Facebook : Ελληνόπουλα ανταλλάσσουν ακατάλληλες φωτογραφίες με ενήλικες έναντι αμοιβής

1873

Δε συμβαίνει σε κάποια μακρινή χώρα. Στην Ελλάδα του 2017, η πρακτική της ανταλλαγής ακατάλληλων φωτογραφιών ανηλίκων, είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Σημείωση : Στις υπογραμισμενες κόκκινες λέξεις πατήστε για περισσότερες πληροφορίες 

Το αρθρο είναι του Θάνου Επαχτίτη από την προσωπική του σελιδα factchecker.gr

την οποία μπορείτε να βρείτε και στο Facebook στο παρακάτω σύνδεσμο και αξίζει να την επισκεφτείτε και να την έχετε στις αγαπημένες σελίδες σας . 

 https://www.facebook.com/factchecker.gr/

Σύμφωνα με ανακοινώσεις της αστυνομίας, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ανήλικοι έχουν παρασυρθεί από παιδόφιλους σε ανταλλαγή προσωπικών τους φωτογραφιών. Δεν είναι επίσης λίγοι οι γονείς που έχουν πιάσει επ’ αυτοφώρω τα παιδιά τους να τραβούν γυμνές φωτογραφίες που στη συνέχεια θα έστελναν σε ενήλικες. 

Πως δουλεύει το σύστημα

Όπως ίσως θα γνωρίζετε, στα κοινωνικά δίκτυα και ειδικά το facebook, υπάρχουν δεκάδες σελίδες και ομάδες που το περιεχόμενό τους απευθύνεται σε ανήλικους. Παιχνίδια, τραγουδάκια, έξυπνα status κτλ, τραβούν τη προσοχή των θυμάτων που χωρίς δεύτερη σκέψη γίνονται μέλη αυτών των ομάδων. Αυτό που ίσως αγνοείτε, είναι πως πίσω από κάποιες από αυτές τις σελίδες, κάποιες φορές, κρύβονται ενήλικες διαχειριστές. Άλλες φορές, ενήλικοι θα μπουν σε πραγματικά παιδικά γκρουπ και θα αναζητήσουν θύματα.

3 ενήλικες σε παιδικό/εφηβικό γκρουπ

Μόλις ένας παιδόφιλος στοχοποιήσει ένα θύμα, ακολουθεί τη μέθοδο του grooming για να αποκτήσει την εμπιστοσύνη του. Το υποτιθέμενο ενδιαφέρον για τα μαθήματα, τις σχέσεις με τους γονείς κτλ, κρύβει πάντα κάτι άλλο. Με τη πάροδο εύλογου διαστήματος, ο παιδόφιλος θα ζητήσει φωτογραφίες του θύματός του. Δε θα διστάσει μάλιστα να προσφέρει αμοιβή για αυτές. Η συνηθέστερη μορφή αμοιβής είναι αυτή της αποστολής χρόνου ομιλίας στα κινητά των παιδιών με κάρτες που θα αγοράσει ο παιδόφιλος και κατόπιν θα στείλει στο θύμα. Από τη στιγμή που το παιδί κάνει το λάθος να στείλει έστω και μία ακατάλληλη φωτογραφία, μπαίνει σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή. Ο παιδόφιλος δε θα διστάσει να απειλήσει με δημοσιοποίηση της ακατάλληλης φωτογραφίας προκειμένου να αποσπάσει και άλλες.

«Ο «συνομιλητής» ζητά περισσότερα («μη φοβάσαι!»), είναι «αξιόπιστος» («δε θα το δει κανείς άλλος!»), σε κάνει να νιώθεις άβολα αν αρνηθείς («δεν είσαι μωρό!»), σε κολακεύει («είσαι όμορφη!») και κάπως έτσι, το αθώο γίνεται επικίνδυνο και το επικίνδυνο -κάποιες φορές- μοιραίο» ( Πηγή: thetoc.gr ).

Ενήλικας αναζητά κορίτσια από 14 ετών

Έχουμε επίσης περιπτώσεις ανήλικων που αποζητούν από μόνοι τους ενήλικες για να τους στείλουν εικόνες, ή προβαίνουν σε sexting, δηλαδή ανταλλαγή ερωτικών μηνυμάτων, πάντα με τη προϋπόθεση αμοιβής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει ζήτημα ελλιπούς γονικής μέριμνας.

Κάποιοι σπεύδουν να κατηγορήσουν τα παιδιά για τη προκλητική συμπεριφορά τους στα κοινωνικά δίκτυα που είναι λογικό και επόμενο να τραβά τους παιδόφιλους σαν μαγνήτης. Στη πραγματικότητα το φταίξιμο ανήκει αποκλειστικά στους γονείς που ασκούν ελλειπή γονικό έλεγχο και φυσικά στους παιδόφιλους που λυμαίνονται τα κοινωνικά δίκτυα. 

Στην Ελλάδα, το 4% των παιδιών ηλικίας 9-16 ετών έχουν παρενοχληθεί διαδικτυακά και το 11% δηλώνει ότι έχει λάβει σεξουαλικά μηνύματα μέσω διαδικτύου, όπως καταγράφει η ελληνική ομάδα του δικτύου EU Kids Online, του ευρωπαϊκού δικτύου που μελετά τις διαδικτυακές πρακτικές των παιδιών σε 25 ευρωπαϊκές χώρες.

Η γνώση των παιδιών από μικρή ηλικία, είναι απαραίτητη με δεδομένο ότι όπως σημειώνει το Ίδρυμα Παρατήρησης Διαδικτύου (IWF) το φαινόμενο παρατηρείται ακόμη και σε παιδιά που δεν έχουν κλείσει ούτε καν τα 13 τους χρόνια, κάνοντας ακόμη πιο αδίστακτους τους παιδόφιλους, οι οποίοι χακάρουν τα τηλέφωνα και στη συνέχεια οι φωτογραφίες βρίσκονται δημοσιευμένες σε παιδοφιλικές ιστοσελίδες.

Μια έρευνα που πέρασε στα «ψιλά»

Περισσότεροι από δύο στους 3 16χρονους μαθητές στην Ελλάδα είναι στο διαδίκτυο και τις επτά ημέρες της εβδομάδας. Σημαντικά υψηλότερο ποσοστό κοριτσιών και μαθητών από σχολεία των Ν. Αττικής και Θεσσαλονίκης είναι καθημερινά στο διαδίκτυο, συγκριτικά με τα αγόρια και τους 16χρονους των Λοιπών περιοχών, αντίστοιχα.

Τις περισσότερες ημέρες και ώρες στο διαδίκτυο οι 16χρονοι τις περνούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης· η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται κατά μέσον όρο 5,5 ημέρες την εβδομάδα για περίπου 2,4 ώρες ανά ημέρα. Ακολουθούν σε διάρκεια: η παρακολούθηση / κατέβασμα μουσικής, ταινιών ή προγραμμάτων, η μελέτη ή το απλό σερφάρισμα για αναζήτηση πληροφοριών και τα διαδικτυακά παιχνίδια. Αγόρια και κορίτσια διαφέρουν στον αριθμό των ημερών και των ωρών που αφιερώνουν για διαδικτυακά και τυχερά παιχνίδια και για διαδικτυακά αγορές (περισσότερες ημέρες και ώρες τα αγόρια) και στις ώρες που αφιερώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη παρακολούθηση / κατέβασμα μουσικής, ταινιών ή προγραμμάτων και το σερφάρισμα (χρησιμοποιούνται συχνότερα από τα κορίτσια).

Δύο στους 5 16χρονους απάντησαν ότι μπαίνουν συχνά στο διαδίκτυο όταν νοιώθουν άκεφοι και ένας στους 3 για να ανακουφιστεί από αρνητικά συναισθήματα. Σχεδόν ένας στους 6 16χρονους (15,1%) εμφάνισε υψηλή βαθμολογία στην κλίμακα παθολογικής χρήσης του διαδικτύου, σε υψηλότερο ποσοστό τα κορίτσια και οι μαθητές του Ν. Θεσσαλονίκης.

Περισσότεροι από ένας στους 3 μαθητές εμφάνισαν υψηλή βαθμολογία στην ειδική κλίμακα για την προσκόλληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περισσότερο τα κορίτσια. Τα αγόρια, αντίθετα, εμφάνισαν υψηλότερη βαθμολογία στην κλίμακα προσκόλλησης στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, συγκριτικά με τα κορίτσια (27,6% και 6,6%, αντίστοιχα).

http://www.epipsi.gr/Tekmiriosi/epid/Epidimiologikes_erevnes/PDF/5.Ekthesi%20apotelesmatwn%20ESPAD-GR%202015.pdf

Ο Γιώργος Κορμάς, υπεύθυνος της Γραμμής Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, αναφέρει σε συνέντευξή του στο VICE:

«Οι ανήλικοι τείνουν να υπερεκθέτουν τον εαυτό τους, δίνοντας με μεγάλη ευκολία προσωπικές πληροφορίες σε άλλους χρήστες. Σε όλη την Ευρώπη -και φυσικά την Ελλάδα- τα παιδιά κάνουν sexting από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και στέλνουν γυμνές φωτογραφίες σε φίλους τους, με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε πολλαπλούς κινδύνους γύρω από τα προσωπικά τους δεδομένα. Πλέον το sexting θεωρείται από ανήλικους μαθητές βασικό χαρακτηριστικό ενός cool και απελευθερωμένου ατόμου».

Στις περιπτώσεις της διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης περισσότερο ευάλωτα φαίνεται να είναι παιδιά ηλικίας άνω των 13 ετών, ενώ με την αύξηση της ηλικίας του παιδιού αυξάνεται και η επικινδυνότητα θυματοποίησης τους καθώς τα παιδιά εφηβικής ηλικίας αποκτούν μεγαλύτερη εξοικείωση με τις δυνατότητες που παρέχει το διαδίκτυο και τείνουν να πειραματίζονται περισσότερο, εκθέτοντας την ιδιωτική τους ζωή και συνομιλώντας με αγνώστους. Η έλλειψη συνοχής και η δυσλειτουργική επικοινωνία μέσα στην οικογένεια αποτελεί παράγοντα ευαλωτότητας καθώς ο θύτης εκμεταλλεύεται τη συναισθηματική απόσταση γονέα – παιδιού καλλιεργώντας μία “μυστική συμμαχία” ώστε να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του.

Ο διαδικτυακός δράστης είναι επιδέξιος στο να εντοπίζει ευάλωτα παιδιά και να συγκεντρώνει τις απαραίτητες πληροφορίες, τις οποίες θα χρησιμοποιήσει ως μέσο να δείξει την προσοχή και το ενδιαφέρον του, εκμεταλλευόμενος αισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης του παιδιού. Η επικοινωνία αρχικά ξεκινά με ουδέτερο περιεχόμενο κάτι το οποίο έχει ως στόχο να κάμψει τις αντιστάσεις του παιδιού, να κερδίσει την εμπιστοσύνη του και να εξασφαλίσει την ενεργή συμμετοχή του σε “φιλικές” συνομιλίες πριν το οδηγήσει σε αλληλεπιδράσεις σεξουαλικού περιεχομένου.

Το sexting είναι ένα μέσο συλλογής παιδικού φωτογραφικού υλικού, με σκοπό το κορεσμό των σεξουαλικών τους φαντασιώσεων. Μπορεί επίσης να είναι σκαλοπάτι προς την επίτευξη συνεύρεσης με ανήλικο.

Σε κάθε περίπτωση, η χρήση του διαδικτύου από παιδιά είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Η αλόγιστη και χωρίς ενημέρωση και έλεγχο χρήση του όμως, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.

https://www.hamogelo.gr/gr/el/ta-nea-mas/kakopoiisi-kai-ekmetalleisi-meso-diadiktiou/

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» ή ηλεκτρονικά στην διεύθυνση sos1056@hamogelo.gr, ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας.

http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=14335&Itemid=0&lang

Διαβάστε τα τρία πρώτα μέρη της έρευνάς μας πατώντας σε ένα από τα παρακάτω 

Παιδόφιλοι στο facebook Μέρος 1ο

Παιδόφιλοι στο facebook Μέρος 2ο

Πόσο εύκολα μπορούνε να κλέψουνε τις φωτογραφίες των παιδιών στο Facebook

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ 

Ποιοι Είμαστε

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .