Αρχική » Social Media » Facebook » [Sextortion] : Μια νέα εγκληματική δράση . Τι είναι και πώς μπορείς να πέσεις θύμα ;

[Sextortion] : Μια νέα εγκληματική δράση . Τι είναι και πώς μπορείς να πέσεις θύμα ;

sextortion

Λέγεται «Sextortion» – λέξη που προκύπτει από το sex + extortion (=εκβιασμός) – και πρόκειται για ένα καλά στημένο δίκτυο εκβιασμού που αφορά άνδρες, παντρεμένους και μη, σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στο γκρουπ μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Δεν κοστίζει τίποτα. Ή, τουλάχιστον, τίποτα, σε σχέση με το κέρδος. Απαιτείται μόνο ένας μικρός χώρος, μερικοί υπολογιστές και μία ομάδα που δουλεύει πίσω απο το έγκλημα αυτο .Στόχος, οι χρήστες των social media. Συνήθως, μία εκθαμβωτική κυρία στέλνει αίτημα φιλίας στο υποψήφιο θύμα. Έπειτα, αρχίζει η πιο… ιδιαίτερη επικοινωνία , πάντα πριβέ.

Όταν συνδεθούν και έχουν άμεση εικόνα, η γυναίκα/άντρας χρήστης αρχίζει να κάνει διάφορες πρόστυχες και σεξουαλικές πράξεις παροτρύνοντας τον χρήστη στην άλλη μεριά να κάνει το ίδιο, πράγμα που συμβαίνει πολλές φορές και φυσικα οι συνομιλίες καταγράφονται, εν αγνοία των θυμάτων.

Αφού κλείσουν την επαφή μέσω του διαδικτύου, η γυναικεία/αντρας  χρήστης επανέρχεται με μήνυμα και απειλεί τον συνομιλητή του ότι εάν δεν πληρώσει ένα ποσό, τότε η πράξη αυτή που έγινε, έχει βιντεογραφηθεί και θα κοινοποιηθεί σε όλους τους φίλους και επαφές του.

Τα θύματα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πληρώνουν το ποσό αυτό γιατί οι δράστες επανέρχονται με μεγαλύτερες απαιτήσεις και είναι σχεδόν απίθανο να εντοπισθούν και τα στοιχεία που παραθέτουν είναι εντελώς φανταστικά

Οι χρήστες μετατρέπονται σε θύματα ολκής. Οι εγκέφαλοι του δικτύου τους απειλούν πως τα επίμαχα «ντοκουμέντα» (φωτογραφίες, διάλογοι, ηχητικά πειστήρια και βίντεο) θα φτάσουν στα χέρια συζύγων, παιδιών, φίλων. Και, για να γλιτώσουν τον διασυρμό, πληρώνουν όσο τους ζητηθεί.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian επικαλείται τη μαρτυρία ενός από τα θύματα, το οποίο ομολογεί πως του ζήτησαν 5.000 δολλάρια, προκειμένου να μην στείλουν mail με αποκαλυπτικές φωτογραφίες στη σύντροφο και την κόρη του.

Νέοι όροι στη ζωή μας: “Sextortion”

Σε παγκόσμιο επίπεδο γίνεται πια λόγος για το sextortion! Με τον όρο αυτό εννοούμε τον εξαναγκασμό των θυμάτων στο διαδίκτυο να πληρώσουν ένα βαρύ αντίτιμο προκειμένου να μη δημοσιευτούν στο διαδίκτυο σεξουαλικές εικόνες που τους απεικονίζουν.

Συνήθως οι εικόνες αυτές έχουν συλλεχθεί από τους ίδιους τους δράστες όπου πίσω από το προσωπείο μιας όμορφης γυναίκασ ή ενός όμορφου άνδρα πείθουν τα υποψήφια θύματά τους για την εκτέλεση σεξουαλικών πράξεων μέσω διαδικτύου όπου και τις καταγράφουν.

Στη συνέχεια εκβιάζουν με τις φωτογραφίες ή τα βίντεο αυτά ζητώντας χρήματα. Σε περίπτωση που το θύμα αρνηθεί τότε εκβιάζεται ότι το βίντεο ή οι φωτογραφίες θα ανέβουν στο You Tube, σε άλλα κοινωνικά δίκτυα ή ότι θα σταλθεί σε όλες τις διαδικτυακές επαφές του.

Μαρία Δάρα

Ψυχολόγος (MSc)

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

Mια κρυφή και άγνωστη απάτη στο Facebook

Σκουπιδοσελίδες στο Facebook και κυνηγοί του κλικ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ τον Οδηγό επιβίωσης από τις φάρσες στο ίντερνετ

Πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε στο διαδίκτυο το αξιόπιστο δημοσίευμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΟΡΦΗ ΑΠΑΤΗΣ

Οι νέες χρεώσεις στα καρτοκινητά WHAT’S UP και COSMOKAPTA

Άσε παιδί μου το tablet . Παιδιά με το τάμπλετ ανά χείρας

Bitdefender : Συμβουλές για παιδιά ασφαλή στο Διαδίκτυο

Ένα στα δύο παιδιά έχουν ψεύτικο προφίλ στο Facebook

Διαδίκτυο και παιδί : Ανησυχητικά στοιχεία έρευνας της Μονάδα Εφηβικής Υγείας

Εξάχρονα ανοίγουν λογαριασμό στο Facebook με ψευδή στοιχεία

Οι 9 πολύ επικίνδυνες εφαρμογές για παιδιά

Βγάλτε την εφαρμογή KiK από το κινητό του παιδιού σας

Ενας στους τρεις γονείς μιλάει στα παιδιά για τους κινδύνους στο Internet

Ποιοι Είμαστε

Τα τελευταία άρθρα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθηστε μας στο Facebook πατώντας ΕΔΩ

Συμμετέχετε στην ομάδα μας πατώντας ΕΔΩ

Επικοινωνία με την σελίδα μας πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας ΕΔΩ

Συμμετοχή στην κοινότητα μας στο Google+ πατώντας ΕΔΩ

Αρθρογράφος Administrator

Δείτε επίσης

Facebook και παιδοφιλία: Ένα θέμα ‘’γροθιά στο στομάχι’’ , που δεν πρέπει να αγνοεί κανένας γονιός.

Aπό την Ανδριανή Αυγερινού, Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας, το 2013,κυκλοφορούσαν  ανάμεσα μας, ανενόχλητοι, …