Ακολουθήστε τις συμβουλές για την OnLine ασφάλειά σας

1198

31309641-Internet-Security-System-Stock-Photo-security

Το Internet είναι πια ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας καθώς σερφάρουμε, επικοινωνούμε, βρίσκουμε πληροφορίες και αγοράζουμε προϊόντα και υπηρεσίες. Ωστόσο, αυτή η διευκόλυνση στη ζωή μας δεν έρχεται χωρίς κόστος. Και το κόστος είναι ένα τμήμα της ιδιωτικής μας ζωής.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε τις συμβουλές μας και δε θα έχετε τίποτε να φοβηθείτε κατά την περιήγησή σας στο Web . 7 σημαντικές συνήθειες για την online ασφάλειά μας

Η κλοπή «ταυτότητας» είναι κάτι σύνηθες και δεν εννοούμε απλά το να μας κλέψουν το πορτοφόλι. Οι σημερινοί κυβερνο-εγκληματίες διαρρηγνύουν τα email, τους λογαριασμούς, προσωπικούς και κοινωνικούς, και χρησιμοποιούν την ταυτότητά μας για να κλέψουν χρήματα ή να βρουν ευαίσθητες πληροφορίες με τις οποίες να μπορούν να μας κάνουν κακό.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αμυνθούμε και να προστατευθούμε, αλλά υπάρχουν 7 βασικές συνήθειες που, αν τις έχουμε, θα μπορέσουμε να προστατευθούμε αποτελεσματικά και, το κυριότερο, δεν είναι δύσκολο να τις αποκτήσουμε.

1. Όταν ελέγχετε το email σας χρησιμοποιείτε τη λειτουργία «Incognito» του browser σας.

online-security-tips-02

Όταν σερφάρουμε στο Web, όλες οι πληροφορίες για το τι κάνουμε αποθηκεύονται σε ένα φάκελο που λέγεται «cache». Ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι για να υπάρχουν ήδη όταν επισκεφτούμε πάλι τις ίδιες σελίδες και να φορτώσουν γρηγορότερα.

Με τη χρήση της λειτουργίας «Incognito» στον browser μας (υπάρχει σε όλους τους σύγχρονους browsers), οι πληροφορίες για το τι κάνουμε και πού είμαστε δεν αποθηκεύονται. Επειδή λοιπόν είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν εμπιστευτικές πληροφορίες στα email μας, σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε τον browser για να τα δούμε και όχι κάποιο ειδικό πρόγραμμα email με δικές του προστασίες, καλό είναι να το κάνουμε χρησιμοποιώντας την «Incognito» mode.

Κάτι ακόμη: βεβαιωθείτε ότι όλες οι online συναλλαγές σας γίνονται σε ασφαλείς δικτυακούς τόπους (πρόθεμα σελίδας: «https» αντί «http» ή εικονίδιο λουκέτου στη γραμμή διευθύνσεων του browser).

2016-03-05 17_56_40-Facebook

2. Χρησιμοποιείτε συνθηματικό στον υπολογιστή και το smartphone σας

online-security-tips-03

Πάντα είναι καλύτερο να ασφαλίζετε τις συσκευές σας. Αν και μπορεί να είναι λίγο κουραστική η συμπλήρωση κωδικού κάθε φορά που ανοίγετε μια συσκευή, θα είστε ευτυχείς αν τύχει ποτέ να πέσει σε ξένα χέρια, εφόσον ο υπολογιστής ή το smartphone σας έχουν κωδικό εισόδου που μόνον εσείς γνωρίζετε.

Σκεφθείτε λοιπόν έναν κωδικό που είναι εύκολο να θυμάστε εσείς, αλλά δύσκολο να τον μαντέψει οποιοσδήποτε άλλος. Έτσι, αν έχετε την ατυχία να χάσετε κάποια συσκευή ή να σας την κλέψουν, τουλάχιστον θα είστε ήσυχοι ότι δε θα έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά σας δεδομένα.

Θυμηθείτε: είναι καλύτερο να χάσετε απλώς τη συσκευή, παρά τη συσκευή ΚΑΙ τα δεδομένα της.

3. Γνωρίζετε τι λένε για σας οι άλλοι online

online-security-tips-04

Αν ανησυχείτε για το τι λένε ή γράφουν μάλλον οι άλλοι για σας online ή θέλετε να ψάξετε για το παιδί σας ή κάποιον άλλο γνωστό, υπάρχει μια δωρεάν υπηρεσία που λέγεται Google alerts. Ρυθμίζοντας ένα Google alert με το όνομα που θέλετε, κάθε φορά που θα αναφέρεται αυτό το όνομα θα έχετε μια ειδοποίηση στα εισερχόμενά σας.

Για να το κάνετε, πηγαίνετε στη διεύθυνση: http://www.google.com/alerts Εκεί, προσθέστε το όνομα που σας ενδιαφέρει και όποιες άλλες παραλλαγές του. Μπορείτε να επιλέξετε πόσο συχνά θέλετε να ειδοποιείστε και σε τι θέματα.

Κόλπο: Θυμηθείτε να βάζετε εισαγωγικά στο όνομα, ώστε η μηχανή αναζήτησης να ξέρει ακριβώς τι ψάχνει.

4. Συνηθίστε να κάνετε αποσύνδεση

online-security-tips-05

Αφότου χρησιμοποιήσετε κάποια υπηρεσία (όπως Facebook, email κλπ), είναι καλό να κάνετε αποσύνδεση μετά (log out ή sign out). Έτσι θα επιβεβαιώσετε ότι δε μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει το λογαριασμό σας μετά, ειδικά αν χρησιμοποιείτε ένα δημόσιο υπολογιστή (π.χ. Internet cafe).

Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό μέτρο προστασίας ακόμη κι χρησιμοποιείτε μόνο εσείς τη συσκευή σας. Σε περίπτωση που βρεθείτε σε κοινόχρηστη, αν δεν έχετε συνηθίσει την αποσύνδεση, είναι εύκολο να το ξεχάσετε και εκεί, με καταστροφικά αποτελέσματα στη συνέχεια.

Γνωρίζετε ακόμη: κάποιες υπηρεσίες κάνουν αυτόματη αποσύνδεση από τη στιγμή που θα απομακρυνθείτε από αυτές πηγαίνοντας σε άλλη σελίδα, αλλά κάποιες άλλες όχι.

5. Ελέγχετε τις ρυθμίσεις ασφαλείας

online-security-tips-06

Αν και μπορεί να σας μπερδεύουν λίγο, είναι άκρως σημαντικό να ελέγχετε τις ρυθμίσεις ασφαλείας στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης που έχετε, προκειμένου να ελέγξετε τι είδους πληροφορίες θέλετε να μοιράζεστε και με ποιους. Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί πολλές από αυτές τις υπηρεσίες αλλάζουν τις ρυθμίσεις τους συχνά (και πολλές φορές χωρίς να σας ειδοποιήσουν). Αν υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνετε, ψάξτε γι’ αυτό προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι επικίνδυνο για σας.

Βοήθεια: Δείτε στην παρακάτω εικόνα πώς βρίσκετε τις ρυθμίσεις ασφαλείας στο Facebook. Παρόμοια θα τις βρείτε και σε άλλες υπηρεσίες.

online-security-tips-07

6. Χρησιμοποιείτε πολύπλοκους κωδικούς

online-security-tips-08

Ίσως το πιο σημαντικό απ’ όλα. Όσο κι αν δεν το πιστεύετε, το να ανακαλυφθεί ένας κωδικός που είναι απλός για να τον θυμάστε, είναι πολύ ευκολότερο από όσο φαντάζεστε για έναν χάκερ.

Για την ακρίβεια, πολλοί χάκερς είναι διάνοιες που σπάνε πολύ δυσκολότερους κωδικούς από την ημερομηνία γεννήσεώς σας, π.χ., ή το όνομα ενός προσώπου που αγαπάτε κλπ. Μάλιστα υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να τους βοηθήσουν ώστε να κάνουν ακόμη πιο εύκολη τη δουλειά τους.

Αυτό λοιπόν που χρειάζεστε, είναι πρώτα απ’ όλα να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε διαφορετικό συνθηματικό για κάθε λογαριασμό σας και ύστερα να αποφύγετε απλοϊκούς κωδικούς με το όνομά σας, ακολουθίες αριθμών όπως «123456» και άλλα παρόμοια.

Μπορείτε εύκολα να φτιάξετε ένα κωδικό που εσείς να θυμάστε αλλά να είναι δύσκολο να βρει κάποιος, χρησιμοποιώντας ασυνήθιστους χαρακτήρες. Παράδειγμα: «Al3x!0S» αντί «Alexios». Η εναλλαγή κεφαλαίων πεζών και η χρήση αριθμών και συμβόλων βοηθάει επίσης.

Κόλπο: υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να θυμούνται τους πιο πολύπλοκους κωδικούς και να τους συμπληρώνουν με ασφάλεια εκεί που θέλετε, χωρίς να χρειάζεται να θυμάστε τίποτε, όπως το RoboForm https://www.roboform.com/ .

7. Κάνετε εκκαθάριση ιστορικού στον browser

Όπως είπαμε πιο πάνω, όταν περιηγούμαστε στο Web, οι διάφορες πληροφορίες για το τι επισκεφθήκαμε και τι κάναμε, αποθηκεύονται στο ιστορικό του browser μας. Αν λοιπόν μοιράζεστε έναν υπολογιστή με άλλους, ή συνδεθήκατε από κάποιον υπολογιστή δημόσιο, τότε καλό είναι να κάνετε απαλοιφή του ιστορικού του browser όταν τελειώσετε την περιήγησή σας.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα σβηστούν όλες οι ευαίσθητες πληροφορίες τις περιήγησής σας και δε θα μπορεί ο επόμενος χρήστης να δει πού πήγατε και τι κάνατε.

Βοήθεια: οι περισσότεροι browsers έχουν την επιλογή για απαλοιφή ιστορικού στο μενού «Ιστορικό» ή «Ασφάλεια».

 

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ

iRed.Gr

Σημείωση :

Εμείς σας σελίδα , περισσότερα για εμάς διαβάστε ΕΔΩ , τεχνικός και διαχειριστής θα είμαστε δίπλα σας κάθε λεπτό , για να σας βοηθήσουμε σε ότι θελήσετε , όπως είμαστε δίπλα σας από το ξεκίνημα της σελίδας μας . Σύντομα βοήθεια και μέσω τηλεφώνου και Skype για ακόμα πιο γρήγορη επικοινωνία . Για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστείτε ΜΗΝ διστάσετε  να επικοινωνήσετε με την σελίδα μας μέσω μηνύματος στην σελίδα μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ και μέσω της φόρμας επικοινωνίας πατώντας ΕΔΩ .

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ τις 9 πολύ επικίνδυνες εφαρμογές για παιδιά

Σκουπιδοσελίδες στο Facebook και κυνηγοί του κλικ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ τον Οδηγό επιβίωσης από τις φάρσες στο ίντερνετ

Mια κρυφή και άγνωστη απάτη στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΟΡΦΗ ΑΠΑΤΗΣ

Πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε στο διαδίκτυο το αξιόπιστο δημοσίευμα

Ποιοι Είμαστε

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

 

 

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .