Παιδί πνίγεται σε πισίνα στη Φινλανδία . Πόσοι όμως μπορούν να αναγνωρίσουν τον πνιγμό ;

2329

Στην ειδησεογραφία της ημέρας παρουσιάστηκε η είδηση για ένα παιδί που παραλίγο να πνιγεί στη Φινλανδία και δεν το παρατήρησε κανείς.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Κριτικές στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Ενδεικτικά μπορείτε να δείτε μερικά άρθρα παρακάτω με τους τίτλους που χρησιμοποιήθηκαν.

Huffington Post: Αδιανόητο: Παιδί παραλίγο να πνιγεί σε πισίνα στη Φινλανδία και δεν το παρατήρησε κανείς

Πρώτο Θέμα: Αδιανόητο βίντεο: Παιδί πνίγεται σε πισίνα και όσοι βρίσκονται δίπλα του αδιαφορούν

Το βίντεο είναι το παρακάτω.

https://www.youtube.com/watch?v=wEz3KZ9tXqA

 

Η είδηση, όπως φαίνεται, είναι αληθινή. Σε φινλανδικά δημοσιεύματα βλέπουμε ότι επιβλήθηκε ποινή 4 μηνών με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο στη μήτέρα και το παιδί είναι μια χαρά .

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/video-viisivuotias-kamppaili-hengestaan-helsinkilaisessa-uimahallissa-kukaan-ei-huomannut-hukkuvaa-lasta/6461070

Το περιστατικό αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό. Με μια απλή ματιά στο κόσμο του διαδικτύου θα βρούμε και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, όπου οι λουόμενοι δεν κατάλαβαν ότι κάποιος πνιγόταν δίπλα τους.

Ενα παράδειγμα και πάλι σε πισίνα, ευτυχώς υπήρχε ναυαγοσώστης.

 

Μένοντας μακριά από τους κλικοθηρικούς τίτλους, πόσοι είναι πραγματικά σε θέση να αναγνωρίσουν ότι κάποιος πνίγεται; Αν νομίζετε (όπως οι περισσότεροι) ότι ο πνιγμός είναι όπως τον βλέπετε στις ταινίες, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσετε.

 

 

Τις περισσότερες φορές ο πνιγμός είναι αθόρυβος, ενας άνθρωπος που πνίγεται δεν φωνάζει καθώς δεν υπάρχει χρόνος για αναπνοές που θα του επιτρέψουν να καλέσει σε βοήθεια, περισσότερα όμως μπορούμε να διαβάσουμε στο infokids.gr από όπου και η αναπαραγωγή του άρθρου.

Ο πνιγμός είναι ιδιαίτερα σιωπηλός και ύπουλος τονίζει ο κ. Αλέξανδρος Παναγόπουλος, Παιδίατρος.

Ο F. Pia, περιέγραψε πρώτος την “Ενστικτώδη Αντίδραση Πνιγμού”, ένα είδος αυτόνομης (ανεξάρτητης δηλαδή από τη θέληση μας) αντίδρασης του οργάνισμου όταν δεν μπορεί να κρατηθεί πάνω από την επιφάνεια του νερού. Σε ελέυθερη μετάφραση, ο ίδιος περιγράφει την αντίδραση αυτή ως εξής:

1. Εκτός από σπάνιες περιπτώσεις το άτομο που πνίγεται ΔΕΝ είναι σε θέση να καλέσει βοήθεια. Το αναπνευστικό σύστημα είναι φτιαγμένο πρωτίστως για να αναπνέουμε. Πρέπει να μπορούμε να πάρουμε ανάσες για να ακολουθήσουν οι ήχοι.

2. Το στόμα του ατόμου που πνίγεται ανεβοκατεβαίνει γρήγορα πάνω και κάτω από την επιφάνεια του νερού. Όταν βρίσκεται για λίγο πάνω από την επιφάνεια ο χρόνος αρκεί με δυσκολία για να βγάλει γρήγορα και να ξαναβάλει αέρα. Στη συνέχεια ξαναβυθίζεται πριν προλάβει να αρθρώσει έστω και μία λέξη.

3. Το άτομο που πνίγεται ΔΕΝ μπορεί να κουνήσει τα χέρια του έξω από το νερό ζητώντας βοήθεια. Ενστικτωδώς, τα χέρια απλώνονται στο πλάι, πιέζοντας την επιφάνεια του νερού προς τα κάτω. Αυτό τους βοηθά να ανασηκώσουν το σώμα τους λίγο έξω από το νερό για να πάρουν ανάσα.

 

4. Σε όλη τη διάρκεια της ενστικτώδους αντίδρασης πνιγμού το άτομο δεν έχει κανένα συνειδητό έλεγχο των κινήσεων του σώματός του. Εκτός από το οτι δεν μπορεί να σηκώσει τα χέρια ζητώντας βοήθεια, δεν μπορεί να κολυμπήσει προς τη στεριά, ούτε καν να αρπάξει ένα σωσίβιο που μπορεί να του πετάξουμε.

5. Σε όλη τη διάρκεια της ενστικτώδους αντίδρασης πνιγμού το σώμα παραμένει σε κάθετη (όρθια) θέση μέσα στο νερό ενώ τα πόδια ΔΕΝ κάνουν καμμία κίνηση για να το σπρώξουν προς τα πάνω. Αν δεν υπάρξει παρέμβαση άλλου ατόμου (ιδανικά ναυαγοσώστη) το άτομο που πνίγεται μπορεί να παραμένει με το στόμα πάνω από την επιφάνεια του νερού για μόνο 20 έως 60 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια όλο το σώμα βυθίζεται μέσα στο νερό.

Όλα τα παραπάνω δε σημαίνουν οτι αν κάποιος φωνάζει βοήθεια δεν κινδυνεύει. Απλά το άτομο αυτό μπορεί ακόμα να βοηθήσει το ίδιο στη διάσωσή του, αρπάζοντας πχ το σωσίβιο.

 

Κάποιος μπορεί να πνίγεται στο νερό αν παρατηρείτε τα παρακάτω:

– Τι κεφάλι είναι αρκετά μέσα στο νερό και το στόμα στο επίπεδο της επιφάνειας του νερού.

– Το κεφάλι είναι γυρισμένο προς τα πίσω και επάνω με το στόμα ανοιχτό.

– Βλέμμα κενό που δεν προσηλώνει.

– Τα μαλλιά κρύβουν το μέτωπο και τα μάτια.

– Το σώμα είναι σε κάθετη θέση με τα πόδια να είναι ακίνητα.

– Γρήγορες ή ακανόνιστες ανάσες.

– Δείχνει να προσπαθεί να κολυμπήσει προς μία κατεύθυνση αλλα δεν προχωρά καθόλου.

– Προσπαθεί να γυρίσει ανάσκελα.

– Μοιάζει να προσπαθεί να ανέβει μια αόρατη σκάλα.

Ο πραγματικός πνιγμός είναι αθόρυβος. Ίσως η πιο ισχυρή ένδειξη οτι κάποιος πνίγεται είναι οτι δε μοιάζει να πνίγεται.

Ειδικότερα για τους γονείς, τα παιδιά κάνουν πολύ φασαρία στη θάλασσα και στις πισίνες. Όταν δεν ακούτε φασαρία, θα πρέπει άμεσα να βρείτε τι συμβαίνει.

 

Στο παρακάτω άρθρο του Mario Vittone ειδικού σε θέματα θαλάσσιας ασφάλειας, εκτός των παραπάνω οδηγιών, περιγράφεται και περιστατικό όπου οι γονείς ενός παιδιόυ δεν κατάλαβαν ότι το παιδί τους πνιγόταν ακριβώς δίπλα τους. Το παιδί σώθηκε από έναν καπετάνιο που βρισκόταν 15 μέτρα μακριά από το ζευγάρι.

Mario Vittone

Έτσι την επόμενη φορά που θα δείτε τραβηκτικούς τίτλους για την αδιαφορία των ανθρώπων όταν κάποιος πνίγεται δίπλα τους και πριν βιαστείτε να σχολιάσετε βρίζοντας τους, αναρωτηθείτε αν αυτοί οι άνθρωποι ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν τον πνιγμό.

Εσείς είστε;

Γιώργος Ζαβοδημητράκης

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

Παιδόφιλοι στο facebook Μέρος 1ο

Παιδόφιλοι στο facebook Μέρος 2ο

Πόσο εύκολα μπορούνε να κλέψουνε τις φωτογραφίες των παιδιών στο Facebook

Ποιοι Είμαστε

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ