Το Facebook παρακολουθούσε αρχεία κλήσεων και SMS από συσκευές Android

2226

Το Facebook παρακολουθούσε αρχεία κλήσεων και SMS από συσκευές Android Με τη συγκατάθεση των χρηστών, μέσω της αποδοχής των όρων χρήσης του mobile app του.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Ποιοί είμαστε

Διαβάστε τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Το Facebook παρακολουθούσε αρχεία κλήσεων και SMS από συσκευές Android Με τη συγκατάθεση των χρηστών, μέσω της αποδοχής των όρων χρήσης του mobile app του.

Στο αντίγραφο των πληροφοριών που κατέβασαν από το Facebook χρήστες τους ανακάλυψαν ότι συμπεριλαμβάνονταν το ιστορικό των τηλεφωνικών κλήσεών τους, καθώς και των SMS τους φέρνοντας ένα νέο χτύπημα στο δημοφιλέστερο μέχρι στιγμής μέσω κοινωνικής δικτύωσης.

Ένας software developer ανακάλυψε πως στο αντίγραφο των πληροφοριών του που κατέβασε από το Facebook συμπεριλαμβάνονταν το ιστορικό των τηλεφωνικών κλήσεών του, καθώς και τα μεταδεδομένα των SMS του.

 

 

Οι χρήστες του mobile app του Facebook στο Android έχουν συμφωνήσει πως η εφαρμογή μπορεί να συλλέγει τα δεδομένα και της τηλεφωνικής επικοινωνίας από τη συσκευή στην οποία είναι εγκατεστημένο . Το θέμα έλαβε διαστάσεις μετά και από το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει με την υπόθεση Cambridge Analytica.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε για το σκάνδαλο Cambridge Analytica

Το Facebook ζητούσε πρόσβαση σε επαφές, δεδομένα SMS και ιστορικό κλήσεων σε συσκευές Android για να βελτιώσει τον αλγόριθμο σύστασης των φίλων, αλλά και για να διαχωρίσει τις επιχειρηματικές επαφές από τους αληθινούς, προσωπικούς φίλους. Και ο μοναδικός τρόπος που μπορούσε να το κάνει εύκολα ήταν μέσα από το Messenger, μια εφαρμογή η οποία συχνά ζητά από τους χρήστες Android να τη θέσουν προεπιλεγμένη και για SMS, πέραν των δικών της μηνυμάτων.

Τα δεδομένα που ανακάλυψαν πολλοί χρήστες στο αρχείο λήψης δεδομένων του Facebook αποκάλυψαν όχι μόνο εάν κάποιες κλήσεις ήταν εισερχόμενες ή εξερχόμενες, αλλά και τις αναπάντητες κλήσεις, το όνομα του ατόμου στο άλλο άκρο της γραμμής, τη διάρκεια της κλήσης και την ημερομηνία και την ώρα που τέθηκε.Και άλλοι έχουν ανακαλύψει το ίδιο πράγμα όταν ζήτησαν ένα αρχείο zip των πληροφοριών που συλλέχθηκαν από το Facebook με τα χρόνια.

Το πρόβλημα παρατηρήθηκε σε συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android 4.1 Jelly Bean ή προγενέστερο, αλλά εάν κάποιος είχε δώσει άδεια στην εφαρμογή και δεν προχώρησε ποτέ σε άρση της σε κάποιο από τα επόμενα smartphones που αγόρασε, τότε η εφαρμογή συνέχισε κανονικά τη συλλογή δεδομένων από το Facebook Messenger.

Από το Facebook απάντησαν για το σημαντικό ζήτημα που προέκυψε, πως η καταγραφή των κλήσεων και των γραπτών μηνυμάτων ήταν προαιρετικό χαρακτηριστικό στο Facebook Lite ή το Messenger και έπρεπε ο χρήστης να συμφωνήσει με αυτό. Επίσης, πρόσθεσαν πως η εταιρεία δεν πουλά τα δεδομένα των χρηστών της και πως ποτέ δεν καταγράφει το περιεχόμενο των επικοινωνιών.

Εάν θέλετε να διαπιστώσετε ποιες πληροφορίες έχει συγκεντρώσει το Facebook για εσάς, μπορείτε να κατεβάσετε τα δεδομένα σας από τις Ρυθμίσεις του λογαριασμού σας. Στο κάτω μέρος της σελίδας “Γενικές ρυθμίσεις λογαριασμού” επιλέξτε “Κατεβάστε αντίγραφο των δεδομένων σας από το Facebook” ( Αναλυτικές πληροφορίες για το πως θα κατεβάσετε αντίγραφο των δεδομένων σας , στο τέλος του άρθρου ) 

 

Πώς έγινε

Ο τρόπος ήταν απλός. Η Cambridge Analytica σε συνεργασία με την Global Science Research (GSR) συνέλεξε τα δεδομένα μέσω ενός app (εφαρμογής) με το όνομα thisisyourdigitallife.

H εφαρμογή μαζί με τα προφίλ των χρηστών της έκανε συλλογή μέσω Facebook και των προφίλ των φίλων τους, για να αποκτήσει έτσι παρανόμως μια τεράστια δεξαμενή δεδομένων.

Πώς μπορώ να δω τι δεδομένα έχω δώσει στο Facebook

To Facebook συγκεντρώνει προσωπικές πληροφορίες και δεδομένα με έναν συστηματικό και εξειδικευμένο τρόπο. Αυτό γίνεται για να μας προσφέρει προσωποποιημένο περιεχόμενο σε θεματολογία και διαφημίσεις. Η συλλογή δεδομένων γίνεται πάντα με συμφωνία του χρήστη και με αυστηρούς νομικούς κανόνες.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι σπάνια διαβάζουμε σε τι συμφωνούμε, άλλες φορές δεν καταλαβαίνουμε τους όρους και αρκετές φορές οι εφαρμογές θα μπουν στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα με μη νόμιμο τρόπο.

Τι δεδομένα έχει το Facebook για μένα;

To Facebook σού δίνει πρόσβαση στα στοιχεία που έχει συλλέξει για σένα από την αρχή της εγγραφής σου. Για να τα κατεβάσετε και να τα δείτε, κάντε από σταθερό υπολογιστή τα εξής βήματα

  • Ξεκινήστε από τη σελίδα «Ρυθμίσεις λογαριασμού».
  • Πατήστε στο μενού «Γενικά»
  • Πατήστε «Κατεβάστε ένα αντίγραφο των δεδομένων σας»
  • Πατήστε το «Λήψη» στην επόμενη σελίδα
  • Πατήστε «Έναρξη αρχειοθέτησης»
  • Κατόπιν, στο email που έχετε δηλώσει στο λογαριασμό σας θα λάβετε έναν σύνδεσμο για να κατεβάσετε τα δεδομένα σας σε αρχείο .zip.

Το αντίγραφο περιλαμβάνει πολλές από τις πληροφορίες που περιέχει ο λογαριασμός σας. Επιπλέον, περιέχει πληροφορίες που δεν βλέπετε όταν συνδέεστε στον λογαριασμό σας (π.χ. τις διαφημίσεις που έχετε πατήσει, τοποθεσίες από τις οποίες συνδεθήκατε στο Facebook κ.ά. πολλά. Για να σταματήσετε να δίνετε τόσες πληροφορίες, οι οποίες, πολλές φορές, χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς, μπορείτε να κάνετε τα εξής βήματα:

  • Μη χρησιμοποιείτε το Facebook για να συνδεθείτε σε άλλες εφαρμογές ή ιστοσελίδες. Π.χ. eshops
  • Λιγότερα like s, λιγότερες διαδράσεις , κανένα test προσωπικότητας. Εμποδίζουμε όσο μπορούμε να σχηματιστεί το κοινωνικό και καταναλωτικό προφίλ μας. Όσο περισσότερα κάνουμε τόσα περισσότερα ξέρει το Facebook και κατά συνέπεια οι διάφορες εταιρείες για εμάς.
  • Εμποδίστε τρίτους να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες σας. Οσοι βλέπουν τις πληροφορίες σας μπορούν να τις μοιραστούν όταν χρησιμοποιούν εφαρμογές. Για να το απενεργοποιήσετε πηγαίνετε από σταθερό υπολογιστή στον σύνδεσμο https://goo.gl/9m5jtd και πατάτε το «Επεξεργασία».

Τι δεδομένα έχω δώσει στο Facebook μέσω των εφαρμογών

Κάθε φορά που συνδέεστε σε μια εφαρμογή ή ιστοσελίδα που χρησιμοποιεί το Facebook δίνετε στοιχεία. Αυτά είναι από απλές πληροφορίες όπως τα γενέθλιά σας ή η λίστα φίλων σας μέχρι και τη δυνατότητα να κοινοποιεί και να επικοινωνεί εκ μέρους σας.

Η πρόσβαση που έχει κάθε τρίτη εφαρμογή διαφέρει ανά περίπτωση και πολλές φορές τα στοιχεία που συλλέγει είναι απλά για εμπορικούς σκοπούς. Για τους περισσότερους από εμάς οι εφαρμογές είναι δεκάδες και πολλές είναι ξεχασμένες. Η συμβουλή μας είναι να διαγράψετε όσες εφαρμογές δεν χρησιμοποιείτε και να περιορίσετε τα δικαιώματα σε πολλές από αυτές που χρησιμοποιείτε.

Οδηγίες από κινητό

  • Επιλέγετε τις τρεις Γραμμές
  • Πηγαίνετε προς το τέλος στο «ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ» και πατάτε «Συντομεύσεις απορρήτου»
  • Πατάτε «Περισσότερες Ρυθμίσεις»
  • «Στην συνέχεια Εφαρμογές»
  • «Πατάτε Σύνδεση μέσω Facebook»
  • Τώρα βλέπετε όλες τις εφαρμογές στις οποίες έχετε δώσει πρόσβαση»
  • Πατώντας σε κάθε μία, βλέπετε σε τι έχει πρόσβαση, και αν θέλετε τις καταργείτε

Οδηγίες από σταθερό υπολογιστή

  • Πηγαίνετε στο https://goo.gl/s5HsgL
  • Βλέπετε όλες τις εφαρμογές στις οποίες έχετε δώσει πρόσβαση
  • Πατώντας σε κάθε μία, βλέπετε σε τι έχει πρόσβαση, και αν θέλετε τις καταργείτε

Το Facebook φυσικά όπως αναφέραμε , έδωσε τις δικές του απαντήσεις στα ευρήματα, αλλά η εταιρεία φαίνεται να πιστεύει ότι είναι φυσικό οι εφαρμογές σας να έχουν πρόσβαση στο ιστορικό τηλεφωνικών κλήσεών σας, όταν ανεβάζετε επαφές σε social apps. “Το πιο σημαντικό μέρος των εφαρμογών και των υπηρεσιών αυτού του είδους είναι το ότι διευκολύνουν την εύρεση των ατόμων με τα οποία θέλετε να συνδεθείτε”, αναφέρει εκπρόσωπος του Facebook, απαντώντας σε ερώτημα του Ars Technica. “Έτσι, την πρώτη φορά που συνδέεστε από το τηλέφωνό σας σε μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων ή μια κοινωνική εφαρμογή, είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη πρακτική να ξεκινήσετε ανεβάζοντας τις επαφές του τηλεφώνου σας”.

Να σημειωθεί ότι η συγκέντρωση ιστορικού κλήσεων και SMS δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί σε συσκευές iOS. Ενώ η Apple επιτρέπει σε ορισμένες εξειδικευμένες εφαρμογές να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα με περιορισμένους τρόπους, όπως για να εμποδίζουν κλήσεις ή μηνύματα spam, αυτές οι εφαρμογές πρέπει να ενεργοποιηθούν μέσω μιας διαδικασίας παρόμοιας με την ενεργοποίηση των πληκτρολογίων τρίτων κατασκευαστών. Η πλειοψηφία των εφαρμογών iOS δεν έχει πρόσβαση στο ιστορικό κλήσεων ή στα μηνύματα SMS και η εφαρμογή iOS του Facebook δεν είναι σε θέση να καταγράψει αυτά τα δεδομένα σε ένα iPhone.

Η εταιρεία σημειώνει ότι οι χρήστες μπορούν να σταματήσουν τη συνεχή μεταφόρτωση επαφών ή και να διαγράψουν όλες τις επαφές που είχαν μεταφορτωθεί προηγουμένως, από τις ρυθμίσεις στο Messenger.

Τι πρέπει να κάνετε ακόμα για να προστατέψετε τα δεδομένα σας

Στο Facebook υπάρχει η επιλογή για τους χρήστες να «κατεβάσουν» τα δεδομένα που διατηρεί η εταιρεία. Μια τέτοια κίνηση ωστόσο, καθιστά τα δεδομένα σας πιο ευάλωτα, υπό την έννοια πως στην προσωπική συσκευή τα δεδομένα είναι πιο ευάλωτα σε χάκερ.

Για να αλλάξετε την ρύθμιση με τα SMS που στέλνονται και στο messenger μπορείτε να κάνετε τα εξής .

  • Ανοίγετε το messenger και πατάτε πάνω δεξιά στο εικονίδιο σας ( βλέπε φώτο ) , πηγαίνετε προς τα κάτω και βρίσκετε την επιλογή ”sms” και το κάνετε απενεργοποιηση

Σε ό,τι αφορά στο Messenger, υπάρχει κατά την εγκατάσταση και μια επιλογή όταν το «κατεβάζετε» στο κινητό ,  για πρόσβαση στις επαφές σας. Εκεί πρέπει να επιλέξετε το «όχι τώρα».

Για όσους έχουν ήδη συγχρονίσει τις επαφές τους με το Messenger, μπορούν να πάνε στο «Ρυθμίσεις» ( όπως δείξαμε  στην πιο πάνω φώτο ) , να επιλέξουν ύστερα το «Άτομα» και στη συνέχεια μέσω του «Συγχρονισμού επαφών» στο «Μάθε περισσότερα» είτε να διαγράψουν όποιες επαφές θέλουν είτε να απενεργοποιήσουν τη «Ρύθμιση διαρκούς ανεβάσματος».

 

 

 

Στο Facebook, στις ρυθμίσεις ασφαλείας, μπορείτε να δείτε στην καρτέλα «Εφαρμογές» ποια είναι τα δεδομένα στα οποία έχετε δώσει πρόσβαση.

Διαγράψετε και όσες εφαρμογές δεν χρησιμοποιείτε και να περιορίσετε τα δικαιώματα σε πολλές από αυτές που χρησιμοποιείτε.

 

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .