Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο ασφαλής μπορεί να είναι ο κωδικός πρόσβασης (password) που χρησιμοποιείτε για τη σύνδεση σας στις διάφορες ιστοσελίδες που επισκέπτεστε; Αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα ερευνών που διεξάγονται κατά καιρούς, η απάντηση τις περισσότερες φορές είναι αρνητική.
Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Οι χρήστες του Διαδικτύου παγκοσμίως συνεχίζουν να μην ελέγχουν το πώς πρέπει να χρησιμοποιούν τους κωδικούς πρόσβασης αποτελεσματικά για να προστατεύσουν τον εαυτό τους όταν βρίσκονται συνδεδεμένοι.
Έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι θέτουν τη διαδικτυακή τους ασφάλειά σε κίνδυνο, λαμβάνοντας λάθος αποφάσεις σχετικά με τους κωδικούς πρόσβασης και κάνοντας απλά λάθη που μπορεί να έχουν εκτεταμένες συνέπειες.
Η έρευνα έφερε στην επιφάνεια τρία κοινά λάθη για τους κωδικούς πρόσβασης που θέτουν ένα μεγάλο αριθμό χρηστών του Διαδικτύου σε κίνδυνο:
- Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για πολλαπλούς λογαριασμούς, πράγμα που σημαίνει ότι αν κάποιος κωδικός πρόσβασης διαρρεύσει, παραπάνω του ενός λογαριασμοί είναι ευκολότερο να παραβιαστούν.
- Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αδύναμους κωδικούς πρόσβασης, τους οποίους είναι εύκολο να «σπάσει» κάποιος, και
- Οι άνθρωποι αποθηκεύουν τους κωδικούς πρόσβασης χωρίς ασφάλεια, μειώνοντας γενικότερα τη σημασία τους.
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ Bitdefender Greece με δωρο 10 ετήσιες άδειες (μια άδεια για κάθε νικητή) του κορυφαίου προϊόντος Bitdefender Internet Security 2017 για την απόλυτη προστασία ενάντια στις απειλές του διαδικτύου
Πατήστε εδώ για να μάθετε περισσότερα
Η έρευνα δείχνει ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων (περίπου ένας στους πέντε – 18%) έχει αντιμετωπίσει μια προσπάθεια παραβίασης του λογαριασμού του, αλλά παρόλα αυτά λίγοι χρησιμοποιούν αποτελεσματικούς και τεχνολογικά ενημερωμένους κωδικούς πρόσβασης. Για παράδειγμα, μόνο το ένα τρίτο (30%) των χρηστών του Διαδικτύου δημιουργεί νέους κωδικούς πρόσβασης για διαφορετικούς online λογαριασμούς και ένα ανησυχητικό νούμερο – 1 στους 10 – χρησιμοποιεί τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς του στο Διαδίκτυο. Επομένως, αν διαρρεύσει ένας δικός τους κωδικός πρόσβασης, κάθε λογαριασμός αυτών των ανθρώπων κινδυνεύει να παραβιαστεί και να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης.
Οι χρήστες, επίσης, δε δημιουργούν κωδικούς πρόσβασης που να είναι αρκετά ισχυροί για να τους προστατεύσουν από την παραβίαση και τον εκβιασμό. Μόνο οι μισοί (47%) χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων στους κωδικούς πρόσβασής τους και δύο στους τρεις (64%) χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό γραμμάτων και αριθμών. Το αξιοπερίεργο είναι ότι αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι χρήστες πιστεύουν ότι οι online τραπεζικές συναλλαγές (51%), το email (39%) και οι online λογαριασμοί για αγορές (37%) χρειάζονται ισχυρούς κωδικούς
Η μελέτη δείχνει επίσης ότι οι άνθρωποι κακομεταχειρίζονται τους κωδικούς πρόσβασής τους – μοιράζοντάς τους σε άλλους και χρησιμοποιώντας ανασφαλείς μεθόδους απομνημόνευσής τους. Σχεδόν το ένα τρίτο (28%) έχει μοιραστεί έναν κωδικό πρόσβασης με ένα στενό μέλος της οικογένειας, και ένας στους δέκα (11%) έχει μοιραστεί έναν κωδικό πρόσβασης με τους φίλους του, δημιουργώντας μεγάλες πιθανότητες οι κωδικοί πρόσβασης να διαρρεύσουν ακούσια.
Πάνω από ένας στους πέντε (22%), επίσης, παραδέχτηκε ότι σημειώνει τους κωδικούς πρόσβασής τους σε ένα σημειωματάριο για να μπορεί να τους θυμάται πιο εύκολα. Αυτό, ακόμα και αν ένας κωδικός πρόσβασης είναι ισχυρός, αφήνει το χρήστη ευάλωτο, αφού άλλοι άνθρωποι μπορούν να τον δουν και να τον χρησιμοποιήσουν.
Συμβουλές ασφάλειας λογαριασμού
- Η σημασία των κωδικών πρόσβασης : Οι χρήστες συνηθίζουν να χρησιμοποιούν απλούς συνδυασμούς γραμμάτων και αριθμών ως κωδικούς πρόσβασης προκειμένου για την εύκολη απομνημόνευσή τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κωδικοί να είναι αδύναμοι και να αποτελούν εύκολη λεία για τους σημερινούς εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Εξάλλου, μέσω των επιθέσεων keylogger, εγκαθιστούν κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή των θυμάτων, συλλέγοντας τους κωδικούς πρόσβασης χωρίς καν ο χρήστης να το γνωρίζει. Μπορείτε να ενισχύσετε την ασφάλειά σας, χρησιμοποιώντας έναν password manager, ο οποίος με τη σειρά του μπορεί να δημιουργήσει νέους, ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, ή και να αποθηκεύσει υφιστάμενους αν χρειαστεί. Ευτυχώς για τους χρήστες, οι εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google, βελτιώνονται διαρκώς στον τομέα αυτό, προτρέποντας αφενός τους χρήστες να χρησιμοποιούν ολοένα και ισχυρότερους κωδικούς, αφετέρου με τη δυνατότητα αυτόματης συμπλήρωσης, ώστε να μην χρειάζεται η απομνημόνευση δύσκολων και διαφορετικών κωδικών.
- Διπλός έλεγχος ταυτότητας σε όσες σελίδες το παρέχουν : Ένα καλό μέτρο ασφάλειας των online λογαριασμών είναι το two-factor authentication (2FA). Πρόκειται ουσιαστικά για μια πρόσθετη δικλείδα ασφάλειας μιας και για να αποκτήσετε πρόσβαση σε έναν λογαριασμό χρειάζεται να εισάγετε ένα δευτερεύον κομμάτι πληροφοριών, οπότε δεν είστε σε άμεσο κίνδυνο εάν ένας κωδικός πρόσβασης ή το PIN έχει χαθεί ή κλαπεί.
- Δημιουργήστε ένα μοναδικό κωδικό πρόσβασης για κάθε λογαριασμό και μην το μοιραστείτε με κανέναν.
- Ο κανόνας είναι – όσο μεγαλύτερος ο κωδικός πρόσβασης, τόσο πιο ασφαλής. Ξεκινήστε με τουλάχιστον 8 χαρακτήρες, αλλά επιμηκύνετε τον κωδικό αν χρησιμεύει για να προστατεύει πολύτιμα δεδομένα ή λογαριασμούς. Αν έχετε πρόβλημα να θυμηθείτε ένα σύνθετο κωδικό πρόσβασης, μπορείτε επίσης να επιλέξετε μια συνθηματική φράση ή να χρησιμοποιήσετε έναν password manager (αναλύονται παρακάτω)
- Αποφύγετε κοινές λέξεις, ονόματα, ημερομηνίες, αριθμούς ή προφανείς επιλογές, όπως 12345678, password κ.α
- Προσθέστε ένα ψηφιακό κομμάτι, όπως αριθμούς και ειδικούς χαρακτήρες (@, #,!, κλπ), ή χρησιμοποιήστε τα αντικαθιστώντας κάποια από τα γράμματα στον κωδικό πρόσβασής σας.
- Αλλάξτε τακτικά τους κωδικούς πρόσβασής. Και εδώ ισχύει ότι όσο πιο σημαντικά τα δεδομένα που προστατεύονται, τόσο πιο σύντομα πρέπει να αλλάζουν οι κωδικοί
- Ένας από τους σημαντικότερους κανόνες είναι να μην χρησιμοποιήσετε ξανά τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε άλλους λογαριασμούς. Με αυτόν τον τρόπο, αν κλαπεί, κινδυνεύει μόνο ένας λογαριασμός, και αξίζει να το επισημαίνουμε ακόμη κι αν επαναλαμβανόμαστε.
- Μην χρησιμοποιείτε το όνομα χρήστη ή το όνομα σύνδεσής σας με οποιαδήποτε μορφή
- Μην χρησιμοποιείτε ένα παράγωγο του ονόματός σας, το όνομα ενός συγγενούς ή το όνομα ενός κατοικιδίου.
Οι κωδικοί πρόσβασης είναι τα ψηφιακά κλειδιά για το δίκτυο ή τους φίλους μας , τους συναδέλφους μας στη δουλειά , για τις τραπεζικές μας υπηρεσίες , τις υπηρεσίες πληρωμών κ.α . Κρατήστε τους κωδικούς πρόσβασης απόρρητους
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
https://www.facebook.com/Mpes.Sto.Internet.Me.Aleksisfairo/photos/a.1466153586943560.1073741828.1455372218021697/2196112080614370/?type=3&theater
Mια κρυφή και άγνωστη απάτη στο Facebook
Σκουπιδοσελίδες στο Facebook και κυνηγοί του κλικ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ τον Οδηγό επιβίωσης από τις φάρσες στο ίντερνετ
Πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε στο διαδίκτυο το αξιόπιστο δημοσίευμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΟΡΦΗ ΑΠΑΤΗΣ
Οι νέες χρεώσεις στα καρτοκινητά WHAT’S UP και COSMOKAPTA
Άσε παιδί μου το tablet . Παιδιά με το τάμπλετ ανά χείρας
Bitdefender : Συμβουλές για παιδιά ασφαλή στο Διαδίκτυο
Ένα στα δύο παιδιά έχουν ψεύτικο προφίλ στο Facebook
Διαδίκτυο και παιδί : Ανησυχητικά στοιχεία έρευνας της Μονάδα Εφηβικής Υγείας
Εξάχρονα ανοίγουν λογαριασμό στο Facebook με ψευδή στοιχεία
Οι 9 πολύ επικίνδυνες εφαρμογές για παιδιά
Βγάλτε την εφαρμογή KiK από το κινητό του παιδιού σας
Ενας στους τρεις γονείς μιλάει στα παιδιά για τους κινδύνους στο Internet
Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ
Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ
Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ