www.facebook.com/factchecker.gr/

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

Παιδόφιλοι στο facebook Μέρος 1ο

Παιδόφιλοι στο facebook Μέρος 2ο

Ποιοι Είμαστε

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

 

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .