Θα άφηνες την πόρτα του σπιτιού σου ανοιχτή ; Αν όχι , τότε γιατί δεν προσέχεις στο διαδίκτυο ;

983

Θα άφηνες ποτέ την πόρτα του σπιτιού σου ανοιχτή ; Αν όχι , τότε γιατί δεν προσέχεις στο διαδίκτυο ;

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Με αφορμή τα όσα γίνονται από την εξάπλωση των ransomware ιών τους τελευταίους μήνες αλλά και διάφορες ιστορίες στο διαδίκτυο σχετικά με την έλλειψη παιδείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρωτηθήκαμε  αν πραγματικά είμαστε έτοιμοι για την εποχή που έρχεται και σίγουρα δεν θα είναι εύκολη.

Από την μια, η έκθεση στα social media και η έλλειψη παιδείας πάνω στη χρήση τους ιδίως για τους νέους έχουν αυξήσει κινδύνους διαφόρων ειδών, ψυχολογικούς, σωματικούς ακόμα και εγκληματικούς. Τους ψυχολογικούς φαντάζομαστε όλοι τους αντιλαμβανόμαστε, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που λειτουργούν κέντρα απεξάρτησης από τα social media ενώ οι σωματικοί έγιναν πρόσφατα γνωστοί όταν ένα παιχνίδι προκλήσεων εξαπλώθηκε στο διαδίκτυο μέσω του facebook

Θα αναρωτιέστε πως συνδέονται τα social media με την εγκληματικότητα . Δεν ξέρουμε πραγματικά πόσες φορές έχουμε διαβάσει περιπτώσεις κλοπής επειδή κακοποιοί είδαν που είχε κάνει check in το θύμα, μακριά από το σπίτι του προφανώς. Μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι κίνδυνοι που μας διαφεύγουν, το ζήτημα όμως είναι απλό, πρέπει να προσέχουμε πριν πατήσουμε το κουμπί «Δημοσίευση» καθώς ότι ανεβάζουμε μένει για πάντα στο διαδίκτυο. Πρέπει επίσης σίγουρα να προσέχουμε τι μοιραζόμαστε με όσους «μας ακολουθούν» ή είναι «φίλοι μας», ποτέ δεν ξέρεις τι βλέπει κανείς για εμάς.

Από την άλλη η προστασία από κυβερνοεπιθέσεις. Πολλοί ρωτάνε «καλά, εμένα θα χτυπήσουν; Σιγά, τι έχω για να μου κλέψουν;». Και εκεί την πατάνε οι περισσότεροι, γιατί πρώτον από τη στιγμή που χρησιμοποιείς το διαδίκτυο και έχεις email και λογαριασμούς σε site και forum εκτίθεσαι ενώ χρησιμοποιώντας όλα αυτά κινδυνεύει ο υπολογιστής, το κινητό, το tablet σου κ.λπ.

Αρχικά πρέπει να μάθουμε να παίρνουμε backup, τι θα γίνει αν χάσεις φωτογραφίες ή αρχεία από τον υπολογιστή σου που δεν μπορείς να ξαναβρείς; Το έχεις σκεφτεί ποτέ; Υπάρχουν δωρεάν εφαρμογές  ή ακόμα και τα ίδια τα Windows έχουν επιλογή για backup και δεν είπαμε να στήσετε έναν NAS Server στο σπίτι αλλά και ένας εξωτερικός δίσκος κάνει μια χαρά τη δουλειά του.

Αγοράστε ένα Antivirus ή Internet Security, ότι πληρώνεις παίρνεις που λένε οπότε με τις δωρεάν εφαρμογές για προστασία που ενδεχομένως να χρησιμοποιούμε σίγουρα δεν είμαστε καλά προστατευμένοι. Τέλος, προσέξτε τι αρχεία ανοίγετε και από ποιους, αν δεν ξέρετε τον αποστολέα, αν δεν γνωρίζετε τι μπορεί να σας έχει στείλει κάποιος μην παίρνετε το ρίσκο να κάνετε κλικ, ή να ανοίξετε αρχεία, διαγράψτε αμέσως ύποπτες επικοινωνίες.

Και κάτι τελευταίο, έχει αποδειχθεί πως όλες οι κυβερνοεπιθέσεις ξεκινούν από την χρήση αδύναμων κωδικών. Κι όμως, αν χρησιμοποιείς το όνομά σου, την ημερομηνία γέννησής σου, την πινακίδα ή το τηλέφωνό σου είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή ένας άγνωστος να σου χτυπήσει την πόρτα και πριν προλάβεις να απαντήσεις να μπει μέσα.

Με δεδομένο ότι το 70% των νοικοκυριών σήμερα έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και έχει έναν τουλάχιστον Η/Υ, το ερώτημα είναι: θα αφήνατε την πόρτα του σπιτιού σας ανοιχτή;

Πηγή

Μάθε για ισχυρούς κωδικούς προστασίας στους παρακάτω συνδέσμους

https://bitdefender.gr/blog/blog-passwords/

https://bitdefender.gr/blog/blog-social/

https://bitdefender.gr/blog/blog-password/

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

Παιδόφιλοι στο facebook Μέρος 1ο

Παιδόφιλοι στο facebook Μέρος 2ο

Πόσο εύκολα μπορούνε να κλέψουνε τις φωτογραφίες των παιδιών στο Facebook

Ποιοι Είμαστε

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .