Η σκοτεινή πλευρά του ίντερνετ που όλα μπορούν να συμβούν .

2009

Στον κόσμο του Διαδικτύου όλα μπορούν να συμβούν. Εμπόριο ναρκωτικών, όπλων, κλοπή απόρρητων κρατικών ή εταιρικών πληροφοριών, υφαρπαγή προσωπικών δεδομένων, υλικό διακίνησης παιδικής πορνογραφίας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Σημείωση : Στις υπογραμισμένες κόκκινες λέξεις πατήστε για περισσότερες πληροφορίες 

Η σκοτεινή πλευρά του ίντερνετ και η έκρηξη στην κρυπτογραφημένη επικοινωνία κρύβουν έναν αόρατο εχθρό που δεν μπορεί να καταπολεμηθεί. Οι χάκερς «χτυπούν» αδιακρίτως. Από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και τεχνολογικούς κολοσσούς μέχρι κυβερνήσεις, πανεπιστήμια, δημόσιες υπηρεσίες και ιδιώτες. «Εισβάλουν» απαρατήρητοι στα ηλεκτρονικά συστήματα και επιφέρουν τεράστιες ζημιές, την ώρα που οι ίδιοι αποκομίζουν υπέρογκα κέρδη. Όσο περισσότερο η ζωή μας ψηφιοποιείται, τόσο εκείνοι επωφελούνται και ενισχύονται, προκαλώντας στην παγκόσμια οικονομία απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάθε χρόνο.

Το 2016 αποτέλεσε μια τρομακτική προειδοποίηση, καθώς οι κυβερνοεπιθέσεις υπερ-πολλαπλασιάστηκαν και οι χάκερς «συνειδητοποιήσαν» ότι η τεχνολογία τους έδωσε εντυπωσιακό προβάδισμα στον κυβερνοπόλεμο.

Κανείς δεν μπορεί να τους σταματήσει, γιατί κανείς δεν μπορεί να τους αντιληφθεί, ούτε να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις τους. Άλλωστε δεν μπορείς να εξουδετερώσεις τον αόρατο εχθρό. Μπορείς όμως να προφυλαχθείς από αυτόν.

Μην αναρωτιέστε πώς οι χάκερς στοχοποιούν τα θύματά τους, αλλά πότε- και προετοιμαστείτε. Το κυβερνοέγκλημα είναι πάντα ένα βήμα μπροστά.

Πατήστε πάνω στην εικόνα για περισσότερα

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΧΑΚΕΡΣ – ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρια χρόνια πριν, το 2014, ο τεχνολογικός κολοσσός Yahoo υπέστη βαρύ πλήγμα, όταν χάκερς υπέκλεψαν πάνω από 500 εκατομμύρια ονοματεπώνυμα, τηλέφωνα, και κωδικούς ασφαλείας από λογαριασμούς e-mail της εταιρείας προκαλώντας διεθνή σάλο και τρομακτική ανησυχία στους χρήστες της.

Mετά το πρώτο σοκ της επίθεσης, η Yahoo αντιλήφθηκε ότι οι απώλειες που έπρεπε να μετρήσει, ήταν τελικά πολύ μεγαλύτερες, καθώς λίγους μήνες νωρίτερα είχαν παραβιαστεί ένα δισ. λογαριασμοί της. Η αξιοπιστία της εταιρείας τέθηκε εν αμφιβόλω, καθώς οι δύο σοβαρές κυβερνοεπιθέσεις παραλίγο να οδηγήσουν σε ναυάγιο το big deal εξαγοράς της Yahoo από τη Verizon.

Το σκάνδαλο «απιστίας» της Ashley Madison, η κλοπή στοιχείων 76 εκατ. πελατών και 7 εκατ. επιχειρήσεων που συνεργάζονταν με την αμερικανική τράπεζα JP Morgan Chase, η διαβόητη «επίθεση» στη Sony Pictures από την οποία εκτέθηκαν στελέχη, ηθοποιοί και επιχειρηματικά μυστικά, το «χτύπημα» στο Βρετανικό ΕΣΥ, οι αποκαλύψεις του Wikileaks, το κακόβουλο λογισμικό «Crypto Wall» που μόλυνε εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις, είναι μερικές μόνο από τις περιπτώσεις που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο διαδικτυακής θύελλας έπειτα από ψηφιακές επιθέσεις, αποδεικνύοντας ότι κανείς πια δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος στην εποχή του ασταμάτητου ιντερνετικού κυβερνοπόλεμου.

Το κρίσιμο ερώτημα πλέον δεν είναι πώς ή ποιους θα επιλέξουν να «χτυπήσουν» οι ηλεκτρονικοί εγκληματίες, αλλά πότε. Και από αυτό προκύπτει ακόμα ένα κομβικό ερώτημα. Πόσο καλά είναι «οχυρωμένες» οι -κάθε είδους- επιχειρήσεις; Πόσο έχουν επενδύσει στη διαφύλαξη των πολύτιμων «περιουσιακών» τους στοιχείων σε μια χρονική περίοδο που οι νέες τεχνολογίες αναπτύσσονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και χρήση τους από τους ανθρώπους ξεπερνά τα όρια του εθισμού; Τι σχέδιο αντιμετώπισης διαθέτουν σε περίπτωση παραβίασης της ασφάλειας;

Σύμφωνα με έρευνες, τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον κόσμο όπως και κορυφαίοι τεχνολογικοί οργανισμοί ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια για την ασφάλεια των «ευαίσθητων» δεδομένων τους, αριθμός που μαρτυρά το μέγεθος του κινδύνου. Στον ιδιωτικό τομέα, μόνο το περασμένο έτος, δαπανήθηκαν περισσότερα από 75 δισεκατομμύρια δολάρια στην προστασία λογισμικού, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 7% φέτος φθάνοντας τα 90 δις. δολάρια και τα 113 δις. μέχρι το 2020. Ωστόσο μπορούν τώρα να μην ανησυχούν; Η απάντηση είναι «όχι». Η ιστορία έχει δείξει οι χάκερς οργανώνονται, ενώνουν τις γνώσεις τους, κινούνται εξυπνότερα, εντοπίζουν τις «τρύπες» και ανοίγουν ανυποψίαστα «πόρτες» για την εισβολή τους στα συστήματα, αποκτώντας πρόσβαση σε οποιαδήποτε πληροφορία. Ο στόχος προς τον οποίο κατευθύνονται είναι είτε το οικονομικό όφελος, είτε η απόδειξη ότι μπορούν να εκμηδενίσουν ταχύτατα κάθε εξελιγμένο μηχανισμό ασφαλείας .

«Συγκριτικά με το παρελθόν είμαστε “σοφότεροι”, όπως και οι ηλεκτρονικοί εγκληματίες, οι οποίοι αναπτύσσουν διαρκώς την τεχνογνωσία τους. Είναι σαν ένα παιχνίδι ανάμεσα στη γάτα και το ποντίκι. Κάθε φορά που βάζεις μια παγίδα, επινοούν μια νέα τεχνική. Το παιχνίδι όμως έχει δυσκολέψει, καθώς η δράση των χάκερς μάς έμαθε να δημιουργούμε επιπλέον και πολυπλοκότερα εμπόδια» παρατηρούν αναλυτές της Bitdefender, μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες παροχής προηγμένου δικτύου ασφαλείας παγκοσμίως.

Κακόβουλα λογισμικά, ηλεκτρονικό «ψάρεμα» πληροφοριών, κλοπές συσκευών, επιθέσεις DDoS που παραλύουν τα ηλεκτρονικά συστήματα και ψεύτικες ειδήσεις (Hoax), είναι κάποιες από τις συνηθέστερες μεθόδους επιθέσεων των χάκερς. Οι κινήσεις τους ωστόσο παραμένουν απρόβλεπτες, αφού νέες αναβαθμισμένες μορφές χάκινγκ αναδύονται συνεχώς. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το Ramsoware, που η Bitdefender καταδεικνύει ως την ταχύτερα αναπτυσσόμενη κυβερνοαπειλή που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στο διαδίκτυο. Πρόκειται για έναν ιό που μολύνει τις συσκευές, κρυπτογραφεί τα δεδομένα και στη συνέχεια ζητά από τους χρήστες να πληρώσουν λύτρα -αν δεν έχουν αντίγραφα και θέλουν να ανακτήσουν τα αρχεία τους- σε διευθύνσεις που δύσκολα εντοπίζονται.

Οι χάκερς στέλνουν χιλιάδες e-mail με το κακόβουλο λογισμικό και όποιος χρήστης κάνει το λάθος να τα ανοίξει τότε τα αρχεία του αχρηστεύονται. Η αποκατάσταση του υπολογιστή μετά από μία τέτοια επίθεση καθίσταται πολύπλοκη και αρκετά χρονοβόρα, παράγοντες που λειτουργούν άκρως επιβλαβώς -σε χρήμα, φήμη και αξιοπιστία-  για τις επιχειρήσεις. Η εμπιστοσύνη προς την επιχείρηση, η υποβάθμιση της εμπορικής της επωνυμίας, η μείωση των εσόδων, οι ποινικές διώξεις, η απώλεια πνευματικής ιδιοκτησίας, ή ακόμη και το πρόστιμο από τις ρυθμιστικές Αρχές, περιλαμβάνονται στις αρνητικές επιπτώσεις από μια επιτυχημένη κυβερνοεπίθεση.

ΑΝΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΟΝ «ΕΧΘΡΟ»

Έρευνες της Bitdefender που βασίζονται σε απαντήσεις από συνεντεύξεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με αποδέκτες κορυφαίους επικεφαλής ασφάλειας διάφορων οργανισμών παγκοσμίως, δείχνουν ότι ο ιδιωτικός τομέας -στην πλειονότητά του- αν και ευάλωτος, δεν αντιμετωπίζει με προνοητικότητα ένα από τα φλέγοντα ζητήματα της εποχής μας. Στην πραγματικότητα, τα διοικητικά συμβούλια -παρά την ευθύνη που έχουν- δεν ασχολούνται καν με την ύπαρξη σχεδίου αντιμετώπισής του. Το 89% των οργανισμών δεν κατανοεί τον οικονομικό αντίκτυπο που μπορεί να προκαλέσει κάθε είδους κυβερνοεπίθεση, ενώ τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις παραδέχονται ότι δεν συνειδητοποιούν το ρίσκο που παίρνουν αν δεν επενδύσουν σε επιπρόσθετα επίπεδα προστασίας πέρα από τις παραδοσιακές τεχνολογίες.

Επιπλέον τρεις στους τέσσερις επικεφαλής του τμήματος «IT» σε μια εταιρεία που υπέστη «χτύπημα» δεν γνωρίζουν πότε έγινε η επίθεση, ούτε πόσο χρονικό διάστημα διήρκησε (ενδέχεται και ολόκληρους μήνες), ενώ δεν είναι σε θέση να αποσαφηνίσουν αν πραγματοποιήθηκε από εξωτερικό παράγοντα ή από εργαζόμενο της εταιρείας που είχε συγκεκριμένο σκοπό. Οι ίδιοι ερωτηθέντες δηλώνουν επίσης ότι δεν παίρνουν την απόφαση να μεταφέρουν τα δεδομένα στο υβριδικό cloud, παρότι οι έρευνες δείχνουν ότι πρόκειται για ένα πιο ασφαλές περιβάλλον που αναπτύσσεται εξελικτικά. Μόνο ένας στους τρεις απαντά ότι ο οργανισμός στον οποίο εργάζεται διαφυλάσσει αποτελεσματικά τα big data του, ενώ μόνο τέσσερις στους δέκα φροντίζουν για την ενημέρωση και εκπαίδευση των εργαζομένων. 

ΤΑ «ΚΛΙΚ» ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

«Ένα κλικ σε λάθος αρχεία ή διευθύνσεις μπορεί να μολύνουν όλο το ηλεκτρονικό σύστημα μιας εταιρείας» σημειώνουν οι αναλυτές. «Κάποιες επιχειρήσεις -κυρίως στο εξωτερικό- μπορεί να διαθέτουν ικανοποιητικά ποσά για την ασφάλεια των δεδομένων τους και τελικά ένας εργαζόμενος που θα κάνει το λάθος να ανοίξει ένα απλό e-mail με ιό, να καταστρέψει τα πάντα» τονίζουν. Παράλληλα, η μη ανανέωση των κωδικών ασφαλείας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μπορεί να αποβεί μοιραία, συμπληρώνουν, υπογραμμίζοντας ότι το φαινόμενο της μη αναβάθμισης όλου του συστήματος ασφαλείας «αφήνει την πόρτα ανοιχτή».

Στις μεγαλύτερες απειλές κατατάσσεται και η πρόσβαση όλων των εργαζομένων σε κάθε αρχείο μιας εταιρείας, δεδομένων των περιστατικών που έχουν καταγραφεί και αποκαλύπτουν ότι εργαζόμενοι έχουν κλέψει με USB απόρρητα στοιχεία και τα έχουν παραχωρήσει σε ανταγωνιστές. Σύμφωνα με έρευνα του Ponemon Institute σε ΗΠΑ και Ευρώπη (2015) το 62% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει πρόσβαση σε εταιρικά δεδομένα που δεν θα έπρεπε, ενώ οι εργαζόμενοι των τμημάτων ΙΤ επιβεβαίωσαν ότι είναι πιθανό το σενάριο να «γονατίσει» μια επιχείρηση από άγνοια, αμέλεια ή δόλο ενός απογοητευμένου εργαζομένου.

«Οι επιθέσεις σίγουρα θα επιδεινωθούν, παρά την αδιάκοπη αναβάθμιση του cyber security. Είναι παραπάνω από αναγκαία η αλλαγή της κουλτούρας των εταιρειών στο ζήτημα της ασφαλείας, αν θέλουν να επιβιώσουν από τον κυβερνοπόλεμο. Η γειτονιά στην οποία ζούμε είναι κακή, γι’ αυτό και οι πόρτες μας πρέπει να είναι κλειδωμένες» λένε οι ερευνητές της Bitdefender.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΑΚΕΡ ΠΟΥ «ΓΟΝΑΤΙΣΑΝ» ΤΟ FACEBOOK

Το 2014 τρεις νεαροί Έλληνες παρέλυσαν το λειτουργικό σύστημα του Facebook με σκοπό να παράγουν Bitcoin. Η δράση τους φιλοξενήθηκε στους πρώτους τίτλους των ειδήσεων όλων των μεγάλων μέσων ενημέρωσης της Γης. «Δημιούργησαν έναν ιό, με τον οποίο μόλυναν τόσο τα προφίλ των χρηστών, όσο και των φίλων τους. Μπλοκάροντας το λογισμικό του Facebook, έπιασαν σαν χταπόδι όλο τον κόσμο, με μοναδικό στόχο να κατασκευάσουν το ψηφιακό νόμισμα»

Οι νεαροί διέδιδαν μέσω μηνυμάτων στο Facebook το κακόβουλο λογισμικό Lecpetex, με το οποίο αποκτούσαν πρόσβαση σε υπολογιστές άλλων χρηστών. Στη συνέχεια υπέκλεπταν κωδικούς από ηλεκτρονικά ταχυδρομεία και λογαριασμούς αυτών των χρηστών και χρησιμοποιούσαν τους μολυσμένους υπολογιστές για να παράγουν το bitcoin. Τότε, η ΕΛ.ΑΣ είχε ανακοινώσει ότι οι χάκερς είχαν μολύνει πάνω από 200.000 υπολογιστές.

Το Facebook εξέφρασε δημόσια τις ευχαριστίες του προς την Ελληνική Αστυνομία για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και τη σύλληψη των δραστών. «Άνθρωποι με ευφυΐα πάνω από τον μέσο όρο, οι οποίοι τις περισσότερες φορές χτυπούν κόκκινο και ξεχωρίζουν για τις ικανότητές τους»

ΒΑΘΥΣ ΙΣΤΟΣ, ΠΑΙΔΟΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ONLINE GAMING

«Στα χέρια ενός ενημερωμένου χρήστη το διαδίκτυο αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο», ωστόσο αν κάποιος δεν γνωρίζει πώς να το χρησιμοποιεί σωστά, μπορεί να σκοντάψει σε όσους καραδοκούν συνεχώς για ανυποψίαστους και πρωτόβγαλτους στο σπορ χρήστες. «Στο διαδίκτυο η άγνοια κινδύνου σκοτώνει και η απειλή για τα θύματα όσων το λειτουργούν με κακό σκοπό είναι μεγάλη».

Στις παρυφές του ηλεκτρονικού κόσμου κυριαρχεί μια ψηφιακή «Άγρια Δύση», ο διεστραμμένος παράδεισος για κάθε είδους απάτες με πιστωτικές κάρτες, πλαστά έγγραφα, παραχάραξη χρήματος, διακίνηση όπλων, ιστοσελίδες παράνομου τζόγου και μια τεράστια αγορά για κάθε μύχιο βίτσιο, ακόμα και παιδική πορνογραφία.

Συνηθίζεται να ονομάζεται «Darknet» και είναι προσβάσιμο μόνο για τους μυημένους, καθώς οι κοινές μηχανές αναζήτησης δεν είναι εξοπλισμένες να εντοπίζουν δεδομένα εντός αυτού. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όσοι παράνομοι περιπλανώνται στα «σκοτεινά« ιντερνετικά μονοπάτια δεν λειτουργούν και στο «φανερό» ίντερνετ (και το αντίστροφο).

Παιδόφιλοι χρησιμοποιούν ελεύθερα σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προσεγγίσουν ανήλικα παιδιά και να ικανοποιήσουν τις ανώμαλες ορέξεις τους. «Είναι αρκετά τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί και στα οποία γονείς βρίσκουν τα παιδιά τους γυμνά σε τουαλέτες να μιλούν online με παιδόφιλους που τα έχουν παραπλανήσει. Στο εξωτερικό υπάρχουν και περιστατικά αρπαγής ανηλίκων μέσα από το ίντερνετ». «Οι γονείς οφείλουν να θέτουν όρια στη χρήση του διαδικτύου και στις online συνομιλίες τους ώστε να αποφύγουν να συναντήσουν κάτι που δεν θα έπρεπε ή δεν θα ήθελαν ποτέ να δουν. Η κερκόπορτα του διαδικτυακού εγκλήματος είναι τα chat rooms και οι γονείς θα πρέπει να περιορίζουν την πρόσβαση σε αυτά.  Δεν επιτρέπεται να αποκαλύπτονται προσωπικές πληροφορίες στα social media, όπως τι σχεδιάζουμε να κάνουμε (status) ή πού και με ποιους βρισκόμαστε (check-in). Επιπλέον είναι παράλογο και ριψοκίνδυνο να δεχόμαστε αιτήματα φιλίας στο Facebook από αγνώστους».

«ΟΠΛΟ» ΤΩΝ ΧΑΚΕΡΣ Ο ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA ΚΑΙ ΤΑ SMARTPHONES

Στη δημοφιλή αμερικανική σειρά «Mr Robot» η ζωή του πρωταγωνιστή Elliot Alderson μοιάζει με σκάκι αποτελούμενο από ηλεκτρονικά, εικονικά, πιόνια, των οποίων κάθε κίνηση αποδεικνύει πως όσο περισσότερο οι άνθρωποι συνδέονται με τον ψηφιακό κόσμο, τόσο πιο εύκολα «υπακούουν» σε ένα μυαλό: αυτό των χάκερς. Άλλωστε ο ανθρώπινος παράγοντας όντας επιρρεπής στη χειραγώγηση, αποτελούσε πάντα το βασικό «όπλο» των ηλεκτρονικών εγκληματιών στην κλιμάκωση των επιθέσεων τους. Ωστόσο, εκείνο το στοιχείο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της παραβατικής δράσης τους, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για την «επόμενη γενιά» των χάκερς, είναι η υπερδύναμη της τεχνολογίας. Του Διαδικτύου και των νέων «έξυπνων» συσκευών που σαγηνεύουν στα όρια της απόλυτης εξάρτησης τον κόσμο.

Αυτό κατέστη ακόμα πιο σαφές στη διάρκεια του περασμένου έτους, το οποίο χαρακτηρίστηκε «η χρονιά των χάκερς». Το 2016 αποτέλεσε μία από τις χειρότερες χρονιές σε ό,τι αφορά τις κυβερνο-επιθέσεις παγκοσμίως, με τους κράκερς να στήνουν διαδικτυακές παγίδες και να εξαπλώνουν κακόβουλα προγράμματα, έχοντας ως επιθετικό εργαλείο «οτιδήποτε συνδέεται στο ίντερνετ». Με άλλα λόγια τα κινητά, τα τάμπλετ και τα λάπτοπ που χρησιμοποιούμε όλοι για καθετί στην καθημερινότητά μας, διευκόλυναν και συνεχίζουν αδιανόητα να βοηθούν τους χάκερς, λειτουργώντας ως κλειδί στο «σπάσιμο» κωδικών, την καταστροφή δικτύων και τη διασπορά ιών.

«O,ΤΙ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΧΑΚΑΡΕΤΑΙ»

Παρά τις μελέτες που αποδεικνύουν ότι στον κόσμο των επιχειρήσεων η νέα τάση παροχής φορητών συσκευών στους εργαζόμενους αυξάνει την παραγωγικότητα στο χώρο εργασίας, η εν λόγω τακτική καθιστά τις εταιρείες ευπαθείς στον κυβερνοχώρο. «Η χρήση του λάπτοπ, του τάμπλετ ή του κινητού που χρησιμοποιείται εντός και εκτός εταιρείας και συνδέεται σε διαφορετικά wi-fi μπορεί να θέσει σε τεράστιο κίνδυνο την ασφάλεια του οργανισμού. Όχι μόνο μπορεί με ευκολία να χακαριστεί η συσκευή, αλλά το σενάριο να συμβεί χωρίς καν να το συνειδητοποιήσει ο χρήστης, είναι παραπάνω από πιθανό» σημειώνουν οι αναλυτές της Bitdefender.

ΔΗΜΟΣΙΑ WI-FI: Η «ΑΘΩΑ» ΑΠΕΙΛΗ

«Η σύνδεση σε δημόσιο wi-fi (αεροδρομίων, εστιατορίων, καφετεριών, μπαρ, ξενοδοχείων κτλ) επιτρέπει ακόμα και σε έναν χάκερ με βασικές γνώσεις, να διαβάσει όλα τα e-mail του χρήστη, τα στοιχεία του αποστολέα και του παραλήπτη, κάθε συνομιλία στα μηνύματα που έχουν αποθηκευθεί στο τηλέφωνο, στις εγκατεστημένες εφαρμογές των social media, τη συχνότητα των συνομιλιών, όλο τον τηλεφωνικό κατάλογο, κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών, πιστωτικών καρτών, την τοποθεσία του και κάθε άλλο επαγγελματικό ή προσωπικό αρχείο». Πολύ απλά, τα προσωπικά στοιχεία του χρήστη έχουν πλέον βρεθεί στην κυριότητα του χάκερ, ενώ όταν επιστρέψει στην εργασία του και συνδεθεί στο δίκτυο με το smartphone ή το λάπτοπ του, ο χάκερ δύναται να κινηθεί ανενόχλητος στο σύστημα του οργανισμού.

«Επιπλέον οι αδυναμίες των ανοιχτών δικτύων παρέχουν τη δυνατότητα σε έναν χάκερ να αλλάζει το περιεχόμενο των ιστοσελίδων που επισκέπτεται ο χρήστης και να τον χειραγωγεί με τέτοιο τρόπο ώστε ο χρήστης να κατεβάζει και να εγκαθιστά προγράμματα που ανοίγουν ηλεκτρονικές «πόρτες», αναφέρει η Bitdefender. Από την πλευρά τους, μελετητές της αμερικανικής εταιρείας ερευνών στον τομέα της Πληροφορικής, Gartner, τονίζουν ότι «οι άνθρωποι είναι τόσο εθισμένοι στα κινητά τους και το ίντερνετ, που παραβλέπουν κάθε προειδοποιητικό μήνυμα παραβίασης ασφαλείας που ενδέχεται να αναδυθεί στην οθόνη. Πατούν ασυναίσθητα «ακύρωση» (cancel) και αδημονούν να συνδεθούν στη σελίδα που επιθυμούν, προβάλλοντας μηδενική αντίσταση στις διαδικτυακές απειλές».

«ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ» (ALLOW ACCESS)

Ένα απλό κλικ σε ενοχλητικές pop-up διαφημίσεις ή στις φράσεις «Να επιτρέπεται η πρόσβαση» και «Αποδοχή και Εγκατάσταση» την ώρα που κατεβάζουμε ταινίες και μολυσμένες εφαρμογές είναι αρκετό για να επιτύχει ο χάκερ τον στόχο του. Κακόβουλα προγράμματα εγκαθίστανται στις συσκευές μας διαλύοντας τα δεδομένα ή «τρέχουν» αθόρυβα κατασκοπεύοντας κάθε κίνησή μας. «Απαιτείται πάντα η χρήση του VPN ως δίκτυ ασφαλείας κάθε φορά που συνδεόμαστε στο διαδίκτυο. Ένα anti-malware πρόγραμμα για κινητά/τάμπλετ/λάπτοπ είναι το λιγότερο που πρέπει να εγκατασταθεί στη συσκευή, ενώ η αξιοποίηση της κρυπτογράφησης στις μνήμες αποθήκευσης δεδομένων των φορητών συσκευών, μειώνει την πιθανότητα υποκλοπής απόρρητων πληροφοριών των χρηστών» συμβουλεύει η Bitdefender.

Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΩΝ «HOAX» ΣΤΟ FACEBOOK

Τις εβδομάδες πριν από τις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές, χιλιάδες άρθρα με τίτλους όπως «ο Πάπας στηρίζει την υποψηφιότητα Τραμπ» και «η Κλίντον πούλησε όπλα στο Ισλαμικό Κράτος» κατέκλυσαν τα newsfeeds των χρηστών του Facebook ανά τον κόσμο, ξεπερνώντας σε σχόλια, likes και κοινοποιήσεις τα άρθρα των Times και της Wall Street Journal. Ήταν τέτοια η έκταση και ο αριθμός των άρθρων, που οι ερευνητές έκαναν λόγο ακόμη και για πιθανή παρέμβαση ρωσικού μηχανισμού προπαγάνδας στις αμερικανικές εκλογές.

Ο ψηφιακός δημόσιος διάλογος είχε αποπροσανατολιστεί, ενώ μετά την εκλογή του Τραμπ, αρκετοί εκπρόσωποι της Ουάσιγκτον έριξαν μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για την εκλογή του στους αλγόριθμους του Facebook. Σε μια εποχή που οι περισσότεροι ενημερώνονται για την επικαιρότητα ιντερνετικά, το φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων (fake news ή Hoax) δεν άνοιξε μόνο το ζήτημα πιθανής προπαγάνδας εκ μέρους του Facebook (του οποίου ο δημιουργός διατρανώνει ότι «κάνει τον κόσμο πιο ανοιχτό και πιο συνδεδεμένο»). Αποτέλεσε τον τέλειο μηχανισμό για τις καταχθόνιες διαδικτυακές ιδιοφυΐες, που χρησιμοποίησαν τη δυναμική του για να εκτοξεύσουν τα έσοδα της online διαφήμισης και να προσελκύσουν με εκπληκτική ταχύτητα χιλιάδες αναγνώστες-θύματα σε πλαστές ηλεκτρονικές σελίδες. Εκεί έκρυβαν ιούς, παγίδες που προκαλούσαν αδυναμία παροχής υπηρεσιών (DoS, Denial of Services) ή «ψάρευαν» (phishing) το όνομα του χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης του στο Facebook. Όποιοι ανυποψίαστοι έδιναν τα στοιχεία τους, γίνονταν αυτομάτως έρμαια των χάκερς.

Το Facebook σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τα «fake news» εγκαινίασε μια πλατφόρμα, με νέα εργαλεία, προκειμένου οι χρήστες να μπορούν να επισημαίνουν μια ψευδή ιστορία που εμφανίζεται ως είδηση στο χρονολόγιό τους. Την ίδια ώρα όμως, οι ειδικοί του cyber security έσπευσαν να προειδοποιήσουν: «Μην γελιέστε. Οι ψευδείς ειδήσεις αποτελούν άριστο δόλωμα για τους χάκερς. Δεν θα πάψουν να υπάρχουν ως απειλή στα social media, αντίθετα θα κατασκευάζονται περισσότερο περίτεχνα, ώστε οι χρήστες να γοητεύονται και να πατούν το “πολυπόθητο” μολυσματικό κλικ. Οι ιστορίες είναι ψεύτικες, αλλά οι συνέπειές τους πραγματικές».

Συνολικό κόστος για την αντιμετώπιση του κυβερνοεγκλήματος

Έρευνα από Ponemon Institute © | Δείγμα από 237 οργανισμούς σε έξι χώρες | Γλωσσάρι Ορολογίας

Το κόστος ανά συχνότητα κυβερνοεπίθεσης

Έρευνα από Ponemon Institute © | Δείγμα από 237 οργανισμούς σε έξι χώρες | Γλωσσάρι Ορολογίας

Μέσος χρόνος για την αντιμετώπιση μιας κυβερνοεπίθεσης

Κάποια είδη επιθέσεων χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την αντιμετώπιση τους

Γλωσσάρι Ορολογίας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τι μπορείς να κάνεις για να προστατευτείς;Βασικές συμβουλές προστασίας από τους διαρκώς

αυξανόμενους κινδύνους του διαδικτύου

  • Δεν γνωστοποιούμε τους κωδικούς μας σε κανέναν – Απαιτείται διαφορετικός κωδικός σε κάθε υπηρεσία
  • Χρησιμοποιούμε προγράμματα προστασίας από κακόβουλα λογισμικά στις συσκευές μας
  • Κρατάμε και ανανεώνουμε συχνά αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων μας
  • Παρακολουθούμε τη δραστηριότητα των παιδιών στο Διαδίκτυο
  • Δεν ανοίγουμε ποτέ συνημμένα αρχεία από αγνώστους
  • Αποφεύγουμε να κλικάρουμε σε δημοσιεύσεις αγνώστων πηγών, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • Ελέγχουμε συχνά τους λογαριασμούς και τις κάρτες μας για ασυνήθιστες χρεώσεις
  • Διατηρούμε ενημερωμένα τα λειτουργικά συστήματα και τα προγράμματα στις συσκευές μας

Το αρθρο περιέχει πληροφορίες απο το protothema.gr © 2017 με επιμέλεια από Νάντια Μιχαλοπούλου

Οι κίνδυνοι που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ενός χρήστη στο Διαδίκτυο μπορούν να αποφευχθούν
αρκεί να υπάρχει θέληση, παιδεία , όρεξη για μάθηση και πάνω από όλα  ένα καλό πρόγραμμα προστασίας  .
Βάλτε εσείς την θέληση και την όρεξη και εμείς βάζουμε για εσάς , σε εσάς , το πρόγραμμα προστασίας και ….
κάντε αυτό που σας αρέσει , είστε προστατευμένοι

Αν θέλεις περισσότερη προστασία τότε πάτησε σε ένα από τα παρακάτω

Διαγωνισμός για υψηλής απόδοσης προστασία στις συσκευές σας 

Bitdefender Greece

Ποια είναι η Bitdefender Greece

Ασφάλεια στο διαδίκτυο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

Παιδόφιλοι στο facebook Μέρος 1ο

Παιδόφιλοι στο facebook Μέρος 2ο

Πόσο εύκολα μπορούνε να κλέψουνε τις φωτογραφίες των παιδιών στο Facebook

Ποιοι Είμαστε

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .