Τι πληροφορίες μπορεί να λάβει το Facebook , από μία και μόνο φωτογραφία που μόλις ανεβάσατε ;

1075

Τι πληροφορίες μπορεί να λάβει το Facebook από μία και μόνο φωτογραφία που μόλις ανεβάσατε 

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Κριτική στην σελίδα Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Ποιοί είμαστε

Διαβάστε τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Τι πληροφορίες μπορεί να λάβει το Facebook από μία και μόνο φωτογραφία που μόλις ανεβάσατε ; 

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg, κατέθεσε πριν μερικές ημέρες ,  ενώπιον του Κογκρέσου στο Capitol Hill σχετικά με τη διακίνηση και παράνομη χρήση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών μέσα από το δίκτυο του Facebook.

Το Facebook χρησιμοποιεί δεδομένα και από κάρτες μέλους Super Market

Και μπορεί ο Zuckerberg κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας να αρνήθηκε ότι ακούει κρυφά τις συνομιλίες μέσω μικροφώνων για τη στόχευση διαφημίσεων (δείτε το σχετικό απόσπασμα στο παρακάτω βίντεο), αλλά σίγουρα η εταιρεία του είναι σε θέση να συλλέξει αρκετά δεδομένα για εμάς από μία και μόνο φωτογραφία που μόλις ανεβάσαμε στο Facebook!

 

 

Η Wall Street Journal δημοσίευσε πρόσφατα ένα άρθρο με θέμα «Πώς μία βραδιά πίτσας μπορεί να κοστίσει περισσότερο σε δεδομένα παρά σε χρήματα», εξετάζοντας τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διαρρεύσουμε προσωπικά μας δεδομένα στο Facebook και σε άλλες συναφείς εταιρείες ακόμη και όταν περνάμε ένα ήσυχο βράδυ στο σπίτι.

Ένας από αυτούς τους τρόπους λοιπόν είναι και το ανέβασμα μία φωτογραφίας μας σε ένα κοινωνικό δίκτυο, από το κινητό μας.

Γιατί θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τις εφαρμογές και τα τεστ που κυκλοφορούν στο facebook

Σύμφωνα λοιπόν με τις πολιτικές απορρήτου και συλλογής δεδομένων του Facebook η διαδικασία έχει ως εξής: Το Facebook λαμβάνει πρώτα τη φωτογραφία, τη λεζάντα και φυσικά τα πρόσωπα που έχουν επισημανθεί στην εικόνα.

Στη συνέχεια οι μηχανές αναζήτησης και ελέγχου του Facebook είναι σε θέση να αναλύσουν το περιεχόμενο της φωτογραφίας. Και λαμβάνοντας υπόψη μας τον τεράστιο όγκο αρχείων που ανεβάζουν μαζικά οι χρήστες καθημερινά στο προφίλ τους, γίνεται πολύ εύκολο να εντοπιστούν άτομα ακόμη και άγνωστα προς το χρήστη που δεν έχουν επισημανθεί. Αυτό γίνεται στις περιπτώσεις που το στιγμιότυπο έχει συλληφθεί σε δημόσιο χώρο, π.χ. ένα πάρκο, μία παραλία, ένα εστιατόριο ή σε ένα αθλητικό γεγονός, όπου βρίσκονται και άλλοι άνθρωποι τριγύρω.

Το Facebook παρακολουθούσε αρχεία κλήσεων και SMS από συσκευές Android

Και η συλλογή αυτών των δεδομένων είναι μόνο η αρχή. Στην περίπτωση που δεν έχετε ενεργοποιήσει κάποιες ρυθμίσεις απορρήτου στη συσκευή σας, όσο βέβαια είναι εφικτό αυτό μέσα από το μενού των ρυθμίσεων, το Facebook μπορεί επίσης από το υλικό που ανεβάσατε να συλλέξει τα εξής στοιχεία: τοποθεσία από γεωγραφικά δεδομένα, ημερομηνία, το μοντέλο τηλεφώνου που έχετε, το ακριβές αναγνωριστικό (ID) της συσκευής σας, το φορέα παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας / Internet, κοντινούς διαύλους Wi-Fi / πύργοι κυψελών (που μπορούν να προδώσουν το ακριβές στίγμα σας), ακόμα και ενδείξεις όπως η στάθμη της μπαταρίας του κινητού σας.

Εφαρμογές τρίτων και έλεγχος προστασίας προσωπικών δεδομένων στο Facebook

Το Facebook μπορεί στη συνέχεια να διασταυρώσει όλα αυτά τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει και θεωρητικά να προσδιορίσει την ακριβή θέση οποιουδήποτε προσώπου βρίσκεται στη φωτογραφία, ανεξάρτητα εάν είναι επισημασμένος ή όχι. Επίσης μπορεί να κάνει διασταύρωση όλων αυτών των νέων στοιχείων που ανέλυσε από μία και μόνο φωτογραφία που ανεβάσατε με όσα ήδη γνωρίζει για εσάς.

Δείτε αν το προφίλ σας έχει παραβιαστεί και τα προσωπικά σας δεδομένα έχουν μοιραστεί

Εξακολουθείτε να αναρωτιέστε πόσα προσωπικά δεδομένα μοιράζεστε ακούσια(;) με τον «Μεγάλο Αδερφό»; Πολύ περισσότερα από όσα νομίζετε…

Πηγή άρθρου : Techblog.Gr , Pttl.Gr

 

 

 

 

Με 23 Χρόνια εμπειρία στο διαδίκτυο , γνωρίζω και τα καλά και τα κακά του διαδικτύου και μανιακός με την τεχνολογία , κατασκευές ιστοσελίδων , φιλοξενια ιστοσελίδων . Πολυετή εμπειρία πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου και ειδικά στα Social Media . Εργάζομαι πάνω σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , Συστήματα Πυρανίχνευσης , Συστήματα Parking , Φωτισμούς ασφαλείας , Hotel Access , Συναγερμούς . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με την μεγάλη μου αγάπη τον Προσκοπισμό . Είμαι βαθμοφόρος - στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και έχω καθήκοντα Υπαρχηγού Συστήματος στο 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας ( Www.Proskopoi.Gr ) ο οποίος Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, πολιτική , μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1910 , έχοντας αυτή τη στιγμή πάνω από 25,000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα . Συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917 και αποτελεί Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) . Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων . Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία .