Κακόβουλο βίντεο στοχεύει τους χρήστες του Facebook – Προσοχή στην απάτη

21

facebook

Tην προήγουμενη εβδομάδα οι χρήστες του Facebook ενημερώθηκαν για το νέο ‘Account Violation’ Policy phishing scam το οποίο έχει γίνει viral τις τελευταίες ημέρες, και το οποίο έχει δημιουργηθεί για να υποκλέπτει τα  login credentials των χρηστών που πέφτουν θύματα και τα αποστέλει στους επιτιθέμενους. 

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Τώρα ένα άλλο scam (απάτη)  στοχεύει αυτή τη φορά τους χρήστες του γίγαντα της κοινωνικής δικτύωσης απειλώντας με malware τους υπολογιστές τους.

Σε αυτή τη νέα καμπάνια, οι απατεώνες έχουν ενσωματώσει κακόβουλους συνδέσμους σε Facebook posts τα οποία αναρτώνται στο  timeline σας ή αποστέλλονται σε εσάς μέσω προσωπικού μηνύματος στο κοινωνικό δίκτυο. Οι τίτλοι που μπορεί να ποικίλλουν (“My First Video,” “My Video,” ή “Private Video,”) είναι αυτών των videos που εμπεριέχονται στα posts.

Τα post tags περιλαμβάνουν διάφορους χρήστες από τη λίστα επαφών του θύματος, γεγονός που μπορεί να ξεγελάσει εύκολα τον χρήστη και να κάνει το πολυπόθητο για τους επιτιθέμενους κλικ στο βίντεο. Και φυσικά το βίντεο αυτό περιέχει το malware που θα φέρει την καταστροφή….

latest-facebook-video-malware-scam-targets-chrome-users

Το malware όχι μόνο μπορεί να αναρτά posts στο profile σας αλλά μπορεί και να δημιουργεί tags των φίλων σας χωρίς την γνώση ή την άδειά σας.

Αλλά τι συμβαίνει όταν κάνετε click στο κακόβουλο link?

Λοιπόν, θα λάβετε ένα μήνυμα που θα σας ενημερώνει πως πρέπει να κατεβάσετε ένα plugin για την αναπαραγωγή του video. Εάν εγκαταστήσετε αυτό το plugin, στη συνέχεια, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να βομβαρδιστείτε  με ψεύτικα video posts στο Facebook σας.

Περιττό να πούμε ότι το σύνολο ή η πλειοψηφία των φίλων σας στο Facebook θα γίνουν tag στα ψεύτικα κακόβουλα  posts, και κατ’ αυτόν τον τρόπο το malware θα συνεχίσει να εξαπλώνεται.

latest-facebook-video-malware-scam-targets-chrome-users-2

Ωστόσο, μην υποθέσετε ότι το malware θα δημοσιεύσει μόνο βίντεο στη σελίδα σας στο Facebook, επειδή είναι σε θέση να εκτελέσει και διάφορες άλλες λειτουργίες, όπως να προσθέσει περισσότερους φίλους στη σελίδα του προφίλ σας στο Facebook, να δημιουργήσει ψεύτικες σελίδες στο Facebook για λογαριασμό σας, να πειράζει και να αλλάζει τις ρυθμίσεις διαμοιρασμού των posts σας καθώς και τους unfollowing χρήστες.

latest-facebook-video-malware-scam-targets-chrome-users-4

Επί του παρόντος, αυτό το malware στοχεύει μόνο τους Chrome χρήστες, ωστόσο, σύμφωνα με την ανάλυση της ESET, δεν μπορεί να εγγυηθεί το γεγονός ότι δεν μπορεί να επηρεάσει άλλους browsers  στο εγγύς μέλλον.

Η ESET εντόπισε επίσης ότι η απειλή αυτή έχει καταφέρει να επηρεάσει τους χρήστες σε όλο τον κόσμο και έχει εντοπιστεί περίπου 100.000 φορές μόνο την προηγούμενη εβδομάδα.

Πώς να απαλλαγείτε από αυτό;

1) Αφαιρέστε αμέσως την επέκταση από το πρόγραμμα περιήγησης Chrome κάνοντας κλικ πάνω δεξιά στις 3 οριζόντιες γραμμές στην συνέχεια ρυθμίσεις και στα αριστερά επεκτάσεις όπου εκει βρείτε την ανεπιθύμητη εφαρμογή και στην συνέχεια κατάργηση

CHROME

extension

Εάν κάνετε κλικ στο Λεπτομέρειες -> Δείτε στο κατάστημα(προβολή στο web store) , θα δείτε λεπτομέρειες σχετικά με την επέκταση.

maekagif

2) Σαρώστε τον υπολογιστή σας με ένα αξιόπιστο λογισμικό προστασίας από ιούς. Αν δεν έχετε κάποιο λογισμικό ασφαλείας εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δωρεάν μας λύση ESET on-line Scanner  πατώντας ΕΔΩ

Αυτή τη στιγμή, η κακόβουλη εκστρατεία εξαπλώνεται με μηνύματα spam για να μολύνει στο Facebook λογαριασμούς και εχει ενα υψηλό ποσοστό επιτυχίας. Ωστόσο, έχει τη δυνατότητα να γίνει πιο επικίνδυνο στο μέλλον πιο ισχυρό malware και με νέες δυνατότητες.

Σας συμβουλεύουμε να είναι πολύ προσεκτικοί όταν κάνετε κλικ σε συνδέσμους με δήθεν βίντεο που εμφανίζονται στο κοινωνικό δίκτυο , και ειδικά όταν δημιουργεί tags των φίλων σας και προσπαθούν να παρακολουθήσετε το δηθεν YouTube βίντεο και κατεβάσετε οποιοδήποτε πρόσθετο Flash player ή παρόμοια plugins.

SecNews.Gr

WeLiveSecurity.Com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Mια κρυφή και άγνωστη απάτη στο Facebook

Σκουπιδοσελίδες στο Facebook και κυνηγοί του κλικ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ τον Οδηγό επιβίωσης από τις φάρσες στο ίντερνετ

Πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε στο διαδίκτυο το αξιόπιστο δημοσίευμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΟΡΦΗ ΑΠΑΤΗΣ

Ποιοι Είμαστε

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ