Κίνδυνοι στο διαδίκτυο : Τι πρέπει να προσέχουμε και να αποφεύγουμε

7874

Η χρήση του Διαδικτύου είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητας και αυτό δεν αφορά μόνο τους ενηλίκους. Το ίντερνετ εκτός από την πληθώρα πληροφοριών που προσφέρει , έχει και πολλούς κινδύνους

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Η χρήση του Διαδικτύου είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητας και αυτό δεν αφορά μόνο τους ενηλίκους. Το ίντερνετ εκτός από την πληθώρα πληροφοριών που προσφέρει , έχει και πολλούς κινδύνους .

Πάμε να δούμε τους κυριότερους και τους τρόπους αντιμετώπισης …

  • Ψευδείς ειδήσεις : Πολλές φορές συναντάμε στο διαδίκτυο ψευδείς ειδήσεις, αλλά δεν μπορούμε να τις καταλάβουμε πάντα. Συνήθως, λένε πράγματα ανησυχητικά, έχουν εικόνες παράξενες και λένε ειδήσεις ανησυχητικές, όπως για παράδειγμα «καταργείται η προσευχή στα σχολεία» κ.α

Αντιμετώπιση : Χρειάζεται κυρίως κριτική σκέψη και φιλτράρισμα όσων διαβάζουμε. Στον κόσμο του διαδικτύου ο καθένας έχει βήμα να πει την γνώμη του .  Δεν μπορεί για παράδειγμα να καταργηθεί η προσευχή στα σχολεία γιατί απλούστατα θα είχε γίνει χαμός στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο . Πέραν αυτού μπορείτε να ελέγχετε την σελίδα μας Ασφάλεια Στο Διαδίκτυο , για τις ψευδείς ειδήσεις και τις απάτες στο ίντερνετ καθώς και ζητήσετε την βοήθεια μας . Για τους τρόπους επικοινωνίας με την σελίδα μας  ΔΕΙΤΕ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

  • Συναισθηματικοί εκβιασμοί : Όλοι θέλουμε να παίρνουμε σε ο,τι δημοσιεύουμε likes, σχόλια και κοινοποιήσεις και ορισμένοι θέλουν να προκαλούν συναισθηματικούς εκβιασμούς στους χρήστες για να το κάνουν αυτό. Δημοσιεύουν συνήθως εικόνες άρρωστων παιδιών και σε τραγική κατάσταση και οι σελίδες αυτές αναφέρουν «Αν θες να γίνει καλά, κάνε ένα like και γράψε ένα σχόλιο». Συνήθως, δεν πρόκειται για περιστατικά φετινά, αλλά για παλιά περιστατικά. Πέραν αυτού με το like μας δεν γίνεται καλά ένα παιδί.

Αντιμετώπιση : Καλό θα είναι να κάνουμε μια αναζήτηση στο Google για την περίπτωση που μας παρουσιάζεται, ώστε να διασταυρώσουμε αν πρόκειται για αληθές περιστατικό ή για like farming. Πέραν αυτού μπορείτε να ελέγχετε την σελίδα μας Ασφάλεια Στο Διαδίκτυο , για τις ψευδείς ειδήσεις και τις απάτες στο ίντερνετ καθώς και ζητήσετε την βοήθεια μας . Για τους τρόπους επικοινωνίας με την σελίδα μας ΔΕΙΤΕ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

  • Αναληθείς διαγωνισμοί και δώρα : Υπάρχουν πολλοί διαγωνισμοί, οι οποίοι κυκλοφορούν κυρίως μέσω του Facebook, οι οποίοι υπόσχονται είτε με κλήρωση είτε ακόμα και χωρίς κλήρωση ένα iPhone8 ή ένα iPhoneX ή γενικότερα ένα κινητό υψηλής τεχνολογίας με μια απλή δήλωση στοιχείων. Πρόκειται για ψεύτικους διαγωνισμούς και απώτερο σκοπό έχουν να σας κάνουν να εγγραφείτε σε συνδρομητικές υπηρεσίες, οι οποίες σας τρώνε το υπόλοιπο της κάρτας σας. Μάλιστα, πολλές φορές οι επιτήδειοι μετέρχονται Brand Names μεγάλων εταιρειών.

Αντιμετώπιση : Όταν βλέπετε έναν τέτοιον διαγωνισμό, να είστε βέβαιοι πως πρόκειται για απάτη, άρα προσπεράστε τον, χωρίς να δώσετε σημασία. Αν, όμως θέλετε να το ψάξετε, μπείτε στη σελίδα τους και κάνετε scroll down την οθόνη και κάτω κάτω ίσως θα σας αναφέρει ότι με την συμμετοχή σας εγγράφεστε σε συνδρομητική υπηρεσία για το κινητό σας. Αν χρησιμοποιούν κάποιο Brand Name μεγάλης εταιρείας, επικοινωνήστε με την εταιρεία για να μάθετε αν ο διαγωνισμός τους ισχύει και ελέγχετε την επίσημη σελίδα της για σχετική ανακοίνωση.

  • Δήθεν βοήθεια : Στην χώρα μας δρουν φιλανθρωπικές οργανώσεις, όπως οι «Γιατροί χωρίς σύνορα» και «Το χαμόγελο του παιδιού». Κάποιοι προκειμένου να αποσπάσουν χρήματα από τους χρήστες του διαδικτύου ισχυρίζονται με αναρτήσεις τους ή με μηνύματα πως είναι από το Χαμόγελο του παιδιού, για παράδειγμα και τους προτρέπουν να παραδώσουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς που δεν είναι φυσικά κάποιας φιλανθρωπικής οργάνωσης, αλλά των επιτηδείων με σκοπό την δήθεν ενίσχυση φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Αντιμετώπιση: Πριν δώσετε χρήματα στον οποιονδήποτε, επικοινωνήστε απευθείας με την φιλανθρωπική οργάνωση (πχ Χαμόγελο του παιδιού) από την οποίαν ισχυρίζεται αυτός που σας προσέγγισε διαδικτυακά ότι είναι. Αν σας απαντήσουν ότι δεν ισχύει ο,τι πληροφορηθήκατε από τον άγνωστο, τότε εκείνος προσπάθησε να σας εξαπατήσει. Επίσης μπορείτε να κοιτάτε και τις επίσημες σελίδες των φιλανθρωπικών οργανώσεων για να είστε ενήμεροι για τις δράσεις τους.

  • Επικοινωνία με αγνώστους : Ο κυβερνοχώρος μας προσφέρει πολλές δυνατότητες, μία από αυτές είναι και η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους αλλά αυτό το πλεονέκτημα του διαδικτύου είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον οποιονδήποτε χρήστη. Ένας άγνωστος με τον οποίον επικοινωνούμε είναι αρκετά πιθανό να μην έχει και τις καλύτερες προθέσεις. Έχουν ακουστεί πολλά περιστατικά στα οποία είτε τα θύματα εκβιάστηκαν με αποκαλύψεις γυμνού περιεχομένου τους, είτε διέρρευσαν γυμνές φωτογραφίες στον κυβερνοχώρο, είτε είχαμε συναντήσεις μεταξύ αγνώστων στον πραγματικό κόσμο που πήραν άσχημη τροπή, ειδικά αν πρόκειται για συναντήσεις ενηλίκων με ανήλικα

Αντιμετώπιση: Φυσικά, δεν είναι όλοι οι άγνωστοι κακοί, ωστόσο χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Όταν επικοινωνείτε με αγνώστους μην αποκαλύπτετε όλα τα προσωπικά σας στοιχεία, ειδικά την διεύθυνση κατοικίας σας και μην στέλνετε ευαίσθητα προσωπικά σας δεδομένα σε αγνώστους, όπως γυμνές φωτογραφίες. Αν σας το ζητήσουν διακόψτε την όποια επικοινωνία γιατί οπωσδήποτε κάτι δεν πάει καλά. Τέλος, μην αφήνετε τα παιδιά σας να επικοινωνούν με αγνώστους στο διαδίκτυο μέχρι να φτάσουν σε μια ώριμη ηλικία, κατά προτίμηση λίγο πριν την ενηλικίωση (16-17 χρόνων). Μιλήστε στα παιδιά σας για τους κινδύνους που υπάρχουν στον κυβερνοχώρο.

Επίλογος

Ο χώρος του κυβερνοχώρου είναι πολύ όμορφος, αλλά για να έχουμε μια ευχάριστη πλοήγηση, πρέπει να προσέχουμε και να αποφεύγουμε τους κινδύνους που αναφέραμε παραπάνω. Μπορούμε όλοι να το κάνουμε, μπορούμε να δημιουργήσουμε μαζί ένα καλύτερο διαδίκτυο.

Πηγή άρθρου : Δυναμικές Σκέψεις

 

 

 

Δείτε παρακάτω μερικά πρόσφατα άρθρα μας παρόμοια με τις παραπάνω συμβουλές  

 

Δείτε στα παρακάτω λινκ μερικά άρθρα μας για τους συναισθηματικους εκβιασμούς

Τη « Μαρία » δεν την παράτησε ο άντρας της και δεν είναι ανάπηρη.

Η γυναίκα αυτή δεν λέγεται Ελένη . Νέος αισχρός κύκλος Like Farming από γνωστές σελίδες του facebook.

Περί Clickbait και like farming ο λόγος

Αυτή η κοπέλα δεν λέγεται Μαρία και δεν παλεύει με τον καρκίνο.

Το αγγελούδι που δεν χρειάζεται εγχείρηση

H κοπέλα αυτή δεν λέγεται Γεωργία και έχει πεθάνει το 2015

Δείτε στα παρακάτω λινκ μερικά άρθρα μας για τους ψεύτικους διαγωνισμούς

Διαγωνισμός απάτη που υπόσχεται δώρα αξίας 5000 ευρώ

Διαγωνισμός απάτη από την Aegean Airlines

Διαγωνισμός απάτη με 297 iPhone

Διαγωνισμός απάτη με 147 Samsunq S8 Plus

Δείτε στα παρακάτω λινκ μερικά άρθρα για δήθεν βοήθεια

Ανυπόστατο μήνυμα για βοήθεια που εμπλέκει το Χαμόγελο του Παιδιού

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .