Οι κίνδυνοι του sexting και η άγνοια των γονιών

1385

Το απόγευμα εκείνο το κλίμα στο σπίτι βάρυνε απότομα. Η κόρη, μαθήτρια της Α΄ Λυκείου, ήταν απαρηγόρητη και χρειάστηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια από τη μεγαλύτερη αδελφή της για να γίνει γνωστή η αιτία.

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Μια γυμνή φωτογραφία που είχε στείλει στον φίλο της μέσω ενός κοινωνικού δικτύου στο Ιντερνετ, έπεσε σε λάθος χέρια, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει κοροϊδία και εκφοβισμό στο σχολείο. Ακόμα πιο δύσκολο ήταν το επόμενο βήμα, να ενημερωθούν οι γονείς (και ο πατέρας!), ευτυχώς υπήρχαν γέφυρες επικοινωνίας. Από κει και πέρα υπήρξε γονική παρέμβαση και το θέμα έκλεισε χωρίς μεγάλα τραύματα.

Το περιστατικό συνέβη πρόσφατα σε οικογένεια των βορείων προαστίων, και είναι από τις πρώτες εγχώριες εκφράσεις μιας τάσης που ήδη στη Δυτική Ευρώπη έχει γίνει trendy συμπεριφορά για πολλούς εφήβους: πρόκειται για το sexting. «Εχει καθιερωθεί με το που ξεκινά ένα φλερτ να ανταλλάσσονται ερωτικά μηνύματα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συχνά και γυμνές φωτογραφίες των παιδιών.

Εχει ξεκινήσει και στην Ελλάδα αυτή η συνήθεια. Μέσα στο προηγούμενο εξάμηνο διπλασιάστηκαν τα σχετικά τηλεφωνήματα», λέει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Κορμάς, υπεύθυνος της Γραμμής Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (210-60.07.686). «Το θέμα του sexting παραμένει το δημοφιλέστερο για το οποίο οι νέοι σήμερα αναζητούν πληροφορίες και συμβουλές μέσα από τις γραμμές βοήθειας.

Γιατί είναι καταγεγραμμένη η αδυναμία των νέων να εκμυστηρευθούν στους γονείς τους προβλήματα που προκύπτουν από την ανταλλαγή ερωτικών μηνυμάτων, με αποτέλεσμα να αισθάνονται αβοήθητοι», συμπληρώνει ο κ. Κορμάς.

Αρνητικές συνέπειες

Οι πιθανές αρνητικές συνέπειες και οι κίνδυνοι από την αποστολή μέσω Διαδικτύου γυμνών φωτογραφιών είναι μεγάλοι. Κατ’ αρχάς, σε περίπτωση διακοπής της σχέσης, μπορεί οι φωτογραφίες του ενός να κυκλοφορήσουν ως μέσο αντεκδίκησης του άλλου. Εάν πέσουν μάλιστα σε (α)κατάλληλα χέρια, μπορεί να μετατραπούν και σε μέσο εκβιασμού, που μπορεί να φτάσει και σε πολύ οδυνηρές καταστάσεις.

Επίσης, έχουν καταγγελθεί παραβιάσεις («χακάρισμα») των προσωπικών λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από επιτήδειους, που «ειδικεύονται» στον εκφοβισμό ή στον εκβιασμό. «Η διαρροή των φωτογραφιών είναι πολύ πιθανό να συμβεί με τον πιο απλό τρόπο. Ακόμα κι από ένα χαμένο κινητό, που περιέχει τέτοιες φωτογραφίες.

Ή από έναν κοινόχρηστο υπολογιστή, που όταν έφυγε ο χρήστης δεν αποσυνδέθηκε από τον λογαριασμό του, ο οποίος έμεινε ανοικτός για τον επόμενο που θα κάτσει», μας λέει ο κ. Κώστας Παπαγιάννης, καθηγητής πληροφορικής. «Προσπαθούμε να εξηγήσουμε στα παιδιά, πως ό,τι ανεβαίνει στο Διαδίκτυο, με οποιονδήποτε τρόπο, είναι τελικά προσβάσιμο και πρέπει να προσέχουν πολύ», συμπληρώνει.

Ψηφιακός και μη εκφοβισμός (bullying), κοροϊδία και στιγματισμός, παρέες και φιλίες που διαλύονται, εκδικητική πορνογραφία, εκβιασμός. «Κρίσιμο σημείο αποτελούν οι σχέσεις των παιδιών με τους γονείς. Εκτός των περιπτώσεων παιδικής πορνογραφίας, που ο εισαγγελέας παρεμβαίνει αυτόματα και οι ποινές είναι δραστικές, στις περιπτώσεις τύπου sexting απαιτείται η γνωστοποίηση πως ο νέος ή η νέα είναι ανήλικοι.

Και γι’ αυτό απαιτείται εμπλοκή των γονιών. Σε αυτό κολλούν πολλά παιδιά, που ενώ μας καταγγέλλουν τη διακίνηση των φωτογραφιών τους, δεν θέλουν να προχωρήσει η υπόθεση, γιατί φοβούνται μην το μάθουν οι γονείς τους»,τονίζει ο κ. Κορμάς. «Γι’ αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να έχουν δίαυλο επικοινωνίας με τα παιδιά τους και να ξεκαθαρίζουν πως σε κάθε περίπτωση θα τα στηρίξουν», τονίζει. Από την άλλη βέβαια, το γεγονός πως οι γονείς μέσης ηλικίας και πάνω είναι σε μεγάλο βαθμό άσχετοι με το Ιντερνετ δεν βοηθά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, το πιο σημαντικό είναι να αναπτύξουν οι έφηβοι μια αντίληψη που θα σέβεται το σώμα τους, θα το αντιμετωπίζουν ως στοιχείο της συνολικής τους ύπαρξης, δεν θα το εκθέτουν, ούτε θα το τεμαχίζουν ψηφιακά.

«Εχουν κυκλοφορήσει μέχρι και γυμνές φωτογραφίες χωρίς τα κεφάλια, δήθεν για να μη γνωστοποιηθεί η ταυτότητά τους. Φυσικά διέρρευσε…». Τα παιδιά και οι νέοι αποκτούν μια δυναμική σχέση με το Ιντερνετ και τη φωτογραφία χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς και σε βάθος τον τρόπο λειτουργίας και τους κινδύνους που υπάρχουν. Χαρακτηριστική είναι η μεγάλη συμμετοχή παιδιών και εφήβων στο δίκτυο φωτογραφιών Instagram, χωρίς να κατανοούν πλήρως τους όρους και τις προϋποθέσεις χρήσης του

Πειράγματα, ψέματα και φήμες

Ο ψηφιακός κόσμος δημιουργεί νέα δεδομένα και για τον κόσμο του σχολικού εκφοβισμού (bullying). Oχι μόνο μπορεί να δώσει υλικό γι’ αυτό, όπως με μια γυμνή φωτογραφία ή μια ευαίσθητη ανάρτηση σε ένα κοινωνικό δίκτυο, αλλά να αποτελέσει το Διαδίκτυο το μέσο για να εκδηλωθεί ο εκφοβισμός.

Στην τελευταία μεγάλη δημοσιευμένη έρευνα, που πραγματοποίησε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο, το ποσοστό των θυμάτων σχολικού bullying που δηλώνει πως δέχθηκε εκφοβισμό μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων ήταν το 1,1%. Μέσω φωτογραφιών στο Διαδίκτυο είχε γίνει αντικείμενο εκφοβισμού το 0,7% των θυμάτων. Χαμηλά ποσοστά σε σχέση με το 7,8% που δέχθηκε λεκτικά πειράγματα, το 6,6% που δέχθηκε πειράγματα/χειρονομίες σεξουαλικού περιεχομένου και το 4,9% που αντιμετώπισε διάδοση ψεμάτων και φημών.

Χρήση σωματικής βίας ανέφερε το 2%, ενώ χαρακτηρισμούς για την εθνικότητα το 1,9% και για τη θρησκεία του το 1,4%.

Ολα αυτά όμως δύο χρόνια πριν και οι τάσεις σε αυτές τις ηλικίες εξελίσσονται και τροποποιούνται με μεγάλη ταχύτητα.

Στην έρευνα του ΕΠΙΨΥ καταγράφεται μείωση των περιστατικών σχολικού εκφοβισμού. Το 2014 δήλωσε πως έπεσε θύμα το 6,4% των μαθητών που ρωτήθηκε, έναντι 8,5% το 2010. Αντίστοιχα, το 2014 το 7,5% απάντησε πως συμμετείχε σε bullying άλλων στο σχολείο, έναντι 15,8% το 2010. Η ευαισθητοποίηση γονέων και εκπαιδευτικών δείχνει να αποδίδει.

 

Πηγη : ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ & Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

Mια κρυφή και άγνωστη απάτη στο Facebook

Σκουπιδοσελίδες στο Facebook και κυνηγοί του κλικ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ τον Οδηγό επιβίωσης από τις φάρσες στο ίντερνετ

Πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε στο διαδίκτυο το αξιόπιστο δημοσίευμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΟΡΦΗ ΑΠΑΤΗΣ

Οι νέες χρεώσεις στα καρτοκινητά WHAT’S UP και COSMOKAPTA

Άσε παιδί μου το tablet . Παιδιά με το τάμπλετ ανά χείρας

Bitdefender : Συμβουλές για παιδιά ασφαλή στο Διαδίκτυο

Ένα στα δύο παιδιά έχουν ψεύτικο προφίλ στο Facebook

Διαδίκτυο και παιδί : Ανησυχητικά στοιχεία έρευνας της Μονάδα Εφηβικής Υγείας

Εξάχρονα ανοίγουν λογαριασμό στο Facebook με ψευδή στοιχεία

Οι 9 πολύ επικίνδυνες εφαρμογές για παιδιά

Βγάλτε την εφαρμογή KiK από το κινητό του παιδιού σας

Ενας στους τρεις γονείς μιλάει στα παιδιά για τους κινδύνους στο Internet

Ποιοι Είμαστε

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .