Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας, το 2013,κυκλοφορούσαν ανάμεσα μας, ανενόχλητοι, 800 περίπου παιδόφιλοι!Οι παιδόφιλοι προσεγγίζουν παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών και το διαδίκτυο, είναι για αυτούς,το μέσον για να δράσουν πιο γρήγορα και πιο εύκολα. Για αυτό το λόγο οι γονείς θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση ,να ενημερώνονται και να επιβλέπουν τα παιδιά τους.
Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο
Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας, το 2013,κυκλοφορούσαν ανάμεσα μας, ανενόχλητοι, 800 περίπου παιδόφιλοι!Οι παιδόφιλοι προσεγγίζουν παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών και το διαδίκτυο, είναι για αυτούς,το μέσον για να δράσουν πιο γρήγορα και πιο εύκολα. Για αυτό το λόγο οι γονείς θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση ,να ενημερώνονται και να επιβλέπουν τα παιδιά τους.
Ειδικά στο facebook ,υπάρχουν οι ‘’ανόητοι ‘’ και οι ‘’ευφυείς’’ θύτες που προσεγγίζουν παιδιά. Οι ‘’ανόητοι ‘’ είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν συνήθως το πραγματικό τους προφίλ και προσεγγίζουν άμεσα το παιδί ,χωρίς προσχήματα . Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις ,τα παιδιά τρομάζουν και απομακρύνονται . Οι ‘’ευφυείς ‘’ είναι οι πιο επικίνδυνοι ,διότι χρησιμοποιούν ψεύτικα προφίλ (γυναικεία ή παιδικά ) και προσπαθούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των θυμάτων τους ,εκμαιεύοντας πληροφορίες για την προσωπική τους ζωή και την οικογένεια τους. Μάλιστα ο τρόπος που είναι φτιαγμένο ,ειδικά το ψεύτικο παιδικό προφίλ- και ο τρόπος επικοινωνίας, μπορεί να ξεγελάσει και τον πιο υποψιασμένο γονιό.
Πώς μπορώ να προστατεύσω το παιδί μου :
- Δεν κοινοποιώ φωτογραφίες του παιδιού στο διαδίκτυο
Πολλές φορές η αγάπη του γονιού και η χαρά για τα κατορθώματα του παιδιού του ,τον οδηγούν -εντελώς λανθασμένα- να κοινοποιεί φωτογραφίες στο διαδίκτυο.Άλλοτε στην παιδική χαρά ,άλλοτε στην παραλία με το μαγιό,άλλοτε στην μπανιέρα του σπιτιού και σε άλλες τόσες προσωπικές στιγμές του παιδιού και της οικογένειας. Αν αναλογιστεί κανείς πόσοι χρήστες του facebook έχουν δημόσιες : α)τις προσωπικές τους πληροφορίες, β)τις ομάδες που είναι μέλη, γ)τις αναρτήσεις τους, δ)τις φωτογραφίες τους και τις τοποθεσίες που βρίσκονται (check in) με τα παιδιά τους ,θα καταλάβει και πόσο εύκολο είναι για τους παιδόφιλους, να τους εντοπίζουν, να παρακολουθούν κάθε τους στιγμή και να χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες των παιδιών ,τροφοδοτώντας τα αρρωστημένα κυκλώματα τους.
- Πλήρης έλεγχος κάθε δραστηριότητας του παιδιού στο διαδίκτυο
Είναι γνωστή και σοφή η φράση ότι ‘’η πρόληψη είναι το παν’’.Δεν αφήνουμε σε καμία περίπτωση το παιδί ,χωρίς όρια και επίβλεψη να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο από κινητό ,tablet ή laptop. Πόσο μάλλον να έχει δική του συσκευή και δικό του προφίλ στο Facebook σε τόσο μικρή ηλικία!!! Μια στιγμή απροσεξίας ή παράβλεψης από την πλευρά του γονιού, μπορεί να αποβεί πολύ σοβαρή για τον ψυχισμό του παιδιού.
- Συζήτηση με το παιδί για τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο
Ένα σωστό βιβλίο μπορεί να αποδειχθεί ο καλύτερος σύμμαχος των γονιών σε συζητήσεις για τους κινδύνους του διαδικτύου .Άλλωστε στις μέρες μας είναι πολύ εύκολο να βρεθεί το κατάλληλο εκπαιδευτικό βιβλίο. Με αυτόν τον τρόπο δεν τρομοκρατείται το παιδί , και οι γονείς του δείχνουν ότι είναι δίπλα του για να το βοηθήσουν και να το προστατεύσουν από οποιαδήποτε απειλή .Όταν χτίζεται η εμπιστοσύνη με το παιδί μέσω του διαλόγου και της ενημέρωσης, είναι σαν να χτίζεται για το παιδί ένα μεγάλο δίχτυ ασφαλείας.
- Άμεση ανταπόκριση των γονιών στην πιθανότητα παρενόχλησης του παιδιού και αναζήτηση ψυχολογικής υποστήριξης από ειδικούς επιστήμονες.
Σε περίπτωση που το παιδί έχει πέσει θύμα διαδικτυακής παρενόχλησης –παιδοφιλίας ή παιδικής πορνογραφίας οι γονείς θα πρέπει να το καταγγείλουν άμεσα στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας
- Τηλεφωνικά : 111 88
- Στέλνοντας e – mail : ccu@cybercrimeunit.gov.gr
ή να βρουν χρήσιμες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας
Πηγή άρθρου : Cyber Security International Institute