Οδηγός γονέα για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

1613

Με στόχο να καθοδηγεί τα παιδιά σε ασφαλείς, ευχάριστες εμπειρίες διαδικτυακά, η σχετική κοινότητα eSafety ελπίζει να ενθαρρύνει την αλλαγή συμπεριφοράς , έτσι ώστε τα Ελληνόπουλα να ενεργούν υπεύθυνα ψηφιακά , όπως ακριβώς θα έκαναν και στην καθημερινή τους ζωή.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Διαγωνισμός για απόλυτη προστασία ενάντια στις απειλές του διαδικτύου ΕΔΩ

Για να επιτευχθεί αυτό, ελπίζουμε τόσο να διαπαιδαγωγήσουμε όσο και να βοηθήσουμε στην πρόληψη επιβλαβούς συμπεριφοράς διαδικτυακά ώστε πρώτα από όλα να μην εμφανίζεται. Ως γονείς, γνωρίζετε το παιδί σας καλύτερα από τον καθένα, και έχετε την καλύτερη ευκαιρία να βοηθήσετε στη διαπαιδαγώγησή του έτσι ώστε να μπορεί να πλοηγείται με ασφάλεια.

Τι μπορώ να κάνω; Ως γονέας, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας και να το ενθαρρύνετε να πάρει τον έλεγχο του ζητήματος. Συζητήστε μαζί του για το διαδικτυακό εκφοβισμό πριν συμβεί. Μαζί με το παιδί σας θα πρέπει να αναπτύξετε στρατηγικές για να αντιμετωπίζετε πιθανά ζητήματα και να το καθησυχάζετε ότι θα είστε εκεί να το υποστηρίξετε.

  • Καταγγείλετε το υλικό διαδικτυακού εκφοβισμού στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης στην οποία συνέβη. Οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να αφαιρέσουν το υλικό διαδικτυακού εκφοβισμού που έχει καταγγελθεί και είναι κατά παράβαση των όρων και των προϋποθέσεων της υπηρεσίας τους. Οι περισσότερες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης έχουν ένα χώρο καταχώρησης καταγγελιών/ διαμαρτυριών στον ιστότοπό τους.
  • Συλλέξτε στοιχεία του υλικού του διαδικτυακού εκφοβισμού. Ίσως χρειαστεί να κάνετε αυτό πριν υποβάλετε την καταγγελία στον ιστότοπο. Ένας απλός τρόπος για τη συλλογή αυτών των πληροφοριών είναι να πάρετε μια φωτογραφία ή ένα στιγμιότυπο οθόνης (screenshot) ή αντιγραφή της διεύθυνσης URL. Αν υποβάλετε καταγγελία στο Safeline.gr για υλικό διαδικτυακού εκφοβισμού, θα πρέπει να παράσχετε τις πληροφορίες αυτές.
  • «Μπλοκάρετε» το άτομο. Σας συνιστούμε να βοηθάτε το παιδί σας να μπλοκάρει ή να διαγράφει από φίλο (unfriend) το άτομο που το αναστατώνει, έτσι ώστε να μη μπορεί να συνεχίζει να το αναστατώνει ενώ αφαιρείται το υλικό.

Να θυμάστε ότι αν το παιδί σας έχει εμπλακεί σε διαδικτυακό εκφοβισμό και φαίνεται στενοχωρημένο ή εμφανίζει αλλαγές στη συμπεριφορά ή στη διάθεσή του, θα ήταν ίσως σκόπιμο να αναζητήσετε υποστήριξη από τους ειδικούς μέσω της Help-line.gr

Η Γραμμή Βοηθείας ‘help-line 210 6007686′ απευθύνεται σε παιδιά & εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία κ.λπ) http://www.help-line.gr/

Τι μπορώ να κάνω; Ως γονέας, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να έχει θετικές εμπειρίες στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

  • Να ασχολείστε συνέχεια με τη χρήση της τεχνολογίας από το παιδί σας. Δημιουργήστε το δικό σας λογαριασμό και μάθετε για τις ρυθμίσεις απορρήτου, ώστε να μπορείτε να καταλάβετε πώς μπορείτε να προστατεύσετε καλύτερα το παιδί σας. Μπορεί να είναι πάρα πολύ διασκεδαστικό και για εσάς!
  • Διαβάζετε τους «όρους χρήσης» των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης και βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας καταλαβαίνει τι αναφέρεται. Μερικά sites έχουν δημιουργηθεί ειδικά για παιδιά. Πολλά όμως, όπως το Facebook και το Instagram, απαιτούν από τους χρήστες να είναι τουλάχιστον 13 ετών (συχνά για να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία των ΗΠΑ για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων παιδιών). Είναι επίσης χρήσιμο να ελέγχετε τις ηλικιακές διαβαθμίσεις που καθορίζονται από τα ‘καταστήματα’ εφαρμογών [app stores] πριν ‘κατεβάσετε’ μια εφαρμογή, έχοντας υπόψη ότι αυτές οι ηλικιακές διαβαθμίσεις μπορεί μερικές φορές να διαφέρουν από εκείνες στους ιστότοπους της ίδιας υπηρεσίας.
  • Συμβουλεύετε τα παιδιά να ρυθμίζουν τους λογαριασμούς στο ιδιωτικό [private], έτσι ώστε οι μόνοι άνθρωποι που μπορούν να δουν τις πληροφορίες τους είναι εκείνοι που εμπιστεύονται.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να σκέφτονται πριν δημοσιεύσουν τίποτα στο διαδίκτυο και να σέβονται τους άλλους. Οι πληροφορίες που αναρτώνται στο διαδίκτυο μπορεί να είναι δύσκολο ή αδύνατο να αφαιρεθούν. Μια ακατάλληλη εικόνα που αναρτάται σήμερα μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ψηφιακή τους φήμη.
  • Δείξτε στο παιδί σας πώς να διαχειρίζεται τις υπηρεσίες τοποθεσίας στο τηλέφωνό τους, ώστε να μη μεταδίδουν την τοποθεσία τους αθέλητα. Βοηθάτε το να ρυθμίζει ειδοποιήσεις για να το ειδοποιεί αν παρακολουθείται ηλεκτρονικά [tagged] σε φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί από άλλους.
  • Υπενθυμίζετε στα παιδιά σας να είναι προσεκτικά όταν κάνουν νέους φίλους διαδικτυακά· οι άνθρωποι μπορεί να μην είναι αυτοί που λένε ότι είναι. Δεν πρέπει ποτέ να κανονίζουν να συναντήσουν κάποιο διαδικτυακό φίλο, εκτός εάν είναι μαζί τους ένας έμπιστος ενήλικας.
  • Να αναφέρετε οποιαδήποτε διαδικτυακό εκφοβισμό ή ακατάλληλο περιεχόμενο στο site της κοινωνικής δικτύωσης και να δείχνετε επίσης στα παιδιά πώς να το κάνουν. Εάν η υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης δεν αφαιρέσει το υλικό, μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία στο Safeline.gr  –  http://www.safeline.gr/report/

Τι μπορώ να κάνω;

  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να λένε σε εσάς ή σε κάποιο άλλον έμπιστο ενήλικα αν υπάρχει απειλή για την ασφάλειά τους. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με την αστυνομία.
  • Βοηθήστε το παιδί σας να υποβάλλει καταγγελία και να «μπλοκάρει» την επαφή ή να την αφαιρέσετε από τη λίστα φίλων του παιδιού σας.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αλλάξει τις ρυθμίσεις του προφίλ του, έτσι ώστε τα προσωπικά του στοιχεία να παραμένουν ιδιωτικά.
  • Κρατάτε αποδεικτικά στοιχεία. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο στον εντοπισμό του προσώπου που αναρτίζει ακατάλληλο υλικό.
  • Διαβεβαιώνετε το παιδί σας ότι θα το υποστηρίζετε πάντα και να μην εμποδίζετε την πρόσβασή του στο διαδίκτυο, εφόσον αναφέρει ότι νιώθει άβολα ή ανησυχεί για το τι έχει ειπωθεί διαδικτυακά.
  • Να είστε σε εγρήγορση για ανησυχητικές αλλαγές στη συμπεριφορά ή τη διάθεση του παιδιού σας, περιλαμβανομένης της αυξημένης ή μειωμένης σεξουαλικής συμπεριφοράς ή/και προφανούς αυτοπεποίθησης, συναισθηματικά προσκολλημένης ή απόμακρης συμπεριφοράς, άγχος ή θλίψη και αλλαγές στην επικοινωνία με φίλους. Εξερευνήστε τις ανησυχίες σας μαζί του και, αν είναι απαραίτητο, να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.
  •  Οι καταγγελίες μπορούν να γίνονται άμεσα στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για προσβολές ή παράνομη δραστηριότητα online, καλώντας στο 11188 http://www.cyberkid.gov.gr/

Τι μπορώ να κάνω;

  • Είναι σημαντικό να συζητάτε τις συνέπειες του sexting με τα παιδιά σας. Αν έχουν δει άλλα άτομα την εικόνα τους, μπορεί να εκφοβιστούν δημόσια και να γίνουν λήπτες σεξουαλικών ακατάλληλων σχολίων από φίλους και αγνώστους, περιλαμβανομένων ενηλίκων.
  • Συζητάτε με τα παιδιά σας για τις πιθανές κοινωνικές, ακαδημαϊκές, εργασιακές και νομικές επιπτώσεις της ψηφιακής δημοσίευσης ακατάλληλου υλικού του εαυτού τους ή άλλων.
  • Αν το sexting έχει ήδη επηρεάσει αρνητικά το παιδί σας, να το βοηθήσετε να εντοπίσετε που μπορεί να είναι οι εικόνες. Στείλετε αίτημα αφαίρεσης [take-down] σε όλα τα sites, καθώς και να στείλετε μηνύματα σε όλα τα άλλα παιδιά που ίσως να έχουν λάβει μια εικόνα και να τους ζητήσετε να τη διαγράψουν αμέσως.
  • Υπενθυμίζετε στο παιδί σας να διαγράφει οποιοδήποτε σεξουαλικό περιεχόμενο που λαμβάνει από άλλους, και να αποφεύγει την προώθηση αυτού του είδους περιεχομένου.
  • Υπενθυμίζετε στο παιδί σας να λαβαίνει υπ’ όψη τα συναισθήματα των άλλων όταν βγάζει φωτογραφίες και όταν διανέμει οποιοδήποτε περιεχόμενο μέσω κινητού τηλεφώνου ή διαδικτυακά.
  • Ζητήστε υποστήριξη από τους ειδικούς εάν ανησυχείτε ότι το παιδί σας είναι ευάλωτο.
  • Αν ανησυχείτε ότι ένα περιστατικό με sexting μπορεί να έχει ποινικές διαστάσεις, επικοινωνήστε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
  • Εάν το παιδί σας έχει εμπλακεί σε sexting, μη ξεχνάτε να παραμένετε ήρεμοι και λογικοί για τις συνέπειες. Το sexting δεν είναι ασυνήθιστη συμπεριφορά και το παιδί σας δεν είναι το μόνο που θα έχει υποστεί αρνητικές επιπτώσεις. Αντί να προκαλέσετε περισσότερη αναστάτωση, επικεντρωθείτε στην εξεύρεση λύσης για το παιδί σας.
    http://internet-safety.sch.gr/index.php/inform/2012-10-02-09-53-54/sxt

Τι μπορώ να κάνω;

  • Όσο περισσότερο περιμένετε να αντιμετωπίσετε το ζήτημα, τόσο πιο δύσκολο μπορεί να είναι να ξεπεραστεί. Έτσι, αν δείτε ένα αναδυόμενο πρόβλημα που προκύπτει από υπερβολική χρήση, να ενεργείτε αμέσως για να το αντιμετωπίσετε.
  • Συζητάτε με το παιδί σας σχετικά με τις ανησυχίες που έχετε και παρακολουθείτε τι είδους παιχνίδια, εφαρμογές και συσκευές αγοράζονται ή χρησιμοποιούνται από το παιδί σας.
  • Μπορεί να θέλετε να εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα στη συσκευή που χρησιμοποιεί το παιδί σας που σας επιτρέπει να ρυθμίζετε τη χρονική διάρκεια ώστε να περιορίζετε τη διαθεσιμότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο στη συσκευή αυτή.
  • Εξετάστε την πιθανότητα εφαρμογής οικογενειακών συμφωνιών για το χρονικό διάστημα που μπορούν να ξοδεύουν τα παιδιά σας online. Παρόμοια προσέγγιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον περιορισμό πρόσβασης σε συσκευές.
  • Εάν το παιδί σας φαίνεται ιδιαίτερα ανήσυχο ή ευερέθιστο, ή αν το παρατηρήσετε να δίνει την εντύπωση ότι είναι απομονωμένο από φίλους ή άλλες δραστηριότητες, μπορεί να υποβόσκει πρόβλημα ψυχικής υγείας. Μιλάτε στο σχολείο του παιδιού σας ή τον οικογενειακό σας γιατρό, εάν οι ανησυχίες σας εκτείνονται πέρα από το χρόνο που ξοδεύει το παιδί σας μπροστά στην οθόνη http://saferinternet4kids.gr/

Τα παιδιά και οι νέοι μπορεί να μην αναζητούν σκόπιμα ακατάλληλο περιεχόμενο. Μπορούν να έχουν ακούσια πρόσβαση σε τέτοιο περιεχόμενο ενώ ψάχνουν διαδικτυακά, ίσως να το αναζητούν ή να έχουν παραπεμφθεί σε αυτό από άλλα άτομα.Οι νέοι με smartphones θα μπορούσαν επίσης να ανακαλύψουν περιεχόμενο που μπορεί να έχει μπλοκαριστεί από φίλτρα στο σπίτι και στο σχολείο.

Προσβλητικό ή παράνομο περιεχόμενο μπορεί να περιλαμβάνει θέματα, εικόνες ή άλλες πληροφορίες που απαγορεύονται ή θα μπορούσαν να είναι επιζήμιες για τους νέους που είναι online.

Προσβλητικό ή παράνομο περιεχόμενο μπορεί να εκθέσει τα παιδιά σε έννοιες που δεν είναι έτοιμα να διαχειριστούν και αυτό μπορεί να παραβιάζει κοινωνικά και πολιτισμικά πρότυπα.

Ορισμένο περιεχόμενο μπορεί να αναστατώνει τα παιδιά. Μπορεί να μην το αναφέρουν στους γονείς ή τους εκπαιδευτικούς, καθώς μπορεί να ντρέπονται για το τι έχουν δει, ιδιαίτερα αν αυτό το είχαν αναζητήσει.

Αυτό είναι περιεχόμενο που μπορεί να:

  • Περιλαμβάνει πλάνα από πραγματική ή προσομοιωμένη βία, εγκληματική δραστηριότητα ή ατυχήματα, προώθηση ακραίων πολιτικών ή θρησκευτικών απόψεων ή να είναι σεξουαλικά τολμηρά. Αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν παράνομες εικόνες παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης κ.α

Ας γίνουμε κοινωνικοί https://www.facebook.com/esafetygr 

Πηγή άρθρου : https://www.facebook.com/esafetygr

Φωτογραφίες – προσαρμογή κειμένου : Αυστραλιανό Γραφείο του Επιτρόπου για την ψηφιακή Ασφάλεια των παιδιών

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ Bitdefender Greece με δωρο 10 ετήσιες άδειες (μια άδεια για κάθε νικητή) του κορυφαίου προϊόντος Bitdefender Internet Security 2017 για την απόλυτη προστασία ενάντια στις απειλές του διαδικτύου

Πατήστε εδώ για να μάθετε περισσότερα

https://www.facebook.com/Mpes.Sto.Internet.Me.Aleksisfairo/photos/a.1466153586943560.1073741828.1455372218021697/2196112080614370/?type=3&theater

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

Mια κρυφή και άγνωστη απάτη στο Facebook

Σκουπιδοσελίδες στο Facebook και κυνηγοί του κλικ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ τον Οδηγό επιβίωσης από τις φάρσες στο ίντερνετ

Πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε στο διαδίκτυο το αξιόπιστο δημοσίευμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΟΡΦΗ ΑΠΑΤΗΣ

Οι νέες χρεώσεις στα καρτοκινητά WHAT’S UP και COSMOKAPTA

Άσε παιδί μου το tablet . Παιδιά με το τάμπλετ ανά χείρας

Bitdefender : Συμβουλές για παιδιά ασφαλή στο Διαδίκτυο

Ένα στα δύο παιδιά έχουν ψεύτικο προφίλ στο Facebook

Διαδίκτυο και παιδί : Ανησυχητικά στοιχεία έρευνας της Μονάδα Εφηβικής Υγείας

Εξάχρονα ανοίγουν λογαριασμό στο Facebook με ψευδή στοιχεία

Οι 9 πολύ επικίνδυνες εφαρμογές για παιδιά

Βγάλτε την εφαρμογή KiK από το κινητό του παιδιού σας

Ενας στους τρεις γονείς μιλάει στα παιδιά για τους κινδύνους στο Internet

Ποιοι Είμαστε

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .