Πόσα Megabyte ξοδεύουν οι υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε και τι πρέπει να προσέχουμε

2904

Πόσα megabyte ξοδεύουν οι υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε και τι πρέπει να προσέχουμε … για να έχουμε ;

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν mobile internet στο κινητό τους συνήθως χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη βρίσκονται όσοι το χρησιμοποιούν αλόγιστα, με αποτέλεσμα να τους τελειώνει συντομότερα από ότι υπολόγιζαν και στη δεύτερη αυτοί που προσέχουν συνέχεια και καταλήγουν να μην απολαμβάνουν τα διαθέσιμα megabyte τους. Σήμερα λοιπόν θα δούμε πόσα data ξοδεύουν οι υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε, για να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα που μας βολεύει.

Αυτό το άγχος με τα megabyte πρέπει επιτέλους να τελειώσει. Πρέπει να γνωρίζουμε τι θα μας φύγει αν ακούμε όλη μέρα internet radio, αν βλέπουμε βίντεο στο YouTube ή αν χρησιμοποιούμε το Spotify, για να απολαμβάνουμε το πακέτο που έχουμε στη διάθεσή μας, χωρίς τύψεις και κυρίως χωρίς να μας τελειώνει σύντομα. Ευτυχώς για εμάς το Android Central έκανε μια έρευναη οποία μας δίνει μια καλή κατά προσέγγιση εικόνα για τις streaming υπηρεσίες που… ρουφάνε megabyte.

Βίντεο

Ξεκινάμε από τα βίντεο που είναι και αυτά που γονατίζουν τη σύνδεσή μας, με το YouTube να έχει φυσικά την τιμητική του. Εδώ γενικά πρέπει να αποφεύγουμε την εκτεταμένη χρήση όπως ο διάολος το λιβάνι που λέμε, αλλά υπάρχει η επιλογή να βλέπουμε βίντεο σε πολύ χαμηλή ανάλυση. Βέβαια επειδή πρόκειται για εικόνα, όταν χαμηλώνεις την ανάλυση στα 320p για παράδειγμα, δεν μπορείς να το απολαύσεις, οπότε για εμένα προσωπικά αυτό δεν είναι λύση. Το καλύτερο είναι λοιπόν να βλέπουμε μόνο λίγα βίντεο κάθε εβδομάδα, σε ανάλυση 480p, κάτι που μπορούμε να ρυθμίσουμε με ευκολία στην εφαρμογή του YouTube, την ώρα που παίζει το βίντεο.

Οι μετρήσεις λοιπόν για τα βίντεο έδειξαν τα εξής:

  • Χαμηλή ποιότητα (240p – 320p) – Κατανάλωση περίπου 300MB την ώρα.
  • Ποιότητα SD (480p) – Κατανάλωση περίπου 700MB την ώρα.
  • Ποιότητα HD (720p – 1440p) – Η κατανάλωση ποικίλει ανάλογα με την ανάλυση του βίντεο από 900MB την ώρα (720p), σε 1.5GB την ώρα (1080p) και φτάνει τα 3GB (1440p) την ώρα.
  • Ποιότητα UHD (4K) – Κατανάλωση περίπου 7.2GB την ώρα.

Σημείωση:

Είναι σημαντικό να ελέγχουμε σε κάθε βίντεο την ανάλυση γιατί ειδικά η εφαρμογή του YouTube έχει την τάση να αυτορρυθμίζεται. Άλλες εφαρμογές όπως το Facebook διαθέτουν στις ρυθμίσεις τους επιλογές για την ποιότητα των βίντεο και των εικόνων που βλέπουμε, ενώ πολλές φορές μας εμφανίζουν και το συνολικό μέγεθος σε megabyte για να γνωρίζουμε πόσο θα ξοδέψουμε.

Ήχος / Μουσική

Στον ήχο τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα και πολλές φορές η κατανάλωση είναι υποδεκαπλάσια από αυτή των βίντεο. Αν ακούσεις δηλαδή το ίδιο τραγούδι στο YouTube και στο Spotify, το πρώτο θα καταναλώσει 40MP, ενώ το δεύτερο μόλις 4.5MB. Εδώ και πάλι η κατανάλωση έχει να κάνει με την “ανάλυση” που στον ήχο τη μετράμε σε ‘kbps’. Και εδώ όλες οι εφαρμογές μουσικής και ραδιοφώνου διαθέτουν ρυθμίσεις στις οποίες μπορούμε να ορίσουμε την ποιότητα του ήχου, με τις μετρήσεις να κυμαίνονται στα ακόλουθα επίπεδα:

  • Χαμηλή ποιότητα (96kbps) – Κατανάλωση περίπου 44MB την ώρα.
  • Κανονική ποιότητα (160kbps) – Κατανάλωση περίπου 72MB την ώρα.
  • Υψηλή ποιότητα (320kbps) – Κατανάλωση περίπου 116MB την ώρα.

Σημείωση:

Σε αντίθεση με τα βίντεο, τον ήχο μπορείς να τον ακούσεις και στη χαμηλή ποιότητα χωρίς να σε ενοχλεί. Ειδικά αν ακούς ραδιόφωνο μέσω ίντερνετ και ειδικότερα talk show, δεν υπάρχει λόγος να ανεβάσεις την ποιότητα.

Το παράδειγμα

Πάμε λοιπόν σε ένα παράδειγμα για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με τα megabyte μας. Για κάποιον που λαμβάνει περί τα 3GB το μήνα στη σύνδεσή του (τόσα λαμβάνουμε κάθε μήνα δωρεάν στο καρτοκινητό μας), μπορεί να κάνει τα εξής:

  • να ακούσει μουσική και ραδιόφωνο για 70 περίπου ώρες σε χαμηλή ποιότητα ή
  • να δει 4.2 ώρες βίντεο σε ανάλυση 480p.

Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος αυτός μπορεί να ακούει καθημερινά τη δίωρη αγαπημένη του εκπομπή στο ραδιόφωνο ή να ακούει για αντίστοιχη ώρα τα τραγούδια του στο Spotify, ενώ εναλλακτικά μπορεί να βλέπει έως και οκτώ λεπτά βίντεο στο YouTube. Επειδή όμως οι εκπομπές συνήθως δεν παίζονται το σαββατοκύριακο και οι φίλοι του δε στέλνουν κάθε μέρα από δύο αστεία βίντεο, στην πραγματικότητα μπορεί να τα κάνει άνετα και τα δύο κάθε μήνα. Από τα 3GB θα πρέπει τέλος να αφαιρέσουμε και 300MB – 500MB περίπου, για τις υπόλοιπες καθημερινές μας υπηρεσίες όπως chat, email, browsing και λοιπά.

Να επισημάνουμε , για όσους το χρησιμοποιουν , το facebook , έχει λειτουργία για χαμηλότερη ανάλυση εικόνων και “όχι autoplay” στα βίντεο , που σου σώζει μπόλικα megabyte!

Έχοντας λοιπόν στο μυαλό μας ότι μπορούμε να ακούμε τόση μουσική και να βλέπουμε τόσα βίντεο συγκεκριμένα, μπορούμε να απολαύσουμε ξέγνοιαστα τα megabyte μας χωρίς φόβο.

Άρθρο από Chris K – Dr. Android

https://www.facebook.com/Dr.AndroidGR  & http://www.doctorandroid.gr 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

Παιδόφιλοι στο facebook Μέρος 1ο

Παιδόφιλοι στο facebook Μέρος 2ο

Πόσο εύκολα μπορούνε να κλέψουνε τις φωτογραφίες των παιδιών στο Facebook

Ποιοι Είμαστε

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

 

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .