Τι θεωρείται ποιοτικό και ασφαλές περιεχόμενο στο διαδίκτυο; Πόσο μπορεί να επηρεάσει τη ζωή ενός εφήβου ο εθισμός στο διαδίκτυο; Ποιες είναι οι κατευθυντήριες οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν οι νέοι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί;
Οι τρεις άξονες στους οποίους επικεντρώνεται το έργο είναι η ενημέρωση και αφύπνιση του κοινού, η συμβουλευτική υποστήριξη σε χρήστες και στο οικογενειακό τους περιβάλλον, καθώς και η καταγγελία παράνομου διαδικτυακού περιεχομένου.
Πιο συγκεκριμένα:
- Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου παρέχει μία διαδικτυακή πλατφόρμα ( www.saferinetrnet4kids.gr ) για παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς και άλλες ευαίσθητες ομάδες της κοινωνίας που θα δίνει έμφαση στην προστασία των παιδιών από τους κινδύνους που ενέχει ο ψηφιακός κόσμος. Η πλατφόρμα συγκεντρώνει εργαλεία και πληροφορίες για ένα καλύτερο, ασφαλέστερο και πιο δημιουργικό διαδίκτυο. Ταυτόχρονα, μέσω των κοινωνικών δικτύων (Facebook, Twitter) υπάρχει υποστήριξη, γονέων, εκπαιδευτικών, αλλά και ανήλικων χρηστών με κατάλληλο ενημερωτικό υλικό.
- Παράλληλα λειτουργεί η δράση Helpline ( www.help-line.gr , τηλ. 210 6007686 ) για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κινδύνων που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία, κ.α.). Τα στελέχη της Γραμμής Βοήθειας είναι γιατροί και ψυχολόγοι με μεγάλη εμπειρία σε προβληματικές συμπεριφορές στο διαδίκτυο.
- Τέλος, το τρίτο μέρος του έργου αποτελεί η γραμμή καταγγελιών SafeLine ( www.safeline.gr ) για το παράνομο περιεχόμενο που δημοσιεύεται στο διαδίκτυο με έμφαση στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών. Η γραμμή καταγγελιών συνεργάζεται με την Ελληνική αστυνομία, καθώς επίσης με τη Europol και την Interpol μέσω του Ευρωπαϊκού Δικτύου INHOPE ( www.inhope.org ).
Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου συνεργάζεται με όλα τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Δίκτυα INSAFE ( www.betterinternetforkids.eu ) και INHOPE ( www.inhope.org ), με στόχο την ενεργή συνδρομή στην πανευρωπαϊκή στρατηγική για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο διαδίκτυο.
Σε εθνικό επίπεδο, το κέντρο θα συγκεντρώσει τους άμεσα εμπλεκομένους οργανισμούς στον τομέα της ασφάλειας του διαδικτύου, οργανώνοντας ετήσιες ενημερωτικές συναντήσεις στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του κράτους, της βιομηχανίας των νέων τεχνολογιών καθώς και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την εξασφάλιση ενός ασφαλέστερου διαδικτυακού περιβάλλοντος και τον περιορισμό του ψηφιακού αναλφαβητισμού.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην διεξαγωγή της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2017 ( 7 Φεβρουαρίου ) με την υποστήριξη της Ελληνικής πολιτείας και το δίκτυο των εθνικών εμπλεκόμενων οργανισμών.
To SaferInternet4Kids ( www.saferinternet4kids.gr ) είναι το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου από τον Ιούλιο του 2016. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον Γιώργο Κορμά στο τηλέφωνο 6977194024, ή την Παρασκευή Φραγκοπούλου στο 6977405226.
To SaferInternet4Kids στα κοινωνικά δίκτυα
Facebook : https://www.facebook.com/SaferInternet4Kids-233337290392828/
Twitter : https://twitter.com/SaferInt4Kids
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
Άσε παιδί μου το tablet . Παιδιά με το τάμπλετ ανά χείρας
Bitdefender : Συμβουλές για παιδιά ασφαλή στο Διαδίκτυο
Ένα στα δύο παιδιά έχουν ψεύτικο προφίλ στο Facebook
Διαδίκτυο και παιδί : Ανησυχητικά στοιχεία έρευνας της Μονάδα Εφηβικής Υγείας
Εξάχρονα ανοίγουν λογαριασμό στο Facebook με ψευδή στοιχεία
Οι 9 πολύ επικίνδυνες εφαρμογές για παιδιά
Βγάλτε την εφαρμογή KiK από το κινητό του παιδιού σας
Ενας στους τρεις γονείς μιλάει στα παιδιά για τους κινδύνους στο Internet
Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ
Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ
Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ
Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ