Πώς να ανακαλύψετε αν ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί από ιό

1979

What-Is-A-Computer-Virus10101020

Ο υπολογιστής σας συμπεριφέρεται περίεργα τον τελευταίο καιρό; Κολλάει συνεχώς, είναι αργός και εκτός αυτών, εμφανίζει διαρκώς αναδυόμενα (pop-up) παράθυρα που δεν επιθυμείτε να βλέπετε;

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Εάν αυτά τα προβλήματα συμβαίνουν τότε ο υπολογιστής σας μπορεί να έχει προσβληθεί από ιό.

Οι ιοί συχνά εκτελούνται χωρίς να το γνωρίζετε. Όμως, αν ο υπολογιστής σας λειτουργεί περίεργα ή ένα από τα προγράμματα δεν λειτουργεί σωστά, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο υπολογιστής έχει ιό. Το κλειδί είναι να γνωρίζετε τα συγκεκριμένα συμπτώματα που προκαλεί ένας ιός

Υπάρχει κάποιος τρόπος για να αποτρέψετε πράγματα όπως αυτό από το να συμβαίνουν διαρκώς; Ενώ υπάρχουν antivirus που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, είναι καλύτερο να γνωρίζετε πώς το κακόβουλο λογισμικό επηρεάζει τον υπολογιστή σας πρώτα, ώστε να μπορείτε γρήγορα να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Αυτοί είναι μερικοί τρόποι να ανακαλύψετε αν ο υπολογιστής σας έχει ιό πριν να είναι πολύ αργά.

Αργός υπολογιστής

Το πιο κοινό σύμπτωμα μίας malware ίωσης είναι η αργή λειτουργία του υπολογιστή. Το λειτουργικό σύστημα και τα προγράμματα αργούν να ξεκινήσουν; Είναι το εύρος ζώνης (bandwidth) ύποπτα αργό; Αν ναι, ο υπολογιστής σας μπορεί ενδεχομένως να έχει ιό. Ωστόσο, πριν υποθέσετε ότι ο υπολογιστής σας έχει ιό, θα πρέπει να ελέγξετε αν υπάρχουν και άλλες αιτίες για την επιβράδυνση του υπολογιστή σας.

Ελέγξτε εάν ευθύνεται η μνήμη RAM. Για τα Windows, ανοίξτε τον Διαχειριστή Εργασιών (Ctrl + Shift + Esc) και μεταβείτε στην καρτέλα Επιδόσεις για να ελέγξετε πόσα gigabytes μνήμης RAM χρησιμοποιείτε στο τμήμα μνήμης. Για τους χρήστες Mac OS, μπορείτε να ανοίξετε την εφαρμογή Παρακολούθηση δραστηριότητας και στη μνήμη του συστήματος θα μπορείτε να ανακαλύψετε τη χρήση μνήμης RAM. Άλλες αιτίες για αργό σύστημα, είναι η έλλειψη χώρου στο σκληρό σας δίσκο και κατεστραμμένο υλικό. Μόλις αποκλείσετε τυχόν άλλες πιθανές αιτίες, τότε ένας ιός μπορεί να έχει μολύνει τη συσκευή σας.

Blue screen of death (BSOD)

Αν ο υπολογιστής σας κολλάει τακτικά, συνήθως είναι είτε ένα τεχνικό πρόβλημα με το σύστημά σας ή μια malware ίωση. Μπορεί να μην έχετε εγκαταστήσει τα πιο πρόσφατα προγράμματα οδήγησης για τη συσκευή σας ή τα προγράμματα που τρέχετε ενδεχομένως να μην είναι συμβατά με τον υπολογιστή σας.

Εάν κανένα από αυτά τα προβλήματα δεν είναι εμφανή στον υπολογιστή σας, τότε ο ιός θα μπορούσε να είναι σε διένεξη με άλλα προγράμματα προκαλώντας κολλήματα. Για να ελέγξετε τι προκάλεσε την τελευταία BSOD, πηγαίνετε στον Πίνακα Ελέγχου> Σύστημα και Ασφάλεια> Εργαλεία διαχείρισης> Πρόγραμμα προβολής συμβάντων και επιλέξτε Αρχεία καταγραφής των Windows. Αυτά που σημειώνονται με ένα “σφάλμα” είναι τα καταγεγραμμένα κολλήματα.

Προγράμματα ανοίγουν και κλείνουν αυτόματα

Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί επίσης να είναι παρόν όταν τα προγράμματά σας ανοίγουν και κλείνουν αυτόματα. Ωστόσο, μπορείτε να ελέγξετε αν ορισμένα προγράμματα πρέπει να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο ή αν είναι απλά ασύμβατα να τρέξουν με το υλικό σας πριν καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι ο υπολογιστής σας έχει ιό.

Έλλειψη χώρου αποθήκευσης

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κακόβουλου λογισμικού που μπορούν να χειριστούν τα αρχεία που είναι αποθηκευμένα στον υπολογιστή σας. Οι περισσότεροι έχουν την τάση να γεμίζουν το σκληρό σας δίσκο με ύποπτα αρχεία. Αν βρείτε οποιαδήποτε άγνωστα προγράμματα που δεν έχετε εγκαταστήσει, μην ανοίγετε τις εφαρμογές αυτές, αναζητήστε το όνομα του προγράμματος μέσω του Διαδικτύου και χρησιμοποιείστε το πρόγραμμα προστασίας από ιούς, εφόσον βεβαιωθείτε.

Ύποπτη δραστηριότητα router και σκληρού δίσκου

Σε συνδυασμό με άλλα προειδοποιητικά σημάδια, εάν ο σκληρός σας δίσκος λειτουργεί διαρκώς, ενώ δεν τρέχουν κάποια προγράμματα, ή αν παρατηρήσετε ότι η συσκευή του δρομολογητή σας είναι διαρκώς ανοικτή, τότε θα πρέπει να σαρώσετε τον υπολογιστή σας για ιούς.

Pop-ups σε ιστοσελίδες, γραμμές εργαλείων και άλλα ανεπιθύμητα προγράμματα

Όλα τα παραπάνω είναι σημαντικές ενδείξεις ότι ο υπολογιστής σας έχει ιό. Τα παράθυρα pop-up προέρχονται από κλικ σε ύποπτες σελίδες, ή απαντώντας σε ερωτήσεις έρευνας για πρόσβαση σε κάποια υπηρεσία μιας ιστοσελίδας, ή από εγκατάσταση δωρεάν εφαρμογών.

Αποφύγετε να κάνετε κλικ στις διαφημίσεις, π.χ, όπου η κ. Άννα λέει ότι κέρδισε 8.000Ε το μήνα μένoντας στο σπίτι! Όταν τα pop-ups εμφανίζονται από το πουθενά, αποφύγετε το κλικ οπουδήποτε στην pop-up σελίδα και χρησιμοποιείστε το anti-malware εργαλείο αμέσως. Επίσης, δωρεάν εφαρμογές που σας επιτρέπουν να κατεβάσετε την υπηρεσία τους ελεύθερα, ενέχει τον κίνδυνο η διαδικασία εγκατάστασης να είναι γεμάτη με κακόβουλο λογισμικό.

Όταν θέλετε να εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα από το Διαδίκτυο, είναι εύκολο να παραβλέψετε τη σελίδα με τους όρους και τις προϋποθέσεις και να πατάτε επανειλημμένα το επόμενο βήμα. Κατά τη διαδικασία της εγκατάστασης, παρακάμπτοντας κάποια βήματα, ίσως να έχετε συναινέσει για νέο προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης, άνοιγμα ανεπιθύμητων ιστοσελίδων και άλλων προγραμμάτων γεμάτα με ιούς. Απλώς να είστε προσεκτικές/οί την επόμενη φορά που θα κατεβάσετε κάτι δωρεάν.

Στέλνετε ανεπιθύμητη αλληλογραφία (spam);

Εάν φίλοι σάς λένε ότι τους στέλνετε ύποπτα μηνύματα και συνδέσμους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ίσως να έχετε πέσει θύμα spyware. Αυτό μπορεί να προκληθεί από αδύναμους κωδικούς πρόσβασης στους λογαριασμούς σας ή αν ξεχνάτε να αποσυνδεθείτε (logout).

Τέλος, είναι καλύτερο να γνωρίζετε πώς το κακόβουλο λογισμικό επηρεάζει τον υπολογιστή σας ώστε να μπορείτε να λάβετε μέτρα για να διορθώσετε την κατάσταση το συντομότερο δυνατό. Ανεξάρτητα από το αν ή όχι το σύστημά σας έχει αυτά τα συμπτώματα, είναι πάντα έξυπνο να εκτελείτε τακτικά σαρώσεις για κακόβουλο λογισμικό και έτσι να είστε πάντα ασφαλείς!

Συνεχίζετε με περισσότερες οδηγίες/συμβουλές…

Σημείωση :

Εμείς σας σελίδα , περισσότερα για εμάς διαβάστε ΕΔΩ , θα είμαστε δίπλα σας κάθε λεπτό , για να σας βοηθήσουμε σε ότι θελήσετε , όπως είμαστε δίπλα σας από το ξεκίνημα της σελίδας μας . Σύντομα βοήθεια και μέσω τηλεφώνου και Skype για ακόμα πιο γρήγορη επικοινωνία . Για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστείτε ΜΗΝ διστάσετε  να επικοινωνήσετε με την σελίδα μας μέσω μηνύματος στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ και μέσω της φόρμας επικοινωνίας πατώντας ΕΔΩ .

 

ΠΗΓΗ : Ενημερωτικός Κόμβος Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Mια κρυφή και άγνωστη απάτη στο Facebook

Σκουπιδοσελίδες στο Facebook και κυνηγοί του κλικ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ τον Οδηγό επιβίωσης από τις φάρσες στο ίντερνετ

Πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε στο διαδίκτυο το αξιόπιστο δημοσίευμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΟΡΦΗ ΑΠΑΤΗΣ

Ποιοι Είμαστε

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .