Η ιστορία της φωτογραφίας με τον συνταξιούχο . Όχι , δεν τον διώχνει αστυνομικός επειδή χαλάει την μόστρα της τράπεζας

2000

Η φωτογραφία αυτή απεικονίζει ήδη ένα γεγονός που από μόνο του είναι τραγικό, να βλέπεις ανθρώπους σε τέτοιες καταστάσεις δεν είναι και ότι καλύτερο. Η διαστρέβλωση του γεγονότος και η μη αναφορά στο πραγματικό συμβάν, μάλλον ξεφεύγει από τα όρια του like farming  αν και διαδίδεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, τα like και οι κοινοποιήσεις είναι αυτά που βοηθούν να εξαπλωθεί διαστρεβλωμένο ένα γεγονός.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

H φωτογραφία ανέβηκε στην σελίδα Athens Finest με την εξής λεζάντα.

Hλικωμένος συνταξιούχος κλαίει με λυγμούς έξω από την Εθνική τράπεζα και ο μπάτσος του ζητάει να σηκωθεί για να μη χαλάσει η μόστρα του κτιρίου..
Εσένα σου φαίνονται όλα εντάξει;

 

Στη  περίπτωση αυτή δεν μας φαίνονται όλα εντάξει. Αν και έχουμε δει σκηνές απείρου κάλλους μεταξύ αστυνομικών και συναταξιούχων, στη προκειμένη περίπτωση δεν τίθεται θέμα βίας εναντίον του συνταξιούχου από τον αστυνομικό και σε καμία περίπτωση δεν τον απομακρύνει επειδή χαλάει την μόστρα της τράπεζας.

Aπό την φωτογραφία επιμελώς αφαιρέθηκε η προέλευση της, πολλοί αναγνώστες ίσως νομίζουν ότι η φωτογραφία είναι πρόσφατη. Δεν είναι όμως έτσι. Η φωτογραφία έχει όνομα ταυτότητα και ιστορία από πίσω της.

Πίσω στο 2015 λοιπόν και την εποχή που τα capital controls μπήκαν στη ζωή μας. Ο εικονιζόμενος συνταξιούχος είναι ο κ. Χατζηφωτιάδης, o οποίος βρέθηκε στην ουρά τεσσάρων τραπεζών στη Θεσσαλονίκη για να μπορέσει να σηκώσει χρήματα από την σύνταξη του. Ο ίδιος έδωσε συνέντευξη και είπε ότι δεν άντεξε την κατάσταση αυτή και κατέρρευσε. Σε καμία περίπτωση δεν κάνει λόγο για άσκηση βίας εναντίον του από τον αστυνομικό και απαίτηση να φύγει επειδή (δήθεν) χαλάει την μόστρα της τράπεζας.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν για λογαριαμό του AFP από τον Σάκη Μητρολίδη και εκτός της χώρας μας, έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Οι παρακάτω σύνδεσμοι είναι ενδεικτικοί.

http://news247.gr/eidiseis/koinonia/h-istoria-pisw-apo-th-sygklonistikh-fwtografia-twn-capital-controls.3566192.html

http://www.enikos.gr/media/327256/i-photografia-me-ton-syntaxiouxo-pou-sparazei-kanei-ton-gyro-tou-kosmou-photo

http://www.abc.net.au/news/2015-07-04/crying-greek-pensioner-behind-the-photo/6594984

http://www.bbc.com/news/world-europe-33382046

http://www.express.co.uk/finance/personalfinance/588295/Crowdfunded-effort-bailout-Greece-reaches-1million

 

 

 

An crying elderly man is assisted by an employee and a policeman outside a national bank branch as pensioners queue to get their pensions, with a limit of 120 euros, in Thessaloniki on 3 July, 2015. Greece is almost evenly split over a crucial weekend referendum that could decide its financial fate, with a ‘Yes’ result possibly ahead by a whisker, the latest survey Friday showed. Prime Minister Alexis Tsipras’s government is asking Greece’s voters to vote ‘No’ to a technically phrased question asking if they are willing to accept more tough austerity conditions from international creditors in exchange for bailout funds. AFP PHOTO /Sakis Mitrolidis (Photo credit should read SAKIS MITROLIDIS/AFP/Getty Images)

http://www.huffingtonpost.co.uk/2015/07/02/pictures-of-the-day-the-best-images-from-around-the-world_n_7714486.html

Αυτή ήταν η ιστορία της φωτογραφίας και όχι ότι ο αστυνομικός διώχνει τον συνταξιούχο επειδή χαλάει την μόστρα της τράπεζας, όπως αποφάσισαν να την παρουσιάσoυν εν έτει 2017.