Προστάτεψε το παιδί σου από τον διαδικτυακό εκβιασμό

1184

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμμετέχει ενεργά στην καμπάνια ενημέρωσης της Europol «Say No!» και ενημερώνει τους πολίτες για τον σεξουαλικό εκβιασμό και εξαναγκασμό των παιδιών μέσω του διαδικτύου,γνωστού και ως «sextortion».

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμμετέχει ενεργά στην καμπάνια ενημέρωσης της Europol «Say No!» και ενημερώνει τους πολίτες για τον σεξουαλικό εκβιασμό και εξαναγκασμό των παιδιών μέσω του διαδικτύου,γνωστού και ως «sextortion».

Ξεκίνησε την Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017, η πανευρωπαϊκή εκστρατεία «Say No!» για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με το φαινόμενο του σεξουαλικού εκβιασμού και εξαναγκασμού των παιδιών, μέσω του διαδικτύου.

Στην εκστρατεία ενημέρωσης, η οποία υλοποιείται με πρωτοβουλία της Europol, συμμετέχουν οι αρμόδιες Αρχές από το σύνολο των Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ από τη χώρα μας συμμετέχει ενεργά η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σκοπός της εκστρατείας είναι:

  • η υποστήριξη και η παροχή συμβουλών στα παιδιά, τα οποία έχουν υποστεί τις συνέπειες του διαδικτυακού εκβιασμού και εξαναγκασμού,
  • η εμπεριστατωμένη ενημέρωση των παιδιών που χρησιμοποιούν καθημερινά το διαδίκτυο και αποτελούν ενδεχόμενους στόχους «διαδικτυακού εκβιασμού και εξαναγκασμού» καθώς και
  • η ανάδειξη της σημαντικότητας την οποία έχει η άμεση καταγγελία από τα θύματα των περιστατικών του «διαδικτυακού εκβιασμού και εξαναγκασμού».

Πώς οι δράστες φτάνουν στο σημείο να εκβιάσουν τα παιδιά

Ο σεξουαλικός διαδικτυακός εξαναγκασμός και εκβιασμός των παιδιών, γνωστός και ως «sextortion», αφορά στη μεθοδολογία διαδικτυακών δραστών να προσεγγίζουν τα θύματά τους με δόλιο τρόπο, παριστάνοντας συνομήλικους του ιδίου ή του αντιθέτου φίλου, συνομιλώντας μαζί τους, μέσω διαδικτυακών σελίδων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αυτών, κι αφού αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών με απατηλούς τρόπους, τους ζητούν υλικό ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων (φωτογραφίες ή βίντεο), για προσωπική δήθεν χρήση ή για επαγγελματική προώθηση, μέσω «ειδικών» (μόντελινγκ κλπ.).

Αφού παραλάβουν το υλικό, στη συνέχεια ζητούν νέες φωτογραφίες ή βίντεο, με πορνογραφικό όμως αυτή τη φορά περιεχόμενο. Εφόσον τα παιδιά ενδώσουν, τότε οι δράστες αποκαλύπτουν τους πραγματικούς τους σκοπούς, που είναι κυρίως σεξουαλικού ή οικονομικού ενδιαφέροντος.

Ενδεικτικά, επιδιώκουν την παραγωγή πρωτοτύπου υλικού πορνογραφίας ανηλίκων ή επιθυμούν να συναντηθούν με τα θύματά τους ή εκβιάζουν αυτά για χρήματα, με την απειλή ότι θα δημοσιεύσουν το υλικό στο διαδίκτυο ή θα το αποστείλουν στο οικείο περιβάλλον τους.

Πολλά από τα περιστατικά σεξουαλικού διαδικτυακού εκβιασμού και εξαναγκασμού δεν καταγγέλλονται στις αρμόδιες Αρχές είτε γιατί το θύμα αισθάνεται ντροπή για το υλικό που κλήθηκε να παράγει, είτε γιατί δε γνωρίζει (λόγω της ανηλικότητας) ότι έχει διαπραχθεί έγκλημα σε βάρος του.

Για το λόγο αυτό η πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης «Say No!» απευθύνεται σε άτομα που στοχοποιούνται από επιτήδειους και συμβουλεύει : «Μην ενδώσετε πληρώνοντας τον εκβιασμό και μην αισθάνεστε ντροπή να το καταγγείλετε στις αρμόδιες Αρχές επιβολής του νόμου (Αστυνομικές Αρχές ».

Τι να κάνεις αν πέσεις θύμα σεξουαλικού εξαναγκασμού και εκβιασμού

Σε περίπτωση που κάποιος πέσει θύμα διαδικτυακού σεξουαλικού εξαναγκασμού και εκβιασμού προτείνεται να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:

  • να μην μοιράσει άλλο υλικό,
  • να αναζητήσει βοήθεια,
    να μην διαγράψει τα αποδεικτικά στοιχεία (συνομιλιες, e-mail κτλ.),
  • να διακόψει κάθε επικοινωνία, «μπλοκάροντας» τον επιτήδειο διαδικτυακό δράστη και
  • να αναφέρει το συμβάν στις αρμόδιες Αστυνομικές ή Δικαστικές Αρχές (ειδικότερα στην Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος).

Επίσης είναι σημαντικό να ακολουθούμε τις παρακάτω συμβουλές:

  • κάνουμε φίλους μόνο όσους γνωρίζουμε καλά,
  • δεν ανταγωνιζόμαστε με την παρέα μας για το ποιος θα κάνει τους περισσότερους φίλους,
  • ορίζουμε στις Ρυθμίσεις Απορρήτου της συσκευής μας τι περιεχόμενο θέλουμε να φαίνεται στους άλλους,
  • αποφεύγουμε το “check-in” στους χώρους που κινούμαστε (στο σχολείο, στη βόλτα ή μέρη που επισκεπτόμαστε συχνά),
  • δε δημοσιεύουμε φωτογραφίες μου που “μαρτυρούν” τοποθεσίες, (π.χ. το σπίτι μας, το σχολείο μας),
  • ποτέ δεν κάνουμε chat με κάποιον που δε γνωρίζουμε,
  • προσέχουμε τις κινήσεις μας στην κάμερα, ενώ αν δεν την χρησιμοποιούμε καλό είναι να την καλύπτουμε με ένα αυτοκόλλητο,
  • σκεφτόμαστε πολύ πριν δημοσιεύσουμε κάποια εικόνα ή κάποιο video, σεβόμενοι πάντοτε και τα προσωπικά δεδομένα των φίλων μας.

Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε Συμβουλές από τον Διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Γιώργο Παπαπροδρόμου στην ΕΡΤ Α.Ε. 

Ένα βίντεο που όλοι πρέπει να δουν , σχετικά με τον σεξουαλικό εξαναγκασμό και τον εκβιασμό παιδιών στο διαδίκτυο . Σου έχει ζητήσει κάποιος διαδικτυακά να του στείλεις φωτογραφίες ή βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου ή να προχωρήσεις σε σεξουαλικές πράξεις μπροστά σε διαδικτυακή κάμερα ; Σου ζητάει να κρατήσεις την επικοινωνία σας μυστική , απειλώντας ότι θα ανεβάσει αυτές τις φωτογραφίες ή το βίντεο στο internet ή ότι θα τα κοινοποιήσει στους φίλους και την οικογένειά σου αν δεν πληρώσεις ή δεν στείλεις περισσότερα χρήματα ; Πρόκειται για εγκληματική πράξη . Είναι σεξουαλικός εξαναγκασμός και εκβιασμός ή αλλιώς “sextortion” . Αν σου συμβεί πες ΟΧΙ και ζήτησε βοήθεια . Πες το σε έναν φίλο ή ενήλικα που εμπιστεύεσαι ή στην Αστυνομία . Σε περίπτωση που κάποιος πέσει θύμα διαδικτυακού σεξουαλικού εξαναγκασμού και εκβιασμού προτείνεται να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα : 1) να μην μοιράσει άλλο υλικό 2) να αναζητήσει βοήθεια 3) να MHN διαγράψει τα αποδεικτικά στοιχεία ( συνομιλίες , e–mail κτλ ) 4) να διακόψει κάθε επικοινωνία , «μπλοκάροντας» τον επιτήδειο διαδικτυακό δράστη 5) να αναφέρει το συμβάν στις αρμόδιες Αστυνομικές ή Δικαστικές Αρχές και ειδικότερα στην Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο τηλέφωνο 111 88 , στέλνοντας e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr ή μέσω της εφαρμογής ( application ) ”CYBERKID” , για έξυπνα τηλέφωνα smartphones για συσκευές iOS και για συσκευές Android . Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμμετέχει ενεργά στην καμπάνια ενημέρωσης της Europol για τον σεξουαλικό εκβιασμό σε βάρος παιδιών μέσω διαδικτύου 

Πες ΟΧΙ στον σεξουαλικό εξαναγκασμό – Προστατεύστε τα παιδιά σ…

Ένα βίντεο που όλοι πρέπει να δουν , σχετικά με τον σεξουαλικό εξαναγκασμό και τον εκβιασμό παιδιών στο διαδίκτυο . Σου έχει ζητήσει κάποιος διαδικτυακά να του στείλεις φωτογραφίες ή βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου ή να προχωρήσεις σε σεξουαλικές πράξεις μπροστά σε διαδικτυακή κάμερα ; Σου ζητάει να κρατήσεις την επικοινωνία σας μυστική , απειλώντας ότι θα ανεβάσει αυτές τις φωτογραφίες ή το βίντεο στο internet ή ότι θα τα κοινοποιήσει στους φίλους και την οικογένειά σου αν δεν πληρώσεις ή δεν στείλεις περισσότερα χρήματα ; Πρόκειται για εγκληματική πράξη . Είναι σεξουαλικός εξαναγκασμός και εκβιασμός ή αλλιώς "sextortion" . Αν σου συμβεί πες ΟΧΙ και ζήτησε βοήθεια . Πες το σε έναν φίλο ή ενήλικα που εμπιστεύεσαι ή στην Αστυνομία . Σε περίπτωση που κάποιος πέσει θύμα διαδικτυακού σεξουαλικού εξαναγκασμού και εκβιασμού προτείνεται να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα : 1) να μην μοιράσει άλλο υλικό 2) να αναζητήσει βοήθεια 3) να MHN διαγράψει τα αποδεικτικά στοιχεία ( συνομιλίες , e–mail κτλ ) 4) να διακόψει κάθε επικοινωνία , «μπλοκάροντας» τον επιτήδειο διαδικτυακό δράστη 5) να αναφέρει το συμβάν στις αρμόδιες Αστυνομικές ή Δικαστικές Αρχές και ειδικότερα στην Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο τηλέφωνο 111 88 , στέλνοντας e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr ή μέσω της εφαρμογής ( application ) ''CYBERKID'' , για έξυπνα τηλέφωνα smartphones για συσκευές iOS και για συσκευές Android . Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμμετέχει ενεργά στην καμπάνια ενημέρωσης της Europol για τον σεξουαλικό εκβιασμό σε βάρος παιδιών μέσω διαδικτύου . #SayNo , #ΠεςΟΧΙ , #hellenicpolice , Europol , CYBER ALERT

Gepostet von Ασφάλεια στο διαδίκτυο am Mittwoch, 21. Juni 2017

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

Παιδόφιλοι στο facebook Μέρος 1ο

Παιδόφιλοι στο facebook Μέρος 2ο

Πόσο εύκολα μπορούνε να κλέψουνε τις φωτογραφίες των παιδιών στο Facebook

Ποιοι Είμαστε

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .